De wijngaarden van Chateau Musar zijn gelegen op een hoogte van 1000 meter in de Bekaä vallei waar de druiven beschermd worden door de omliggende bergen parallel aan de kustlijn van de Middellandse Zee. De grote hoogte boven de zeesiegel houdt ze koel.
De wijngaarden beslaan een oppervlakte van 130 hectaren en produceren een lage opbrengst van ongeveer 25 hl/ha , uiteindelijk resulterend in 20.000 kisten Chateau Musar en diverse andere wijnen.
De Bekaä vallei is nagenoeg vrij van (wijn)ziekten, heeft lange milde zomers, natte winters en een gemiddelde temperatuur van 25 graden Celsius.
De druiven worden gecultiveerd op gravel met kalkstenen ondergrond.
Het is niet verwonderlijk dat de meest aangeplante druivenrassen van Franse komaf zijn, want van 1920 tot 1946 was Libanon Frans mandaatgebied. De wijn zelf is een mix tussen Medoc en Rhone, hij wordt gemaakt van Cabernet, Syrah, grenache, Carignan, Mouverde en Grenache.
De compositie van de blend wijzigt zich elk jaar afhankelijk van de oogstresultaten wat de Chateau Musar elk jaar een ander karakter en identiteit geeft.
De kwaliteit blijft onveranderd hoogstaand, maar de smaak is elk jaar weer een verrassing.
Hij geldt tegenwoordig als een der klassieke wijnen in de wijnwereld.
Milities, gewelduitbarstingen en vluchtelingenkampen, dit is waar je aan denkt, als je het over Libanon hebt.
De associatie Libanon en wijn zal echter niet snel worden gelegd.
Toch behoort Libanon tot de oudste wijnbouwgebieden ter wereld.
Het zijn waarschijnlijk de Feniciërs geweest, die van 1200 tot ongeveer 330 jaar voor Christus, wijnstokken in deze regio introduceerden en de wijnproductie tot bloei brachten.
Château Musar is heden ten dage het belangrijkste wijngoed van Libanon en behoort tot de meest spraakmakende domeinen ter wereld.
Dit legendarische bedrijf, gelegen op een tiental kilometers ten noorden van Beiroet, werd in 1930 opgericht door Gaston Hochar, welke begin jaren zestig werd opgevolgd door zijn twee zonen, Serge en Ronald.
Na een lange reis door Frankrijk keerde Gaston Hochar terug naar Libanon en creëerde hij een wijnhuis in de kelders van het Mzarkasteel, gelegen op de heuvels van Ghazir aan de Middellandse Zee, ten noorden van Beiroet.
Wat startte als liefhebberij werd na zijn ontmoeting tijdens de tweede wereldoorlog met een grote naam in de wijnwereld een heuse passie.
Het was Ronald Barton die voor de ommekeer zorgde, Ier en wijnbouwer in Bordeaux, die vervolgens naar Libanon afzakte.
De liefde voor de wijn werd doorgegeven aan zijn oudste zoon Serge Hochar, die vooraleer hij het wijndomein in 1959 overnam een diploma œnologie behaalde in Bordeaux.
Hij slaagde erin de wijnproductie verder te zetten, ook tijdens de 20 jaar durende burgeroorlog die het land kende.
Serge, afgestudeerd oenoloog aan de universiteit van Bordeaux, is verantwoordelijk voor kelder en wijngaard, terwijl Ronald, afkomstig uit de advocatuur, zich bezighoudt met de zakelijke kant van het bedrijf, middels marketing, distributie en financial business.
Momenteel is het Gaston Hochar, zoon van Serge, die de leiding in handen heeft van dit fameuze wijndomein.
Voor rode wijn gebruikt Château Musar, Cabernet Sauvignon, Cinsault, Carignan, Grenache en Mourvèdre van wisselende samenstelling, al naar gelang de jaargang.
De inlandse rassen Obeideh en Merwah, welke verwantschap met Chardonnay and Semillon vertonen, worden gebruikt voor hun witte wijn.
Alle schijnwerpers waren gericht op Château Musar tijdens een proefprogramma, mede georganiseerd in samenwerking met wijnimporteur Vinites uit Haarlem, werden door een dertigtal aanwezigen, voornamelijk afkomstig uit de branche en de betere horeca, in een ontspannen sfeer, elf verschillende wijnen geproefd en vergeleken.
Niemand minder dan Gaston Hochar persoonlijk, was aanwezig om op deskundige wijze, gelardeerd met de nodige humor en anekdotes, nadere uitleg en informatie te geven.
Met elf verschillende wijnen van Château Musar op tafel is er geen sprake meer van een ‘wijnproeverij’.
Château Musar Elf Musars zijn namelijk een eenmalige, emotionele beleving. Een unieke proefsessie, welke zijn weerga niet kent.
Proefnotities zoals lichtbruine accenten, bedwelmend, complex, cassis, animaal, noten, chocolade, kreupelhout, gekonfijt fruit, eekhoorntjesbrood en herfsttonen kunnen onmogelijk verwoorden, wat een bepaalde jaargang Château Musar aan unieke eigenschappen, qua diepte, verfijning, subtiliteit en elegantie, in werkelijkheid prijsgeeft.
Ondanks de vaak respectabele leeftijd van sommige wijnen is de enorme vitaliteit een van de belangrijkste kenmerken.
Het lijkt wel of veroudering een ondergeschikte rol speelt bij Musar.
"De wijn heeft een Bordeaux-achtige structuur met veel zwaarder cabernet sauvignon- en cinsautfruit dan de Médoc ooit zal produceren".
(informatie uit Hugh Johnson's Wijnatlas en Jancis Robinson's Wijncursus).
Tijdens de degustatie van Château Musar red 1982 maakte Jan van Lissum alle woorden en superlatieven overbodig door op te merken, dat een degelijke unieke geur- en smaakbeleving maar hooguit vijf keer in je leven zal voorkomen.

De wijnen:
Witte wijnen
In wit zien we twee autochtone druivensoorten:
- obeideh en
- merwah.
Ze zijn afkomstig van hoog gelegen wijngaarden, meer dan 1200 m hoog, in de bergketen van het Libanongebergte, ideaal door zijn koude nachten. Obeideh zit dicht tegen chardonnay en sémillon; merwah tegen chasselas.
De oogst start met wit, tussen 5 en 15 oktober.
Na de gisting wordt de witte Château Musar gedurende negen maanden gelagerd op eikenhouten vaten .
Daarna wordt hij samengesteld, gebotteld en krijgt hij vier jaar kelderrijping .
Bij het proeven van de 2000 en de 1995 kwamen de karakteristieken van de witte Château Musar sterk tot uiting.
Licht goudgeel van kleur werd de 2000 gekenmerkt door een licht oxidatieve toets van de obeideh, terwijl de smaak opviel door zijn enorme vitaliteit met aroma’s van citrus en een knap evenwicht tussen vet en zuren.
Het gaat hier wel degelijk om een witte bewaarwijn , te drinken tussen 10 en 15 jaar oud, zelfs ouder.
De 1995 valt op door zijn goudgele kleur, zijn petroleumachtige geur en zijn aangenaam strakke en beendroge smaak, niettegenstaande zijn rijkdom te danken is aan een kalkachtige mineraalheid.
Goede afdronk.