Webshop Eleveld Steenwijk
Aanmelden nieuwsbrief Eleveld Steenwijk
Eleveld Steenwijk

Cider


Cider

Cider, dat is weer eens anders dan een Prosecco, Champagne of een Crémant en als aperitief en culinair net zo goed inzetbaar.

Cider is een heerlijke drank gemaakt van appels die vele variëteiten kent.
Van zoet tot heel droog, van verfijnd tot heel toegankelijk.



De appelsoorten die gebruikt worden voor de productie van cider zijn niet te vergelijken met de appels die wij eten.
De ciderappels zijn klein en hard. Van "mooi zoet" naar "fris zoet met een prettig bittertje" tot "een prettig bittertje aangevuld met mooie zuren".

Cider is meestal een blend van verschillende soorten ciderappels.
De blend kan bestaan uit 6 soorten appels, maar de producent kan ook 40 soorten voor zijn cider gebruiken.
En hij heeft keuze genoeg, want er zijn maar liefst 750 verschillende soorten ciderappel-rassen.

Productieproces
Nadat de appels zijn geplukt worden de appels tijdelijk opgeslagen om te kunnen rijpen.
Daarmee wordt bereikt, dat de appels behalve rijp ook maximaal op smaak komen.
Daarna worden ze gewassen en met de hand stuk voor stuk gecontroleerd op gaafheid.
Alleen van gezond fruit kan een goede cider gemaakt worden. Hierna worden de appels vermalen tot appelpulp.
De pulp wordt geperst. Uit een ton appelfruit verkrijgt de producent 650 liter sap.
Het sap verdwijnt vervolgens in gistingstanks. Deze tanks kunnen van hout, rvs of fiberglas zijn gemaakt.
In de tanks begint de natuurlijke fermentatie of gisting. Natuurlijk, omdat er gebruik wordt gemaakt van op de appels van nature voorkomende gisten.
Geen cultuurgisten met vreemde smaakjes dus.

Het fermentatieproces
Dit is het omzetten van aanwezige suiker in de appels in alcohol — kan afhankelijk van het gewenste resultaat enkele maanden duren.
Hoe meer suiker wordt omgezet in alcohol, hoe droger en meer alcohol houdend de cider wordt.
Hierna wordt de cider op fles gebracht, waar een tweede gisting opgang komt en er frisse bubbels ontstaan.

Toepassingen
Een voortreffelijke cider doet snel verlangen naar een tweede glas.
Om zo van te genieten, maar hij kan het ook goed vinden met fris zoete nagerechten (voorraal appel pannenkoeken).
Drink cider ook eens bij een mooie rijpe camembert

* Voor 1 liter appelcider zijn ongeveer 36 appels nodig.



Wij verkopen Cider van Jde Duché de Longueville
- Cidre Bouché Brut (uitverkocht)
- Cidre Bouché Doux






Bron: Boomsma, Les Grands Chais de France - Normandie vakantieland