Webshop Eleveld Steenwijk
Aanmelden nieuwsbrief Eleveld Steenwijk
Eleveld Steenwijk

Champagne

Champagne
is onlosmakelijk verbonden met feestelijke gebeurtenissen.
Kom vlug, ik proef sterren!
Dom Pierre Perignon op het moment dat hij de Champagne ontdekte...

De jaarwisseling is het bekendste voorbeeld, maar ook bij andere feestelijkheden zoals een opening, een bruiloft of op een verjaardag past een fles champagne uitstekend.

Als de fles ontkurkt wordt en de glazen vol bruisen met parelende champagne is iedereen meteen in een feeststemming.
Niet heeft zoveel elegantie als champagne, maar dat neemt niet weg dat u met een andere mousserende wijn hetzelfde effect kunt bereiken.
Spaanse Cava, italiaanse Prosecco, Zuid-Afrikaanse Sparkling of franse méthode traditionelle zijn ook fantastisch van kwaliteit en worden daarom meer gedronken.

Iets te vieren of niet, zodra de kurk met die chique en onmiskenbare plof uit de fles komt,
is het feest!
De champagnefles is veel zwaarder uitgevoegd dan een normale wijnfles. De reden hiervor is dat de druk in een fles. Champagne kan oplopen tot 5 à 6 atmosfeer.
Champagneflessen zijn in allerlei maten.
Quart of Picolo: 20 cl
Demie of fillette: 37.5 cl
Bouteille: 75 cl
Magnum: 150 cl
Jéroboam: 3 liter (4 flessen)
Réhoboam: 4.5 liter (6 flessen)
Mathusalem: 6 liter (8 flessen)
Salmanazar: 9 liter (12 flessen)
Balthazar: 12 liter (16 flessen)
Nébukadzenar of Nabuchodonozor: 15 liter ( 20 flessen)
Melchior : 18 liter


WIJNHUIZEN:







Dosnon & Lepage

'Dosnon & Lepage est une jeune Maison de Champagne située dans l’Aube, au Cœur de la Côte des Bar.
Née de la rencontre de Davy Dosnon, exploitant le vignoble de son grand-père, et de Simon-Charles Lepage, Aubois d’origine, juriste passionné de bulles.
Loin des codes établis, elle se tourne résolument dans la modernité avec une volonté d'inscrire ses vins de champagne dans un style contemporain et durable'.

Champagne Dosnon & Lepage is een samenwerking van Davy Dosnon en Simon Charles Lepage , beiden geboren en getogen in de streek Avirey-Lingey.
De eerste oogst was in 2004 en de champagne heeft sindsdien snel een internationale naamsbekendheid gekregen door de verfijning en techniek.

Dosnon & Lepage is de enige producent in geheel Champagne die hun wijnen zowel de alcoholische- als de malolactische vergisting in barrique laten ondergaan.
De barriques komen van een tonnelier uit Puligny-Montrachet en zijn minimaal 5 jaar oud.
De 7 hectare wijngaarden liggen op 2 km van de grens van de Côte d'Or, Noord-Bourgogne, en hebben dezelfde grondsoort als de wijngaarden van Chablis; zeer minerale grond bezaaid met grote hoekige kalkstenen.

De Récolte Brut is gemaakt van 30% Chardonnay en 70% Pinot Noir.
De Récolte Noire is gemaakt van 100 % Pinot Noir.
Eén van de meest invloedrijke stemmen in de wijnindustrie, Robert Parker en zijn Wine Advocate, is lovend over de champagnes van Dosnon & Lepage.
Met maar liefst 92 punten voor de Recolte Brute mag het toch wel duidelijk zijn: Davy Dosnon en Simon Charles Lepage uit de streek Avirey-Lingey in Frankrijk maken sensationele Champagnes!
Robert Parker proeft meerdere duizenden wijnen per jaar.
Deze wijnen worden ingedeeld op een 100-punten schaal.
The NV Extra Brut Recolte Brute (70% Pinot Noir, 30% Chardonnay from the Cote des Bar) positively shimmers on the palate with tons of radiance. The addition of Pinot Noir has given the Recolte Brute a lovely creaminess that follows through to the long, sensual finish. With time in the glass, the wine\'s inner perfume emerges; adding further complexity to what is already a very appealing Champagne. Disgorged May 2008 (not indicated on the label). Anticipated maturity: 2010-2015.\" 92 POINTS
Bron en foto's: great grapes - dosnon et lepage

