Combinaties...
Zoals Ellen Dekkers, vinologe schrijft:
"Wijn-spijscombinaties zijn net relatie's.
Er zijn drie soorten.
Zo heb je het stel dat erg op elkaar lijkt: de smaakstijlen van het gerecht en van de wijn zijn gelijk (bijvoorbeeld gegrilde steak bij een Cabernet Sauvignon en een salade met groene asperges met een Sauvignon Blanc.
Dan zijn er relaties waarbij twee verschillende types elkaar gevonden hebben. Zij vullen elkaar aan, stimuleren of temperen elkaar (bijvoorbeeld een overjarige, zoute kaas met een zoete, versterkte witte wijn. De wijn lijkt minder zoet et de kaas smaakt zachter en minder zout).
Twee individuen die samen één worden, bestaan ook. Dat doet me denken aan een oester met een glas Manzanillasherry... zodra ze samen komen, krijg je zo'n een sensationele smaak dat zelfs iemand die van oesters griezelt voor de bijl gaat.
Helaas komen er ook echtscheidingen voor: de wijn of het gerecht verliest zijn schoonheid of wordt uitgesproken vies.
Een bruidstaart van slagroom en marsepein met een Brut Champagne bijvoorbeeld.
De taart behoudt zijn smaak, maar de Champagne verliest de strijd en smaakt zuur en bitter.
Dat is geen huwelijk!".
Welke wijn bij welk gerecht?
Combineren met wijn en spijs, spannend, verrassend en avontuurlijk, zeker als van geijkte paden wordt afgeweken, maar het is en blijft ontzettend moeilijk.
Een overzicht...
De juiste combinatie vinden blijft een boeiend spel
Voorgerechten
Antipasto en voorgerechten met groenten --- Chenin Blanc of Silvaner uit Zuid-Afrika of de Loire / witte Sancerre of Sauvignon-Blanc / Italiaanse Soave of Pinot Grigio.
Aïoli---Vin de Pays Chardonnay / Provence Rosé / Bordeaux Rosé / Haut-Poitou Rosé
Anchoïade ---Alsace Sylvaner / Côte du Roussillon Rosé / Coteaux d'Aix-en-Provence Rosé
Antipasti ---Australische Sémillon of Chardonnay / Côtes-de-Bergerac / Moezel
Artichauts Barigoule---Rosé uit de Loire / Rosé uit Bordeaux / Coteaux d'Aix-en-Provence Rosé
Artichauts Vinaigrette---Viña Esmeralda (blend van Muscat en Gewürztraminer) / witte Bordeaux / Côte du Rhône / Witte Sauvignon
Asperges ---Sylvaner of Muscat uit de Alsace / Gewürztraminer
Avocado ---Californische Chardonnay of Sauvignon / Champagne / Sancerre / Provence Rosé / RheingauCharcuterie---Riesling Spätlese / Valpolicella / Jonge Chileense Cabernet-Sauvignon / Beaujolais / Bardolino
Aubergines met pasta en parmezaanse kaas --- Barbaresco / Barolo / Chianti / Sangiovese / Rosso de Montalcino - zelfs een Brunello.
Zinfandel / Salice Salentino / Primitivo uit het Italiaanse Zuiden.Carpaccio van tonijn of zwaardvis --- Sancerre / Pouilly Fumé, of een betere Nieuw-Zeelandse Sauvignon Blanc / Riesling Trocken / witte Graves of Pessac-Léognan / Vernaccia (San Gimignano of andere) van topkwaliteit.
