Webshop Eleveld Steenwijk
Aanmelden nieuwsbrief Eleveld Steenwijk
Eleveld Steenwijk

Cassoulet

Frankrijk kan op gastronomisch gebied op een grote traditie bogen.
Hier een typisch recept uit de Gascogne: Cassoulet… een stoofpot met witte bonen en confit de canard! Hartverwarmend eten, van het stevige soort!

Cassoulet van Castelnaudary is van zeer oude familiale oorsprong en ligt in de Languedoc tussen Toulouse en Carcassonne.

500 g grote witte bonen 12 uur weken in ruim 1 liter water, koken tot ze gaar zijn… of gebruik grote witte bonen uit een pot (+/-1 kg)
In braadpan 2 el (gekonfijte) ganzenvet verhitten en 300 gr hamlappen rondom bruin bakken, vlees uit de pan scheppen, in achtergebleven braadvet eerst 2 speklapjes in grove stukken bakken, dan 250 g lamshalsstuk en dan 500 gram runder saucijzen in 5 à 10 min rondom bruin bakken en uit de pan scheppen.
Voeg 3 in grove stukken gesneden uien en 1 winter wortel erbij en laat 10 min sudderen op matig vuur
Voeg dan 3 vleestomaten zonder pitten (kan ook met 1 blik passata), 3 kruidnagels, 3 laurierblaadjes, peterseliesteeltjes en zout en peper toe.
Laat nu sudderen gedurende 50 minuten.

Oven voorverwarmen op 175 Graden

Haal het vlees van het stuk ingemaakte gans (confit d’oie of de canard) en hak het grof.
Doe het samen met de gare bonen en 1 pollepel van het kookvocht in de pan.
Bonen en vlees door het mengsel scheppen,
Meng alles goed en giet het in een grote gratineerschotel.

Deze "cassolo" ("pan") gaf zijn naam aan de cassoulet.

Gerecht afdekken en in het midden van de oven in 1 uur gaar stoven, deksel eraf halen, mengsel bestrooien met broodkruim en in nog +/- 25/30 min lichtbruin laten worden.
Heet in de “cassole” opdienen.

Heerlijk met een gerijpte Languedoc wijn, een kruidige Italiaan of een  stevige Nieuwe Wereld wijn.


Castelnaudary viert het Cassouletfeest...
Tijdens het "Fête du Cassoulet" heeft u de mogelijkheid om dit gerecht overal en op elk tijdstip in de stad te proeven.
Er zijn gratis concerten, allerlei activiteiten voor jong&oud en er is naast een Gourmetmarkt ook een bloemencorso.
Kom gekleed in blauw-wit, de kleuren van het feest!



Bron: educafrance - le placard d'elle - midi