Castaño
De familie Castaño
De Castaños staan bekend als enorme pioniers.
In het toepassen van de meest avant-gardistische technologieën en vinificatiesystemen lopen ze in deze regio erg voorop.
Castaño’s zijn harde werkers met maar één doel: hoge kwaliteit produceren met hun authentieke druivenras Monastrell.
Ramón Castaño Santa doet er samen met zijn familie alles aan de heritage van zijn voorouders Ievend te houden.
Bovendien zijn ze helemaal gek van de Monastrell druif, de magnifieke koningsdruif in Yecla.
En ze houden niet op vol trots over hun roots te praten...
“By keeping our roots, we follow our traditions. We have committed ourselves to produce top-quality wines, developing our genuine Monastrell grape variety”.
Aldus Ramón.
Toen Ramón (papa) Castaño in 1975 besloot zijn druiven niet langer naar de plaatselijke coöperatie te brengen, maar er zelf wijn van te gaan produceren, bezat de familie zo’n 140 hectare.
Tegenwoordig zijn dat er meer dan 500 en behoort Ramon samen met zijn 3 zonen tot de beste producenten van de D.O. Yecla, de kleinste D.O. uit de Levante.
Een producent die graag vasthoudt aan traditie en niet onder druk van commercie allerlei kunstgrepen aanwendt om maar aan een gemiddelde smaak te kunnen voldoen.
Daardoor ontstaan er wijnen met een geheel eigen karakter en identiteit.
Yecla ligt in het achterland van Alicante in het uiterste noorden van de provincie Murcia.
Het is er droog en dor, met hier en daar een heuvel of zelfs een klein gebergte.
De Castaño's verbouwen hier al generaties lang druiven.
Tegenwoordig bezit Castaño zo'n 500 hectare zeer goed onderhouden wijngaard, verdeeld over 3 locaties binnen de denominacion:
Espinal,
las Gruesas en
Pozuelo.
Iedere wijngaard heeft zo zijn eigen samenstelling qua grondsoort en beplanting, maar de wijngaarden bestaan hoofdzakelijk uit Monastrell druiven, daarnaast vindt men er de klassieke Spaanse soorten als Tempranillo, Garnacha, Viura en een klein deel aan internationale druivensoorten als Merlot, Cabernet-Sauvignon, Chardonnay en Syrah.
Het klimaat van Yecla kent extremen.
De nachten zijn koel, terwijl het overdag wel 45 graden kan worden.
De bodega van Castaño is een van de modernste van Spanje.
Het resultaat vindt men terug in de kwaliteit. Bestrijdingsmiddelen worden zo min mogelijk gebruikt en op een deel van de wijngaard wordt inmiddels helemaal biologisch gewerkt.
"Je moet de natuur zo min mogelijk belasten met iets wat er niet thuis hoort", aldus Ramon Sr, grondlegger van Castaño.
Al jarenlang worden er delen van de wijngaard gebruikt om nieuwe druivenrassen te testen en nieuwe productiemethoden te ontwikkelen om de kwaliteit nog verder te verhogen.
Een van die nieuwe productiemethoden is die van de "doble Pasta " .
Hierbij wordt er tijdens de gisting een dubbele hoeveelheid druiven gebruikt om meer concentratie in de wijn te krijgen maar zonder het tanninegehalte te verhogen.
Vanzelfsprekend wordt dit systeem alleen toegepast voor de beste kwaliteit, want het is een kostbare zaak.
De mooiste wijngaarden brengen de beste wijnen voort.
Dat geldt ook voor Castaño. De Pozuelo wijngaarden bezitten de voorwaarden voor goede druiven met geconcentreerde smaak- en grondstoffen.
Aangeplant zijn, de Syrah, Cabernet-Sauvignon, Monastrel en Tempernillo.
Druiven dus die mooie wijnen leveren.
Pozuelo wijnen sieren regelmatig tafels met de grootse gerechten en menig wijnkaart van sterren restaurants.
Hécula , 90 punten van Robert Parker... voor een wijn van 10 euro is dat tamelijk uniek!