Carpaccio van gerookte zalm --- Een stevige eikgelagerde Chardonnay of Grüner Veltliner / Champagne Blanc de Blancs / Riesling
Rundscarpaccio --- Sangiovese / Spaanse Reserva / belegen Portugese Douro
Chinese Dim-Sum ---Sauvignon Blanc / Riesling / Bardolino / Chianti
Cocktail van Garnalen, Krab of Gamba ---Witte Mâcon / Droge Witte Bordeaux Sauvignon / Droge Jurançon / Fiefs Vendéens Blanc / Witte Zinfandel /Riesling / Chardonnay
Cuisses de Grenouille ---Witte Corbières
Escargots à la Bourguignone ---Bourgogne Aligoté / Alsace Riesling / Touraine Sauvignon / Sancerre
Corton-Charlemagne / Alsace Pinot Gris / Monbazillac / Gewürztraminer / Jurançon / Sauternes / Barsac
Foie gras Klassiek --- Sauternes / Barsac / Loupiac / Pacherenc-du-Vic-Bilh, maar deze zijn vaak te zoet wanneer er nog andere gerechten volgen. Een betere keuze is een degelijke Tokay Pinot Gris / Riesling Spätlese / Gewürzstraminer Spätlese.
Een Hongaarse Tokaji 3 à 4 puttonyos.
Gerookte Paling ---Bourgogne Aligoté / fino Sherry
Gerookte Haddock ---Gewürztraminer / Alsace Riesling / Spätlese / Chablis
Gerookte Makreel --- Gewürztraminer / Alsace Riesling / Spätlese / Manzanilla Sherry
Gerookte Zalm --- Vintage Champagne / Puligny-Montrachet Premier Cru / Pouilly-Fumé / Droge Bordeaux Sauvignon / Pfalz / Riesling / Spätlese / Alsace Pinot Gris
Gerookte zalmeitjes --- Champagne / Petit Chablis / Chardonnay
Gerookte forel --- Gewürztraminer / Alsace Riesling / Spätlese / Fumé Blanc uit California of New Zealand
Guacamole --- Californian Chardonnay / Mexican Cabernet-Sauvignon `
Jambon Braisé --- Alsace Tokay / Red Côte du Rhône / Côte du Roussillon Rosé
Jambon Persillé --- Rode Coteaux du Tricastin / Beaujolais / Witte Chassagne Montrachet
Jambon De Bayonne --- Corbières Rosé / Côte du Rhône-Village / Bordeaux Clairet
Jambon de Sanglier Fumé --- Rode Bandol / Rode Côtes de Saint-Mont / Witte Sancerre
Kaviaar --- Champagne
Pâté --- Mâcon-Village / Graves / Fumé Blanc / Australische Shiraz / Chianti / Valtellina
Pâté van Kip -- Pomerol
Pâté van Eend --- Coteaux du Layon / Riesling / Chianti / Sauternes
Pâté van Wild --- Cahors / Bergerac / Garrafeira uit Centraal Portugal
Pâté van Haas --- Rode Côtes de Duras / Saumur-Chamigny / Moulin à Vent
Rillettes --- Rode Bourgogne / Alsace Pinor Noir / Touraine Gamay
Rillons ---Touraine Cabernet / Beaujolais-Villages / Loire Rosé
Zalm (verse) --- Champagne / Meursault / Puligny-Montrachet Premier Cru / Riesling / Chardonnay (Australië of Californië) / Rheingau Kabinett / Spätlese
Zalm eitjes --- Haut-Poitou Rosé / Graves Rouge / Côtes du Rhône Rouge
Krab --- Fijne droge Riesling uit Zuid-Afrika / Elzas / Rheinpfalz / Californië of Australië.