Wijnhuis Baron Fuenté
Un esprit... l'excellence
Het Champagne huis Baron Fuente werd in 1967 opgericht door Gabriel Baron en zijn vrouw Dolores Fuentes.
In die tijd werd een start gemaakt met slechts een hectare wijngaarden.Heden ten dagen is Baron Fuente in het bezit van 50 ha wijngaarden.
De wijngaarden bevinden zich in de gemeente Charly sur Marne en liggen op de beste percelen van dit gebied, namelijk tegen de hellingen uitkijkend over de rivier de Marne.
Zeer belangrijk voor de druiven in het Champagne gebied is de zeer kalk rijke grond.
De door ons verkochte Champagne:
Champagne Grande Reserve
Deze cuvée wordt gemaakt van 60% Pinot Meunier, 30% Chardonnay en 10% Pinot Noir.
Elegante Champagne met een goede neus van appel, peer en perzik.
De smaak is fruitig, mooi in balans en goed van structuur.
Een van de mooiere Champagnes van deze gemeente, dankzij de ervaring en het vakmanschap van deze familie.
Champagne Tradition Brut
Deze Tradition wordt gemaakt van 70% Pinot Meunier en 30% Chardonnay.
Een subtiel samengaan van de traditionele druivensoorten leidt tot deze klassieke Champagne die ras en body vertoont.
Voelt zich thuis bij elke gelegenheid.

www.baronfuente.com
Bron en foto's: Baron Fuenté
 

Champagne Philippe Gonet
Een huis waar nu de zevende generatie, broer en zus, aan het roer staat.
Pierre Gonet is zowel de wijnmaker als de keldermeester,
terwijl Chantal Brégeon-Gonet sales en marketing voor haar rekening neemt.
Zij delen een gemeenschappelijke passie: wereldwijde erkenning voor Champagne Philippe Gonet.
Niet een champagne waar het etiket centraal staat maar waar het draait om de inhoud.
Wijnen die de rijkdom, zuiverheid, nuance en mineraliteit van het terroir uitdrukken.
Een constante zoektocht naar verbeteringen, expertise van generaties en een aspiratie tot verdere ontplooiing zijn de redenen voor de geweldige kwaliteit die Gonet biedt.
Champagne Philippe Gonet is gevestigd in Le Mesnil sur Oger, een dorp in het Marne departement van het Champagnegebied.
Le Mesnil is sinds 1985 geclasseerd als Grand Cru ; de beste classificatie die champagne kan krijgen.
De Gonet wijngaarden grenzen aan de wijngaarden van Salon en liggen op een steenworp afstand van Clos de Mesnil van Krug.
Vergeleken met de grote merkproducenten is de productie zeer bescheiden maar van een excellente kwaliteit.
Gonet is gespecialiseerd in het maken van Blanc de Blancs: witte wijn van witte druiven.
Deze champagne bestaan voor 100% uit Chardonnay.
Veelal wordt champagne geproduceerd van zowel witte als rode druiven: Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier.

Champagne is aanvankelijk witte wijn.
Druiven worden geperst en tijdens het fermentatieproces worden de suikers uit de druiven omgezet in alcohol waarbij carbondioxide vrijkomt.
Het resultaat: een witte Chardonnay. Dit is de basis voor de productie van champagne.
De wijn wordt gebotteld in champagneflessen.
Voor de fles wordt afgesloten met een kroonkurk, een tijdelijke kurk, wordt er 'liquer du tirage' (een mengsel van suiker, belegen wijn en gist) aan de wijn toegevoegd.
Er vindt nogmaals een fermentatie plaats maar deze keer kan de carbondioxide ontsnappen.
De carbondioxide lost op in de wijn en hoe langer de fles rijpt, hoe fijner de bubbels.
Tijdens het rijpingsproces wordt de fles steeds een fractie verder gedraaid tot deze ondersteboven hangt.
Zo zakt de gist naar beneden en verzamelt zich bij de kurk.
Voor een officiele champagne is de rijpingsperiode minimaal 15 maanden, bij Gonet is dit minstens 3 jaar .

