Charentes
Oesters, het hele jaar door
Het is heerlijk tafelen met de zee zo dichtbij.
Charentes heeft een top drie van boter, cognac en oesters.
Het land is het domein van rundvee, geiten en schapen, van Cognac en van de smakelijke Pineau des Charentes.
Het zoetzoute water en de zon maken van Marennes-Oléron de belangrijkste oesterkweekplaats van Frankrijk.
Veehouderij
Rund- varkens- en
schapenvlees (pré-salé)
Gevogelte
Konijn
Geiten
Landbouwproducten
Meloen van de Haut-Poitou
Schaal-, schelpdieren en vis
Oesters:
- Platte oesters zoals de Belons met wit vlees en de
- Marennes met groen vlees (Platte oesters uit Arcachon heten Gravettes).
- Holle oesters zoals de Fines Claires en de Speciales
- Speciales de Gillardeau, gekweekt in poches (kunststof zakken) op stalen rekken in de getijdenzone.
Mosselen
Vleeswaren
Ham uit de Vendée
Andouillette du Bocage
Kaas
Tourteau Fromager, gemaakt van verse geitenkaas, meer taart dan kaas!
Allerlei schapenkazen:
Chabis
Chabichou de Lezay
de Saint-Loup,
de la Motte: altijd in de vorm van een afgeknotte kegel.
Mothais (met kastanjeblad)
Boter
In deze streek worden drie "Grands Crus" boter geproduceerd met het A.O.C. etiket:
Boter van Charentes,
Appellation Charentes-Poitou en
Appellation Deux-Sèvres.
Je kunt deze boter in pakjes, in rollen of van de kluit kopen.
Suiker- en banketbakkerswerk
Fruits de Mer en Sardinettes des Sables d'Olonne (van amandelspijs)
Paasbrood
Broyé du Poitou
Pastis Landais (met oranjebloesem koek)
Wijnen
Saumur van Loudun
Saumur van Thouars
Dranken
Cognac
Deze overal ter wereld bekende brandewijn wordt verkregen door het distilleren van witte wijnen. Ze worden geoogst en gedistilleerd volgens de methode van Charentes binnen een bij wet afgebakend gebied.
De volmaaktheid van Cognac wordt in grote mate bepaald door het rijpingsproces dat in eiken vaten uit Limousin plaats vindt.
Hoe een etiket lezen?
*** of "VS = jonge Cognac van minimum 24 maanden oud
"Reserve" , "VO", "VSOP" = Cognac van minimaal 4 jaar oud. Een percentage kan ouder zijn (10, 15 of 20 jaar)
"Napoleon", "Vieille Reserve", "Extra", "XO", zijn het Cognacs van minimaal 6 jaar oud.
De zes cru's die gebruikt worden voor Cognac zijn de volgende:
La Grande Champagne,
La Petite Champagne,
Borderies
Fins Bois,
Bons Bois,
Bois Ordinaires.
Fine Champagne is een menging van Grande en Petite Champagne die ten minste voor 50 % uit de eerste bestaat.
Pineau des Charentes; wit, rode of rosélikeur van druivensap en Cognac,
daterend uit de XVI eeuw en per ongeluk ontstaan.
Heerlijk met meloen.
Vruchten op Cognac
Gastronomie
Mouclade
Cagouille (slakkenragoût)
Chaudrée fourasine (vissoep)
Oesters met warme wortjes!!!
Haas à la Vendéenne
Farci Limousin
Kabeljauw à la mode d'Arcachon
Eclade (of Eglade)
Dennennaalden branden en op mosselen leggen totdat ze opengaan.
Eten met brood en gezouten boter en drink erbij een glas witte wijn.
Recept, klik hier
Ossekarbonade (Côte de boeuf)
Bijzonder
Hier wordt zout gewonnen.
De groet uit de streek "Diou Biban".
|