Lotte met prei en roomsaus --- Steengoede witte Pessac-Léognan (of Graves) / betere Chardonnay uit Zuid-Afrika, Australië of Californië. Saucisson ---Côte du Rhône-Villages / Beaujolais / Côte du Roussillon Rosé
Soufflés - Kaas --- Rode Bourgogne / Rode Bordeaux / Alsace Pinot Gris / Cabernet Sauvignon
Soufflés van Vis --- Droge witte Bourgogne / Droge witte Bordeaux / Alsace Pinot Gris / Californian Fumé Blanc / Chardonnay
Soufflé Nantua --- Droge Bergerac / Bâtard-Montrachet / Crozes-Hermitage Blanc
Soufflés - Spinazie --- Mâcon-Villages / St-Véran / Jura
Terrine --- Beaujolais-Villages / Een jonge Saint-Emilion / Californian Cabernet of Zinfandel / Bulgaarse of Chileense Cabernet
Terrine - Vis --- Chablis / Sémillon / Chardonnay / Rheingau / Riesling / Spätlese Trocken
Terrine de Foie Blond --- Morgon / Meursault-Charmes / Saint-Nicolas de Bourgueil
Soepen
Bisque --- Champagne / Witte Bourgogne en Bordeaux / Sauvignon Blanc / Pinot Gris / Australische Chardonnay / Fino Sherry
Bouillabaisse --- Witte Côte du Roussillon / Wiite Côteaux d'Aix-en-Provence / Muscadet des Coteaux de la Loire / Provence Rosé / Cassis / Verdicchio / Californian Blanc Fumé
Cassoulet --- Cahors / Côtes-du-Frontonnais / Bergerac Rouge / Châteauneuf-du-Pape / Barbaresco Zinfandel, Chowders Gewürztraminer / Riesling / Pinot Gris / Pinot Blanc / Mâcon / Californische of Australische Chardonnay / Fino Sherry / Dry Madeira/Marsala
Goulashsoep --- Hungaarse Kadarka / Mavrud uit Bulgarije / Cabernet-Sauvignon / Zinfandel / Jonge Australische Shiraz
Minestrone of andere heldere groentesoepen --- Champagne / Gewürztraminer / Chianti / Rioja / Zinfandel / Chardonnay - Californische of Australische of Nieuw Zeelandse Sauvignon Blanc / Fino Sherry
Groentesoep --- Sancerre / Pouilly-Fumé / Chablis / Gewürztraminer / Chardonnay (Australië of Californië) / Sauvignon Blanc (Californië of Nieuw Zeeland)
Salades
Fruits de mer salade --- Champagne / Graves Blanc / Muscadet / Alsace Klener / Pfalz / Riesling Kabinett / Riesling Spätlese / Droge Riesling uit Australië of Californië / Viognier uit Condrieu / Chablis Premier Cru
Salades met lichte of geen dressing --- Pinot Blanc / Muscadet / Orvieto
Salades met Vinaigrette --- Chenin Blanc uit de Loire / Jonge Vouvray / Sauvignon uit de Touraine / Menetou-Salon / Entre-Deux-Mers / Gros-Plant
Salade Nicoise --- Alsace Sylvaner / Rode Côtes du Rhône / Provence Rosé / Dâo / Californische Sauvignon Blanc
Salade met Soja --- Alsace Tokay / Clairette uit de Languedoc / Muscadet
Caesar Salad --- Pinot Blanc / Muscadet / Orvieto
Chef Salad --- Gewürztraminer / Witte Bordeaux / Witte Rhône / Witte Bourgogne / Rioja / Chardonnay (uit Australië of Californië) / Sauvignon Blanc (Californië of Nieuw Zeeland)
Pasta Salade --- Sancerre / Pouilly-Fumé / Albarino / Chardonnay (Australië of Californië / Sauvignon Blanc (CaliforniéofNieuw Zeeland) / Gewürztraminer / Witte Bordeaux / Witte Rhône / Witte Bourgogne / Fino Sherry
Calamares (ringen of kleine inktvisjes) --- Sauvignon-Blanc / droge schuimwijn (Cava, Prosecco of Crémant 'Brut').
Chorizo en pikante voorgerechten --- Stevige knapen zoals een Madiran of Cahors / noordelijke Côtes-du-Rhône / Zuid-Afrikaanse Pinotage / Tempranillo (Spanje) / Nero d' Avola (Sicilië)/Malbec of Tannat uit Argentinië.