Na de rijping wordt de hals bevroren, zodat de gistprop bevriest.
Bij het verwijderen van de kroonkurk schiet de gistprop door de druk van het koolzuur uit de fles.Hierdoor ontstaat ruimte voor de dosage (liquer d'expédition) die de zoetheid van de champagne bepaalt: brut, sec of demi sec.
Soms wordt er geen dosage toegevoegd en wordt de fles aangevuld met most van dezelfde wijn: champagne extra brut.
Vervolgens wordt de fles afgesloten met de bekende champagnekurk en de muselet.
Ontkurk champagne bij voorkeur zonder 'knal'; hierdoor wordt koolzuur aan de champagne onttrokken wat de smaak van de champagne niet ten goede komt.
Bij ons in het assortiment:
Brut Grande Réserve Brut,
Ook verkrijgbaar (na bestelling):
Rosé Brut,
Roy Soleil Blanc de Blancs Grand Cru en
Belemnita 2004 Blanc de Blancs Grand Cru
Bron en foto's: le vin en direct - Gonet  


Jacquart Champagne
Jacquart is een belangrijke Champagne producent.
Meer dan 600 boeren leveren hun druiven en hun wijngaarden strekken zich uit over een oppervlakte van totaal 800 hectaren (verdeeld over 22 Premiers Crus en 10 Grand Crus).
Op dit moment liggen 40 miljoen flessen te rijpen in de meer dan 20 meter diepe grotten.
De Jacquart Champagnes worden vooral in toprestaurants geschonken.
Jacquart is huischampagne bij
Hotel de Paris in Monaco,
The Ritz in London,
het Bayerische Hof Hotel in Munchen en de
Auberge de l'Ill is de Elzas.
In Nederland is het de huischampagne van Waterland Estate, waarin de Internationale School of Butlers is gevestigd.
(De naam Mosaïque op diverse etiketten is een verwijzing naar de mozaïeken op de voorgevel van het bedrijf).
Jacquart Brut millesimé
Jacquart Blanc de Blancs (100 % Chardonnay druiven)
Jacquart Brut de Nominée (het paradepaardje!)
Jacquart Rosé Brut.
Bron: dgs- jacques roos  

de Venoge  De Venoge Champagne
De oorsprong van de familie de Venoge vinden we in Zwitserland, aan de oevers van het Lemanmeer waarin de Venoge uitmondt, een riviertje dat door dichters is bezongen.
In 1825 vestigde Henri-Marc de Venoge , geboren in 1776 in het kanton van Vaud, zich in de Marnestreek om er toen al beroemde champagnewijn te verhandelen en begon zo aan een boeiend avontuur.
Zijn zoon Joseph gaf een creatieve impuls aan de onderneming .Dankzij zijn bekwame aanpak,
zijn doorzettingsvermogen en
zijn overmoeibare inzet kende het huis een aanzienlijke groei.
In de champagnestreek stopte de groei van de nobele stamboom van Henri-Marc de Venoge, maar het merk schittert ook vandaag nog op de mooiste tafels van de hele wereld.

De Venoge hanteert een zeer strenge selectie van zijn druivenvoorraden : deze zijn afkomstig uit dorpen van de
Montagne de Reims, voor de bevoorrading van de beste Pinot noir, uit de
Marnevallei voor de beste Pinot Meunier, en uit de
Côte de Blancs voor de beste chardonnay, die de eigen wijngaarden van het 19 hectaren grote de Venoge domein aanvullen.

De typische wijnsmaak wordt beïnvloed door de persing :
de Venoge gebruikt traditionele, verticale Coquart persen , die een lichte circulatie van het sap, een minimale extractie van de kleur en van elementen die geen bestanddeel van de wijn vormen, mogelijk maken.
Het unieke karakter wordt ook bepaald door de scheiding van de cuvés , de eerste persing, en door de taille, de tweede persing , die bij de Venoge niet gebruikt wordt.

Nadat de flessen in de kelder zijn gelegd, rijpen ze gegarandeerd gedurende 3 jaar in plaats van 15 maanden zoals de wet het bepaalt.
Van het halve flesje (37,5) tot de jeroboam (3 liter) rijpt de champagne in de originele fles, wat een garantie voor kwaliteit is.
Kelders op een diepte van 25 meter met een constante temperatuur van 11°C garanderen het hele jaar door onmisbare voorwaarden voor een optimale kwaliteit.
Een rustperiode van 6 maanden na het 'dégorgement’ vindt plaats om de volle ontplooiing van de wijn te garanderen na de laatste fase van de bewerking.
Alle kwaliteisfactoren zijn aanwezig in een fles de Venoge.

 
Bron: de Venoge - scarlet - Pallas