Château Ksara
Libanese klassieker in de stijl van een mooie rode Bordeaux
Terwijl Libanon al decennia geassocieerd wordt met oorlogsgeweld, groeit het aantal wijnproducenten er gestaag, naar meer dan dertig tegenwoordig.
Gezamenlijk leveren deze zo’n zeven miljoen flessen per jaar.
Ongeveer een kwart daarvan komt van het oudste wijnbedrijf in dit voormalige Franse mandaatgebied, Chateau Ksara.
Anno 1875 werd het gekocht door de Jezuïeten die er niet alleen Franse druivenrassen plantten, maar ook Libanons eerste droge rode wijn vervaardigden.
In de kalkrots onder het kasteel ligt een netwerk van twee kilometer lengte waar gebottelde wijnen rijpen, de beste zelfs twee jaar.
Ksara’s wijnkelders zijn natuurlijke grotten die de Romeinen ontdekt hebben.
De Jezuïetenpaters hebben gedurende de eerste wereldoorlog de kelders verder uitgehouwen.
Er werkten hier honderd mannen met houwelen gedurende 4 jaren om dit aan te leggen.
De temperatuur is ideaal voor de opslag van wijn en ligt tussen de 11 en 13 graden.
Een kleine eeuw later deden de Jezuïeten hun bezitting over aan vier Libanese families.
Die investeerden in enerzijds meer nobele druivenrassen, anderzijds modern keldermaterieel.
De connectie met Frankrijk is altijd gebleven, via Franse variëteiten, stafleden die of Frans zijn of in Frankrijk geschoold, gebruik van Franse vaten — en Frans gestijlde wijnen.
Alleen de natuurlijke omstandigheden verschillen.
Zo groeien de druiven op 1200 meter hoogte in de brede Beka’a vallei, waar de zon gemiddeld 240 dagen per jaar schijnt maar de nachten koel zijn.
Wat resulteert in druiven met veel aroma.
Het vlaggenschip van Chateau Ksara (dat druiven betrekt van ruim 400 hectare) heet simpelweg Chateau en heeft de samenstelling van een rode Bordeaux:
60 procent cabernet sauvignon,
30 merlot,
10 petit verdot.
Bovendien werd de wijn à la Bordeaux een jaar gelagerd in nieuwe fusten.
Geen wonder dus dat de nu zeer genietbare Chateau 2006 veel weg heeft van bijvoorbeeld een mooie Haut-Médoc — zij met wat meer kracht.
In de behoorlijk dimensierijke smaak ontdekken we vooral besfruit, naast zwarte vruchtjes, wat laurier, kruidigheid, fraaie, beheerste houttonen en een flinke afdronk (€16,25).
Net als een goede Bordeaux komt hij het best tot zijn recht bij o.a. entrecote, lamsbout, reebiefstuk en oude Goudse.
Onze Ksara wijnen: Op dit moment niet leverbaar!
RESERVE DU COUVENT
GRAPE VARIETALS: It is a complex wine,made out of Cabernet-Sauvignon,matured in French oak casks,but also out of Syrah and Cabernet-Franc.
WINEMAKING: 100% stemmed,the wine is vatted for 12 to 15 days after alcoholic fermentation at 26 to 30 °C.The drawn-off wines and presses are separated,after which the malcoholic fermentation takes place.
MATURING: when the racking-off and addition of sulphites are over,the noble grape varietals are matured in oak casks while the other varietals mature in vats.After 12 months of maturing,the wines are blended,fined and bottled.
TASTE: This wine with its dark ruby-red colour, joins finesse and elegance with the aroma of wood and vanilla,and supple,pure and round tannins give it length and persistence on the palate.
AGEING: It can be drunk when bought or kept for 3 to 5 years in a good cellar.
BLANC DE BLANCS
GRAPE VARIETALS: The Chardonnay gives this wine its finesse and elegance,the Sauvignon its subtle aroma of hazelnuts and exotic fruits and the Semillon its roundness,length and rich taste.
WINEMAKING: Picked in cases and pressed pneumatically as whole grapes,sedimentation and fermentation are done at low temperature 18 °C.When the sugars are exhausted,the wine is racked off and sulphured to prevent malolactic fermentation.
MATURING: The various wines are matured for several months in French oak casks,before being blended,fined with fish glue,stabilised and bottled.
TASTE: This wine seduces with its finesse,elegance and floral aroma.On the palate,it is soft,fresh and long lasting.
AGEING: It can be kept for 2 to 3 years in a good cellar,but it is preferable to drink it in the same year.
Château KSARA ROUGE
GRAPE VARIETALS: This is the pre-eminently long lasting wine,made from 60% of Cabernet-Sauvignon,30% of Merlot and 10% of Petit Verdot
WINEMAKING: All grape varietals are 100% stemmed,vatted separatly to be fermented at a temperature between 28 and 30 °C and left to age for 14 to 20 days before being drained and undergoing malolactic fermentation.
MATURING: The draw-off wine and the presses are kept in separate vats during wintertime in order to free them from their lees,before put in oak casks.Maturing in new oak casks last approximately 12 months,interrupted by several racking-offs and tastings before blending,fining with egg albumine and bottling.Bottles are then kept to age two years in KSARA’s underground ageing-cellars before being made available to the consumer.
TASTE: The wine ,a beautiful ruby purple red,with a tasty bouquet full of a fruity nose of raspberries,blackcurrant and a little vanilla.In the mouth,it has a power and length with balanced and mellow tannins that get rounder with time,taking up a leathery and spicy character.This Château constantly surprises due to its complexity and richness.
AGEING: This wine should be opened a while before serving,or allowed to settle,in order to reveal its character
www.ksara.com.lb
Bron: Wine & Dine
|