Casal dos Jordões
Casal dos Jordões
Dit familiebedrijf (eigendom van de familie Jordões) startte in 1870 met wijnmaken.
Tot 1994 verkocht men de gehele productie in bulk aan het grote porto- en sherrybedrijf Sandeman.
Zij zijn vanaf 1994 biologische wijnen gaan produceren. Dit heeft hen diverse prijswinnende wijnen opgeleverd.
Sinds 2009 is Casal dos Jordões ook biodynamische wijnen gaan produceren.
In dat zelfde jaar startte men met biologische wijnbouw en besloot men om een deel van de productie zelf te gaan bottelen en te verkopen.
Het andere deel werd nog altijd verkocht aan Sandeman.
Casal dos Jordões beschikt over 40 hectare wijngaard, liggend in het rivierdal van de Torto, in het hart van het Dourogebied.
De kwaliteitswijnen worden gemaakt met behulp van het eeuwenoude systeem van ‘lagares', een speciaal soort Portugese wijnpers, zodat meer kleur en tannines worden overgedragen aan de wijnen.
In de afgelopen jaren hebben de wijnen van Casal dos Jordões meerdere internationale prijzen gewonnen.
De Port die wij verkopen te weten Casal dos Jordões Porto Finest Reserve is gemaakt van verschillende inheemse druivensoorten zoalso.a.:Touriga Franca, Tinta Roriz, Touriga Nacional en Tinta Barocca.
Over Port
Port komt de Dourovallei.
Dit is een rivier die stroomt in een dor en onherbergzaam dal in het noorden van Portugal. In het verleden was dit barre gebied slechts moeizaam bereikbaar per muilezel.
Het klimaat is hier zo extreem van bitterkoude winter tot snikhete zomers en de hellingen zo steil, dat het Douro gebied eigenlijk alleen geschikt is voor wijnbouw.
In de wijngaarden die hier Quinta’s heten worden vanaf midden september de druiven geplukt.
De wijnboeren produceren vooral rode port, maar er bestaat ook witte port.
Beide soorten worden gemaakt door brandewijn toe te voegen waardoor de gisting stopt.
In de lente wordt de port verstuurd naar de wijnkelders van de handelshuizen bij Porto.
De vochtige lucht aan de Atlantische Oceaan bevordert de rijping in de houten vaten.
Port was de eerste wijn ter wereld die een gecontroleerde herkomstbenaming kreeg.
Dat had te maken met de grote populariteit van portwijnen in Engeland vanaf de 17e eeuw.
Vanwege de oorlogen tussen Engeland en Frankrijk hadden de Engelsen behoefte aan een ander land als wijnleverancier.
De wijnen werden per schip vanuit Portugal naar Engeland vervoerd.
Echter, de langere zeereis doorstond de wijn niet altijd goed.
Per toeval ontdekte men dat het toevoegen van brandewijn aan gewone Portugese tafelwijn de houdbaarheid van de wijn verhoogde tijdens de reis.
Dat heeft ervoor gezorgd dat de port is zoals hij nu is.
Meer weten over Port >>>
Bron: Coenecoop - Portugal wines -