Hecula is een met zorg gemaakte wijn van bijna alleen Monastrell en met een houtlagering van 4 maanden op nieuwe Amerikaanse houten vaten.
Het is eigenlijk het bewijs dat Castaño aan de wereld wil laten zien dat de spaanse Monastrell een topwijn kan produceren en dat voor een redelijke verkoopprijs, zonder daarbij het karakter van zijn afkomst aan te tasten.Hécula wordt geproduceerd van 100% Monastrell, gemiddeld 35 jaar oud, die groeit op streng geselecteerde percelen.
De druiven zijn afkomstig van de beste wijngaarden en vergist onder Doble Pasta.
Het aantal verschillende percelen en terroir waar gebruikt van gemaakt wordt kan soms oplopen tot wel 5.
De verschillende karakters van deze percelen vormen dan een complexe geheel.
De wijn heeft een bouquet van donkerrood fruit (bramen) en kruiden (speculaas) hetgeen typisch is voor Monastrell uit Zuid-Spanje.
De smaak is zacht, mondvullend met zondoorstoofd fruit maar ook met een goede structuur en tannine in de finale waardoor hij zich tevens presenteert als een mooie eetwijn. Resultaat: een rijke wijn met veel fruit, mooi fijn hout en een evenwichtig geheel.
Geniet van Hécula bij een lekker stukje vlees met een pittige saus of een mooie, rijpe, harde kaas.
Ook heerlijk bij verschillende Tapas zolang er maar veel smaak aan te pas komt.
Serveren op 16-17 graden (dus niet te warm) en men kan Hécula minimaal bewaren tot 5 -7 jaar na de oogst.
UITVERKOCHT!
Castaño Monastrell Dulce
Dit is absoluut topniveau! De druiven voor Dulce komen van zeer oude stokken, worden als laatste geoogst en zorgvuldig met de hand geplukt. Na een langzame vergisting met een zo laag mogelijke temperatuur waarbij ongeveer 3-4% alcohol wordt bereikt, stopt men de gisting door toevoeging van wijnalcohol. Dit proces noemt men 'Vin de Liqueur'.
zacht zoet, veel fruit (bramen en bessen) en een eindeloze lange afdronk.
Voortreffelijk te combineren met mooie desserts waarin chocolade, rode vruchten of zachte kaas is verwerkt.
Tijdens de finale van Nederlands belangrijkste wijn/spijs wedstrijd, het Grand Concours, gehouden op de European Fine Food Fair te Maastricht werd in de klasse dessertwijnen Castaño Monastrell Dulce unaniem tot winnaar uitgeroepen.
In de jury namen o.a. deel Thérèse Boer van De Librije, Peter Klosse van De Echoput en Jan van Lissum van Wine & Food Association.
In 2001 is door de bekende bonbonmaker Manfred Spaargaren, speciaal op basis van Castaño Monastrell Dulce, een prachtige bonbon ontwikkeld.
In combinatie met een glaasje Dulce is het de hemel op aarde.
Zuiverheid is in dezen het allerbelangrijkst. Omdat alle 'foutjes' die moeder natuur meegeeft aan de most uiteindelijk terecht komen in het eindproduct moet de most vanaf het begin aan dus zeer zuiver zijn. Bij een product als Dulce komt het er eigenlijk op neer: goed maken of anders helemaal niet. Daarnaast is de productie zeer beperkt. Er wordt geoogst op circa 17 hectoliter per hectare, hetgeen neerkomt op ongeveer 1 wijnstok per flesje van een halve liter.
Dulce smaakt bijzonder zuiver, mooi zoet met heel veel fruit (bramen) en lichte kruidigheid die zo typisch is voor Monastrell. Het alcoholgehalte ligt, afhankelijk van de jaargang, tussen de 14 en 17% maar is nauwelijks merkbaar vanwege het evenwichtige karakter van deze bijzondere wijn. Drink Dulce als aperitief, bij een heerlijk bordje vers zomerfruit, of heel fantastisch bij desserts met chocolade, warme kersen, maar ook bij zachte kazen.
www.bodegascastano.com
Bron en foto's: wine tourism - Wineman