Webshop Eleveld Steenwijk
Aanmelden nieuwsbrief Eleveld Steenwijk
Eleveld Steenwijk

Chateau Megyer

Chateau Megyer - Tokji Aszú 
Geschiedenis
Tokaj-Hegyalja — de officiële benaming van de streek rond de vulkanische heuvel van Tokaj - heeft de best gedocumenteerde geschiedenis van alle wijnstreken in Hongarije. 
Nieuw begin 
De herstart van de Tokaj streek begon in 1992 en werd voltooid tegen 1999. 
Immers, de aanschaf van nieuwe installaties en de herinrichting van de wijngaarden had zijn tijd nodig. 
In de omgeving van de wijngaarden werden productielijnen opgezet. 
De wijnstreek 
De wet heeft aan 27 gemeentes het recht verleend om hun wijn als Tokaj te etiketteren. 
Het kadaster heeft 9.829 ha aangewezen als Klasse 1 terroir waarvan momenteel 5.501 ha is aangeplant. 
Ligging en klimaat 
De Tokaj streek ligt in het noordoosten van Hongarije, met in het noorden het vulkanische Zemplén gebergte, tegen de Slowaakse grens. 
Er heerst een koel continentaal bergklimaat met warme en droge zomers (gemiddelde jaartemperatuur 21 ºC in juli) en koude winters (gemiddeld -3 ºC in januari). 
De hellingen bezitten tal van uitstekende microklimaten met lange zonrijke zomers en een droge, zonnige herfst. Jaarlijks valt in de streek 500 tot 700 mm neerslag, vooral in de vroege zomer. 
De riviertjes Bodrog en Tisza aan de zuidoostelijke zijde zorgen voor ochtendmist, een ideale voorwaarde voor het ontstaan van de belangrijke botrytis. 
Na de ochtendmist zorgt een warme herfstzon voor het ineenschrompelen van de door edele rotting aangetaste druiven. 
Bodem 
Tokaj heeft een bijzondere vulkanische terroir. 
In 1867 bracht József Szabó drie verschillende bodemtypes in kaart, elk met een aantal variaties: 
Nyirok — de meest voorkomende bodem, met klei en verweerde rode vulkaanrots (andesiet), meestal vermengd met rotsen en puin; als deze bodem te nat wordt blijft hij aan de spade kleven, terwijl de grond bij grote droogte slechts met een pikhouweel te bewerken is, kortom een slechte doorlaatbaarheid; deze bodem bevat ijzeroxide en zorgt voor de krachtigste en meest geconcentreerde Tokaj wijnen in de wijngaarden van Király te Mád en Mezõzombor, Meszes te Olaszliszka en Várhegy te Sátoraljaújhely. 
Gele bodem — gevormd uit löss en vermengd met puinkegels of steenklei; betere doorlaatbaarheid, kwalitatief wat minder. 
We vinden deze bodem vooral aan ze zuidrand van het wijngebied, maar ook in het westen richting Hernád rivier en in het zuiden richting grote laagvlakte. 
De bovenlaag van löss vinden we van Abaújszántó tot Tokaj en van daaruit verder naar Bodrogkeresztúr. 
De Szarvas wijngaard in Tarcal is een beroemd voorbeeld van wijngaarden met een bodem van löss. 
Op de zuidhelling van de Tokaj berg vinden we de lössbodem tot 405 m hoogte. 
Rotsbodem — wat lossere bodem, door erosie gevormd uit verkiezelde rotsen en puimsteen met fijnkorrelig puin van wit rhyoliet (vulkanisch gesteente) en perliet (vulkanisch glas), absorbeert geen water en warmte, waardoor wijnstokken snel verdrogen in hete periodes en bevriezen bij strenge vorst. 
Dit is het bodemtype van de wijngaard Pereshegy te Erdõbénye, van de Tolcsvai-hegy wijngaard en van de Oremus wijngaard te Sátoraljaújhely. 
Tijdens de communistische periode werden de druiven van verschillende terroirs gemengd. 
Toen daarna enkele single-vineyard Tokaji werden geproduceerd, was dit een openbaring. 
Tokaji Aszú 
Formule is als volgt: 1 puttony weegt circa 20-25 kg deze wordt toegevoegd aan 136 liter basiswijn. 
Dus voor een 5 puttony is er 5 x 36 = 180 kg nodig op 136 liter basiswijn. 
Eén voor één — in 3 tot 4 plukgangen - met de hand geplukte, door botrytis verschrompelde, extreem rijke druiven worden eerst gedurende 12-36 uur met de schillen geweekt* in droge wijn of most, vervolgens uitgeperst en vergist op tank of vat. 
Hoe zoeter de wijn, des te langer duurt de gisting. 
Daarna rijpt de wijn in oxidatieve omstandigheden gedurende 2 jaar op vat in ondergrondse, vochtige kelders bij 9-11 ºC en daarna 1 jaar op fles. 
Er wordt geen alcohol aan toegevoegd om de wijn te versterken. 
Na 3 tot 5 jaar flesrijping ontstaan complexe aroma’s van gedroogde zuidvruchten, noten, karamel en toffee. 
De zoetheid van Tokaji Aszú wordt in balans gehouden door krachtige zuren, rijpe tannines, sporenelementen en mineralen. 
*De wijn bezit een hoge concentratie restsuiker en men gebruikt de vermeldingen 3, 4, 5 of 6 puttonyos ter onderscheiding ervan. 
Bij een Tokaji Aszú 3 puttonyos worden aan een gönci (vat van 136 liter) met droge wijn of most 3 puttony (emmers van 20-25 kg) botrytis druiven toegevoegd. 
Althans, zo gebeurde het vroeger. 
Nu wordt de verhouding in percentages bepaald, aan de hand van de wettelijke voorschriften (zie onderstaande tabel). 
Type wijn 
  Suiker in gram per liter (minimum) Extract in gram per liter (minimum)
3 puttonyos Aszú 60 25
4 puttonyos Aszú 90 30
5 puttonyos Aszú 120 35
6 puttonyos Aszú 150 40

