Webshop Eleveld Steenwijk
Aanmelden nieuwsbrief Eleveld Steenwijk
Eleveld Steenwijk

Bretagne

Bretagne
Land van de legendes, magie en mysterie, rijk aan couleur locale en traditie.


Blootgesteld aan de oceanwind maar dankzij de Gulf Stream met een zacht klimaat waar het kweken van primeurs door begunstigd wordt, is op het puntje van Bretagne gelegen Finistère een ware tuin, waarvan de productie van groente van de koude grond in Frankrijk een van de eerste plaatsen bekleed.

De bloemkool uit deze streek maakt 75 % van de nationale productie uit,
de artisjokken 70 %,
de nieuwe aardappelen 25 % en
de wortelen, sjalotten, tomaten, witlof, uien, prei, kropsla en peterselie worden in overdaad geproduceerd.
De aardbeien uit Plougastel staan bekend om hun heerlijke geur en schitterende kleur.
Heerlijk met rode wijn-marinade en ongezoete dikke room.

Veehouderij
Varkensvlees
Gevogelte: de Bretagne is door zijn gematigd, zuurstofrijk en vochtig klimaat uitermaten geschikt voor pluim-vee en vooral kippenhouderij.
Er bestaat slechts één Bretonse vleeskip met als label "witte loopkip" die met 12 weken wordt geslacht.
Kalkoen, vooral gespecialiseerd in het uitsnijden van kalkoen- bouten, filet en -braadstrukken
Pré-salé schapen
Runderen

Schelp- en schaaldieren, vis
Kreeft
Diverse vissoorten
Belon-oesters met een zeer fijne zilte smaak


Vleeswaren
Andouilles de Guéméré
Andouilettes
Gezouten vleeswaren
Gerookt varkensvlees
Bretonse ham
Ganzeblever uit de Morbihan
Pâté de campagne
Rillettes

Kazen en zuivelprodukten
Saint-Paulin
Emmentaler
Ongezouten en gezouten boter
Volle en halfvolle melkpoeder

Suiker- en banketbakkerswerk
Coeur de Plougastel
Crêpes dentelles de Quimper
Crèpes au Sarazin (met boekweit meestal met een braadworstje)
Caramel bretons met gezouten boter
Bradazon de Quiberon
Far Breton
Quatre-Quarts
(2 eieren wegen en dezelfde gewicht in poedersuiker, in licht gezouten boter en bloem samen mengen met citroenschilletje en bakpoeder).
Macarons de Saint-Brieuc
Galettes Sainte-Anne
Brioches uit Morlaix en Saint-Brieuc
Galettes uit Pon-Aven

Dranken
Cider
Hydromel (water met honing)

Helaas geen wijn in de Bretagne!

Brandewijn
Ciderbrandewijn

Gastronomie
Cotriade (vissoep met aardappelen)
Kreeft à l'Armoricaine
Zalm met roomsaus
Krabpâté
Makreel à la Quimperoise
Gefarceerde oesters
Omelet met tonijn
Gevulde varkens koteletten

Bijzonder
de kustlijn

en de artisjokken!