Chili
Chili
Trendsetter in kwaliteit
Chili is niet het grootste wijnland van Zuid Amerika - dat is buurland Argentinië - maar het is wel toonaangevend in kwaliteit en marketing.
Het heeft in ieder geval het schoolvoorbeeld geleverd van een succesvolle aanpak door een 'nieuw' wijnland dat z'n productie heeft afgestemd op de behoeften van de buitenlandse markt.
Dat gebeurde eind jaren '70, begin jaren '80 en werd mede ingegeven door een dalende consumptie in eigen land. Een echt 'nieuw' land is Chili eigenlijk helemaal niet.
![]() Viña Caliterra |
|
![]() Santa Carolina |
|
![]() Montes Winery |
|
Viñedos Emiliana | |
François Lurton - Hacienda Araucano | |
Villard Estate | |
Botalcura Winery |
Al in de 16e eeuw plantten de Spanjaarden er de Pais druif aan.
Eind 19e eeuw exporteerde Chili zelfs op vrij grote schaal wijn naar het door phylloxera zwaar getroffen Europa.
De stijl van die wijn was in hoge mate geïnspireerd door Bordeaux.
Rood dus, en gemaakt van soorten als Cabernet Sauvignon en de destijds populaire Carmenère.
Het succes was alleen van korte duur. Het grootste deel van de 20e eeuw produceerde Chili ruwe, oxidatieve wijnen voor de weinig kritische thuismarkt.
Het enorme kwaliteitspotentieel werd maar nauwelijks benut
Perfecte groeicondities
Chili is een smal maar zeer langgerekt land dat ingeklemd ligt tussen het Andes gebergte in het oosten en de Stille Oceaan in het westen.
De condities voor wijnbouw zijn er uitzonderlijk gunstig.
Een sterk punt is het gezonde, droge klimaat met zijn vele zonlicht.
Dit is niet alleen bevorderlijk voor de stofwisseling in de planten, het zorgt er ook voor dat plantenziekten nauwelijks voorkomen.
Ook de beruchte phylloxera, de druifluis die in Europa bijna alle wijngaarden verwoestte, heeft hier nooit enige schade aangericht.
Druivenplanten hoeven daarom niet geënt te worden op onderstokken.
De droogte vormt geen enkel probleem, aangezien er smeltwater uit de Andes in overvloed is om irrigatie toe te passen.
De Chileense wijngaarden zijn hoofdzakelijk aangelegd in de vlakke delen van rivierdalen op vrij rijke bodems.
Door al deze factoren bij elkaar groeien de planten uitbundig.
In het midden van het land, ten zuiden van de hoofdstad Santiago, liggen Chili's belangrijkste wijngebieden.
Ze maken deel uit van de grote
Valle Central (Central Valley). Namen om op te letten zijn
Maipo,
Rapel,
Curico en
Maule Valley.
Meer variatie op komst
Chili scoorde tot nu toe vooral met zuivere, rechttoe rechtaan wijnen.
Cabernets vooral, maar ook Chardonnays, Merlots en Sauvignons.
Solide wijnen voor een scherpe prijs.
De Chilenen willen echter van het goedkope imago af en proberen dat te doen op twee manieren.
Door wijnen met meer complexiteit te produceren en door wat meer variatie in hun assortiment aan te brengen.
Dat lukt allebei heel aardig.
Tal van bedrijven maken tegenwoordig prestigieuze topcuvées, vaak in samenwerking met bekende producenten uit Frankrijk of Californië.
Voor de verbreding van het aanbod zorgen verder ook bottelingen van soorten die tot nu toe wat in de schaduw stonden.
Voorbeelden daarvan zijn de oude Bordeaux-druiven Carmenère en Malbec , en voorts ook Syrah, Pinot Noir en Riesling.
bron: Wijn.org - wardswijnwereld.nl