Brioche
![]() Zo lekker, zo bros, zo zacht, zo zoet, zo Frans... Heerlijk bij het ontbijt of geroosterd bij foie-gras als je dat nog durft te eten! 250 gram bloem + 20 gram suiker en iets zout (1 theelepel) in een kom doen. 1 dl melk iets verwarmen (lauw) en daar 42 gram verse gist aan toevoegen. 1 ei + nog eens 1 dl melk erbij doen en kneden, kneden en nog eens kneden. Laat het deeg rusten op een warme plaats tot hij verdubbeld is. Opnieuw kneden en nu 30 minuten in de koelkast zetten Doe het deeg op een bebloemd werkvlak, en kneed er 100 gram zachte boter door, deeg in 2en vouwen en dit telkens herhalen totdat de boter er volledig in is opgenomen. Zet het deeg opnieuw in de koelkast gedurende +/- 30 minuten. Kneed hem daarna nog 2 keer in zet hem in een ingevette bakvorm. WACHT nu nog +/- 45 minuten tot het deeg weer opzwelt. Verwarm de oven tot 195°C en zet de brioche erin. Verlaag de temperatuur tot 180°C en bak hem bruin en krokant gedurende 35 à 40 minuten. Wil je een glanzend laagje, dan wat eigeel erop smeren. Kan eventueel gevlochten worden. Succes verzekerd. Brioches kunnen in individuele vormpjes gebakken worden, Bijvoorbeeld in bloempotjes. Eerst in water weken.(de bloempotjes) of in een grote brioche vorm. Drink hierbij een kop Cappuccino (ontbijt), een amandel-melk (wordt in Italië veel gedronken) of een glas Sauternes (bij foie-gras). De snelle recept: 4 eieren, 200 gram zachte boter, 6 gram gedroogde gist (3 zakjes) 500 gram bloem 100 gram suiker zout en een 1/2 glas water. Alles mengen tot je arm pijn doet! in vorm doen na het kneden en 1 nacht laten rusten. Bakken ± 30 minuten op 220°C Briochedeeg kan ook in een brood-machine gemaakt worden. 15 cl lauwe melk, 1 ei + 1 eigeel, iets zout, 50 gr suiker, 350 gr bloem en 1 1/2 koffielepel droge gist en 75 gr zachte boter. Alles kneden in de machine. 1 x laten gisten, dan opnieuw kneden en bakken op 200°C. Brioche-cake 1 pakje room samen met 3 eieren samen kloppen. 2 zakjes vanille-suiker met 1 pakje gedroogd gist en 8 druppels jasmijnaroma (facultatief) erbij voegen. 200 gram bakbloem beetje bij beetje erdoor roeren. Bakken in een cake vorm op thermostaat 5 gedurende 35 minuten. Bron: artisanbread - lizziee - earthvista - castlescrowcottages |