Witlof in hamrolletjes --- Zuid-Afrikaanse Chenin Blanc of witte Loirewijn / Sauvignon Blanc uit Chili of Nieuw Zeeland.
Pizza's en Pasta's
Couscous --- Een stevige Languedoc, Roussillon of andere Midi-wijn / Côtes du Rhône / Cahors / Douro /Tempranillo joven. Natuurlijk behoren ook rode Algerijnse of Marrokkaanse wijn tot de mogelijkheden.
Pasta Bolognese --- Rode Bordeaux / Rode Bourgogne / Beaujolais / Côte du Rhône / Chianti / Pinot Noir / Barbera / Sangiovese (Nieuwe Wereld) / Merlot (Italié of Chili) / Ribera del Duero / Brunello di Montalcino
Pasta met Basilicum (al pesto) --- witte Bordeaux of Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika of Chili / Chinon / Saint-Nicolas-de-Bourgeuil
Pasta con funghi (paddestoelen) --- Shiraz (Nieuwe Wereld) / Châteauneuf-du-Pape / Gigondas / Vacqueyras / Chianti / Rosso of Brunello de Montalcino / Vino Nobile de Montepulciano.
Pasta met Zeevruchten ---Witte Languedoc op basis van Grenache Blanc / Sauvignon-Blanc uit Chili (Reserva-type) / Pouilly Fumé / Sancerre)
Risotto --- Bianco di Custozza / Trebbiano d'Abruzzo / Pinot Grigio / Gavi / Chianti / Grüner Veltiner / Dolcetto / Bardolino / Rioja / Albarino / Sancerre / Pouilly-Fumé / Witte Bordeaux / Witte Rhône / Witte Bourgogne / Chardonnay (Australië of Californië) / Sauvignon Blanc (Californië of Nieuw Zeeland) / Gewürztraminer
Pizza --- Droge Rode Siciliaanse wijnen / Chianti / Corbières / Roussillon / Coteaux-du-Lubéron / Rosé of Rode wijn uit Aix-en-Provence / Rode Bairrada / Rioja / Australische Shiraz / Californische Zinfandel
BBQ, met grillmix van vis en vlees - Vleesgerechten
Lichte witte wijn type Chenin Blanc of Sauvignon Blanc, enigszins stevige droge Rosé of Arbois / fruitige lichte rode type Saumur-Champigny / Chinon of Bourgeuil (eventueel licht koelen) / Sangiovese (Rosso of Chianti classico).
Bij kruidig vlees : lichte Côtes-du-Rhône of jonge Syrah uit Australië / Merlot of eventueel Cabernet-Sauvignon.
Hoe beter het vlees, hoe edeler ook de wijn mag zijn.
Bij rundsvlees grijpen we naar de betere Toscanen of Barbaresco's (of Barolo) / stevige Médoc (bvb. Pauillac) / Côtes du Rhône van het noorden (Hermitage of Crozes-Hermitage, Côte Rôtie...) / Zuid-Afrikaanse Shiraz.
Bij lam denken we aan goede Cabernet-Sauvignon, een Zuid-Afrikaanse Pinotage Reserve of een Spaanse Réserva.
Coq-au-Vin --- Idealiter een goede degelijke Bourgogne / zuidelijke Côte-du-Rhône (Châteauneuf-du-Pape, Vacqueyras of Gigondas) / kruidige (Zuid-Afrikaanse) Shiraz.
Duif --- Zowel noordelijke als zuidelijke Côtes-du-Rhône / Pinotage / Zinfande / Chianti Classico /Barbaresco
Eendenborstfilet --- Goede, belegen Haut-Médoc of Graves (rood) / Cabernet-Sauvignon of een Carmenère Reserva uit Chili / Barbaresco / Brunello di Montalcino.
Eendenborstfilet met sinaasappelsaus --- Chinon / Bourgeuil / rode Sancerre / Pinot Noir / Saint-Emilion Grand Cru / rode Graves.