Sinds een jaar of tien maken sommige topproducenten een nieuw type Tokaji, een reductief gevinifieerde en opgevoede zoete wijn van het type Auslese. 
Door gebrek aan tijd en kapitaal om de Aszú wijnen volgens de wettelijke voorschriften te produceren, ontstond een nieuw procédé. 
De botrytis druiven worden niet, zoals voor Aszú, uit de trossen geplukt tijdens de 3 tot 5 rondgangen door de wijngaard. 
Men plukt hele trossen, met zowel botrytis druiven als niet aangetaste, en perst de hele trossen. 
De most blijft dan nog 16 uur op de schillen liggen. Vanaf de oogst zijn deze wijnen in 12 tot 16 maanden gereed. 
De wijnen bevatten 50-180 gram restsuiker per liter en een deel botrytis druiven zoals bij de verschillende Aszú wijnen. 
Sommige producenten gebruiken stalen tanks, terwijl anderen, zoals Árvay, Szepsy en Oremus, nieuwe eiken vaten gebruiken voor zowel gisting als opvoeding. 
De resultaten overtreffen soms die van de Aszú wijnen. 
De Szepsy Cuvée 1999 is volgens velen de mooiste Tokaji aller- tijden. 
Oude en nieuwe stijl 
Het heeft even geduurd, maar zowel de Hongaren zelf als de experts uit andere landen zijn het er nu wel over eens: de moderne stijl van Tokaji is verreweg te verkiezen boven die van de 44 jaar durende Communistische periode. 
De verschillen zijn overduidelijk. 
In de jaren 70 en 80 werd veel minder aandacht geschonken aan de kwaliteit van de druiven (een grote opbrengst was nummer een) en werd de stijl van de wijn vooral bepaald door geforceerde oxidatie tijdens te lang verblijf in gedeeltelijk gevulde oude vaten. 
Vanaf 1990 wordt — net als in vroegere eeuwen — de grootst mogelijke aandacht geschonken aan de kwaliteit van de druiven, waarbij de wijn het terroir en het oogstjaar dient te weerspiegelen. 
De aanplant en de snoeiwijzen kregen veel meer kwaliteit, opbrengsten werden drastisch beperkt en vinificatietechnieken werden steeds geavanceerder. 
De wijnen ondergingen een langzame rijping en verbleven minder lang op hout, terwijl juist meer aandacht werd geschonken aan flesrijping 

 
Château Megyer 
Toen Hongarije in de jaren tachtig en negentig zijn communistische erfenis begon af te schudden, waren Westerse investeerders er snel bij om in het historische wijngebied Tokaji wijngoederen op te kopen en weer rendabel te maken. Zo ook de familie Laborde, die een rotsvast vertrouwen had in de wedergeboorte van het beroemde gebied, waar wijnen gemaakt werden voor koningen, keizers en tsaren. 

De familie Laborde bezat in de Pomerol al het bekende Château Clinet en bouwde in Hongarije Château Megyer en Château Pajzos op. 

Château Megyer is gelegen in het hart van de historische herkomstgebied Tokaji en omvat circa 83 ha. wijngaard, die zich uitstrekken over de hellingen van een oude vulkaan. 

Naast de beroemde zoete wijnen worden ook aangename, aromatische droge witte wijnen van onder andere de furmintdruif gemaakt. Consulterend oenoloog is Michel Rolland. Later, onder het communistisch bewind, verdween deze wijn volledig. 
Nu is een deel van de AOC Tokaji geprivatiseerd. Aldus behoort het kasteel Megyer (80 ha) toe aan de verzekeringsgroep GAM 


Meer weten over de druiven en geschiedenis van Tokaji>>>