Bretagne
![]() Land van de legendes, magie en mysterie, rijk aan couleur locale en traditie. Blootgesteld aan de oceanwind maar dankzij de Gulf Stream met een zacht klimaat waar het kweken van primeurs door begunstigd wordt, is op het puntje van Bretagne gelegen Finistère een ware tuin, waarvan de productie van groente van de koude grond in Frankrijk een van de eerste plaatsen bekleed. De bloemkool uit deze streek maakt 75 % van de nationale productie uit, de artisjokken 70 %, de nieuwe aardappelen 25 % en de wortelen, sjalotten, tomaten, witlof, uien, prei, kropsla en peterselie worden in overdaad geproduceerd. De aardbeien uit Plougastel staan bekend om hun heerlijke geur en schitterende kleur. Heerlijk met rode wijn-marinade en ongezoete dikke room. Veehouderij Varkensvlees Gevogelte: de Bretagne is door zijn gematigd, zuurstofrijk en vochtig klimaat uitermaten geschikt voor pluim-vee en vooral kippenhouderij. Er bestaat slechts één Bretonse vleeskip met als label "witte loopkip" die met 12 weken wordt geslacht. Kalkoen, vooral gespecialiseerd in het uitsnijden van kalkoen- bouten, filet en -braadstrukken Pré-salé schapen Runderen Schelp- en schaaldieren, vis Kreeft Diverse vissoorten Belon-oesters met een zeer fijne zilte smaak Vleeswaren Andouilles de Guéméré Andouilettes Gezouten vleeswaren Gerookt varkensvlees Bretonse ham Ganzeblever uit de Morbihan Pâté de campagne Rillettes Kazen en zuivelprodukten Saint-Paulin Emmentaler Ongezouten en gezouten boter Volle en halfvolle melkpoeder Suiker- en banketbakkerswerk Coeur de Plougastel Crêpes dentelles de Quimper Crèpes au Sarazin (met boekweit meestal met een braadworstje) Caramel bretons met gezouten boter Bradazon de Quiberon Far Breton Quatre-Quarts (2 eieren wegen en dezelfde gewicht in poedersuiker, in licht gezouten boter en bloem samen mengen met citroenschilletje en bakpoeder). Macarons de Saint-Brieuc Galettes Sainte-Anne Brioches uit Morlaix en Saint-Brieuc Galettes uit Pon-Aven Dranken Cider Hydromel (water met honing) Helaas geen wijn in de Bretagne! Brandewijn Ciderbrandewijn Gastronomie Cotriade (vissoep met aardappelen) Kreeft à l'Armoricaine Zalm met roomsaus Krabpâté Makreel à la Quimperoise Gefarceerde oesters Omelet met tonijn Gevulde varkens koteletten Bijzonder ![]() ![]() |