In wit behoren ook een goede Gewürztraminer of een Riesling Auslese tot de mogelijkheden.
Everzwijnragout met groene pepersaus --- Kruidige wijnen zoals Zuid-Afrikaanse Shiraz of Pinotage Reserve / betere Côtes-du-Rhône (Crozes-Hermitage, Gigondas, Vacqueyras, Châteauneuf-du-Pape) / Spaanse Reserva/Italiaanse Brunello di Montalcino of Barolo
Fazant --- gestoofd: Pessac-Leognan / Haut-Médoc / Saint-Emilion / Pomerol / Bourgogne / top-Merlot uit Chili of Zuid-Afrika / Côtes-du-Rhône zoals Cornas, Hermitage, Côte Rotie / Gigondas / Chileense Reserva Carmenère moet kunnen.
Grote Spaanse: Ribera / Priorat / Rioja gran reserva en Italiaanse wijn: Barolo / Brunello / Chianti Classico / wijnen uit de Maremma.
Ook een goede Zuid-Afrikaanse Pinotage verdient aanbeveling.
Foie de volaille ---Sangiovese / Chianti Classico / jonge Merlots uit Chili / Canon-Fronsac / Pomerol
Kalfgebraad of -koteletjes --- Pomerol / Saint-Emilion / rode Graves / Margaux / Rioja Reserva /Riesling
Kalfsblanquette --- Sauvignon Blanc-wijnen (Nieuwe wereld) / witte Languedoc op basis van Grenache Blanc, Chardonnay / Rode Sancerre / Pinot Noir Elzas / pinot nero / Spätburgunder
Kalkoengebraad --- Beaujolais / Châteauneuf-du-Pape / Pinot Noir / Californische Zinfandel
Idem met sinaasappelsaus --- Bordeaux / Saint-Emilion / Chinon / Bourgeuil / Gewürztraminer (Granc Cru of Spätlese)
Kip gebraden --- Beaujolais / Saumur-Champigny / Chinon / Bourgueil / Chardonnay uit Californië of de Nieuwe Wereld
Kip of gevogelte met Dragon --- Viognier / Riesling / Muscat / Nieuw-Zeelandse Sauvignon
Kip op zijn Indonesisch (met citroengras) --- Sauvignon Blanc uit Sancerre / Nieuw-Zeelandse Sauvignon / Viognier
Konijn gestoofd --- zuidelijke Côtes-du-Rhône / Latijns-Amerikaanse Carmenère of Torrontes / Australische Shiraz
Konijn met mosterdsaus --- Sancerre / jonge Languedoc / Tavel rosé / witte Côtes de Provence
Kwartel --- Saint-Emilion / Barolo / Pinot Noir / vintage-champagne (met meestal veel Pinot Noir
Lamskoteletjes - Lamscarré's --- Haut-Médoc / Pessac-Léognan / Pauillac / topwijn uit Nieuwe Wereld) / Pomerol / Barolo / Brunello de Montalcino / Rioja
Lamsgebraad (gigot - met look) --- Pauillac / Côtes-du-Rhône / Languedoc-Roussillon / Spaanse Garnacha / Shiraz uit de Nieuwe Wereld
Lever --- Beaujolais-Villages / rode Sancerre / Saint-Nicolas-de-Bourgueil / Saint-Joseph / Crozes-Hermitage
Mixed Grill (op de BBQ) --- Zuid-Afrikaanse Syrah of Pinotage / lichte Chianti of jonge Tempranillo (Spanje) / zachte Pinot Noir uit Chili of de Elzas / licht gekoelde Cabernet Franc met appellation Saumur-Champigny, Chinon of Bourgeuil
Niertjes --- Pomerol / Toscaanse Sangiovese / Rioja Reserva / belegen Cabernet-Sauvignon uit Californië, Zuid-Afrika of Chili / Roussillon-Villages ook.
