Ceviche
Ceviche van Marc en Ine
Dit recept komt uit Peru, en dit aten wij in Brussel.
Rauw, erg rauw maar zo lekker!
Ceviche is zo'n beetje op culinair niveau de nationale delicatesse van Peru.
Het leuke van de bereiding is dat de vis niet gerookt, gekookt of gebakken word maar zijn gaarheid bereikt door het marineren in limoensap.
Je zou kunnen zeggen dat de vis rauw gegeten wordt maar wit uitslaat door het marineren in de limoensap.
Nadat de vis zijn "gemarineerde" gaarheid bereikt heeft blijft het sap over wat eigenlijk gedronken moet worden volgens de Peruaanse tradities.
Het sap, de leche de tigre, wordt dus gedronken. Het schijnt uitstekend te werken tegen een kater.
Een marinade maken van
citroensap, lliefst imoensap,
tomaten in blokjes gesneden, (zonder pitjes en liefst ontveld),
1/2 gele paprika ook in blokjes gesneden,
een stukje zeer fijn gesneden rode peper,
ietsje tabasco (naar smaak) en een ui .
Nog wat zeste van de limoen raspen en erbij doen.
De vis van jouw keus (kabeljauw, zalm, zonnevis, gamba's, tarbot, tonijn)
bij de marinade doen en overgieten met olijfolie .
De verhoudingen moeten ongeveer 1/3 zuur en 2/3 olie zijn.
Wat blaadjes verse koriander erover snijden en minimaal 1 uur laten marineren.
Maximaal 4 uren (anders wordt de vis te "gaar")!!!
Serveer het op een bedje van sla of in individuele glaasjes met een stukje vers gebakken brood.
Jacobsmosselen zijn heerlijk om zo rauw te eten, maar de marinade tijd moet niet langer zijn dan 1 1/2 uur.
Heerlijk met gesneden mango en verse bosui.
Drink hierbij een subtiele Blanc de Blancs.
P.S. In alle gevallen moet de vis SUPER VERS zijn.