Ossobuco (kalfsschenkel) --- Chianti Classico / Barbera (d' Alba en d' Asti) / Rioja Reserva / Californische of Chileense Cabernet-Sauvignon / Carmenère Reserva
Steak van rundsvlees --- Een goede Bordeaux / Zuid-Afrikaanse Shiraz / Chileense Cabernet-Sauvignon of Carmenère / Crozes-Hermitage of andere noordelijke Côtes-du-Rhône
Steak au poivre --- Madiran / Côtes du Rhône / Barbaresco / Tempranillo
Stoofvlees (runds) op zijn Vlaams --- Trappist bier / lichte Côtes du Rhône / Madiran / jonge Languedoc / Roussillon / Australische Shiraz
Struisvogel --- Cabernet-Sauvignon / Bordeaux Cru Bourgeois / Rioja Crianza
Vis gerechten
Forel --- Riesling / Chardonnay (Mâconnais of Chileens), zonder houtlagering.
Kabeljauw --- Viognier / witte Côtes du Rhône / Duitse Kabinett of Spätlese trocken / witte Graves / lichte Chardonnay's (geen Australische) / Chinon /Bourgueil / Sancerre / Pinot Noir uit de Nieuwe wereld
Lotte met prei en roomsaus --- witte Pessac-Léognan (of Graves) / Chardonnay uit Australië, Zuid-Afrika of Californië / top-sauvignon blanc uit Nieuw-Zeeland
Mosselen -- Entre-deux-mers / Muscadet / Duitse of Luxemburgse droge wijn (Moezel, Rheingau)
Oesters --- Champagne / Muscadet sur Lie / Chablis / Poully-Fuissé
Rode Poon (Rouget) --- Chianti Classico / Tourriga Naçional / Pinot Noir
Sushi --- Sancerre / Pouilly-Fumé / Riesling / Arbois / droge Sherry ook
Tarbot --- Meursault / Puligny-Montrachet / witte topwijnen Spanje of uit de Nieuwe Wereld
Tarbot met ganzenlever --- rode Graves of Pessac-Léognan
Tong (zeetong) --- Saint-Véran / Meursault / elegante Chardonnay uit de Nieuwe Wereld (niet te veel houtlagering)
Tonijn gegrild met kalfsjus --- Brunello di Montalcino / krachtige Spaanse of Italiaanse roséwijnen / Pinot Noir
Zalmforel --- Moezelwijn / Tokay-Pinot Gris / witte Australiër / schuimwijn
Zalm gerookt --- Tokay Pinot Gris / Chablis / Riesling Spätlese / Champagne
Zalmsteak --- witte Rioja / Spaanse Macabeo of Xarello / Sancerre of Nieuw-Zeelandse Sauvignon-Blanc
Zalm (vers) --- Chablis Grand Cru / top-Chardonnay uit Australië of Californië
Kazen
Kaasschotels (Algemeen)
Munster --- Gewürztraminer
Chèvre - Geitenkazen --- Sauvignon blanc / Sancerre (Chavignol) / Pouilly-Fumé / Bourgogne Aligoté / Droge Witte Corbières / Monbazillac / Sauternes / Provence Rosé / Beaujolais / Italian Pinot Grigio / Witte Zinfandel / Riesling / Alsace / Chardonnay (Australië of Californë) / Gavi / Albarino / Chablis / Champagne / goede Cava of Crémant / Jurancon
Lopende kazen - Brie, Coulommiers --- Beaujolais-Villages / Côte-de-Beaune / Coteaux du Languedoc Rouge / Pomerol / Saint-Emilion / Gewürztraminer / Alsace Pinot Noir / Chardonnay (Australië of Californië) / Gavi / Albarino / Chablis / Fino Sherry en cider
Camembert --- Bandol Rouge / Côte du Roussillon-Villages / Beaujolais-Villages / Jonge Côtes-du-Rhône / Corbières / cider
Pont-l'Evêque --- Pomerol / Volnay / Gewürztraminer
Brebis, Pecorino --- Châteauneuf-du-Pape / Cahors / Madiran / Corsican Rood of wit / Witte wijn uit Zuid Italië / Rode wijn uit Sicilië
Harde Kazen: Zwitsers, Gouda --- Witte Bordeaux / Witte Bourgogne / Gewürztraminer / Beaujolais / Chardonnay / Chianti / Rioja / Dolcetto / Pinot Noir / Fino Sherry
Great Britain - Cheddar, Cheshire, Wensleydale, Gloucester --- Roded Fruitige Médoc / Côte de Beaune / Châteauneuf-du-Pape / Hermitage / Barolo / Barbera / Cabernet-Sauvignon / Merlot / Tawny Port / Vintage Sherry
Great Britain - Stilton --- Sauternes / Muscat / Banyuls / Vendange tardive Riesling of Gewürztraminer / Vintage Port / Amontillado Sherry / Oloroso Sherry / Madeira, Holland Rode Fruitige Médoc / Côte de Beaune / Châteauneuf-du-Pape / Hermitage / Barolo / Cabernet-Sauvignon / Tawny Port / Vintage Sherry
Emmenthal --- Zuid-Afrikaanse Shiraz / Côtes du Rhone wijn.
Gouda --- Zuid-Afrikaanse Shiraz / Côtes du Rhône / Chianti / Gewürztraminer
Gorgonzola --- Perfect met een goede Tokay Pinot Gris. Ook een Gigondas / Cru Bordeaux / Barolo
Mozzarella --- Chablis / Orvieto / Pinot Grigio
Meer weten over kaas en wijn >>>
Desserts
In zoete desserten worden vaak verschillende smaken gemengd (vb. ijs met fruit of vanillepudding met caramel).
Om er de juiste wijn bij te kiezen moet u zelf uitmaken wat de dominante smaak is.
Smaken de frambozen meer door dan het vanilleijs of is het andersom? Afhankelijk van deze balans kiest u uit de onderstaande lijst de geschikte wijn.
Charlotte --- Muscat / Moscatel
Cheese Cake --- Zoete Vouvray / Coteaux-du-Layon / Zoete Anjou
Chocoladetaarten --- Banyuls Grand Cru / Pineau des Charentes Rosé /Pedro Ximenès / Maury / Muscat / Port / Macvin uit de Jura / Recioto della Valpolicella / Bual Madeira / Málaga / Griekse Mavrodaphne / Huxelrebe Auslese / Beaumes-de-Venise
Crèmes, Custards --- Sauternes / Monbazillac / Coteaux du Layon-Villages / Muscat uit Saint-Jean de Minervois / Tokay / Beerenauslese / Loupiac / Sainte-Croix-du-Mont / Late-Harvest Riesling of Gewürztraminer / Oloroso Zoete Sherry / Madère / Marsala
Crème Brûlée --- Sauternes / Monbazillac / Late-Harvest Riesling of Gewürztraminer / Tokay / Beerenauslese / Loupiac / Sainte-Croix-du-Mont / Oloroso Zoete Sherry / Madère / Marsala
Vers Fruit --- Sauternes / Barsac / Monbazillac / Zoete Vouvray / Coteaux-du-Layon / Laat geoogste Riesling (vendange tardive) / Zoete Liqueur Muscat of Auslese / Amontillado Sherry
Meloen --- Ruby Port / Sercial of Bual Madère / Orvieto Abboccato
Koek, Cakes, Gebak --- Sauternes / Savennières / Alsace Vendanges Tardives / Juraçon / Maury / Muscat / Medium droge Champagne / Clairette de Die / Vin Santo / Bual of Malmsey Madeira / Oloroso of Cream Sherry
Appel --- Savennières / Chardonnay
Appeltaart - of Strudel --- Riesling Auslese / Trockenbeerenauslese / Hungarian Tokij Aszú
Meer weten over wijn en taart >>>