Bourgogne
De Bourgogne is wellicht het meest traditionele gebied van Frankrijk.
Het is kleinschaliger dan bijvoorbeeld Bordeaux.
Grote châteaux zoek je er tevergeefs; het is meer een streek van kleine domaines.
Ook de wijnen zijn er anders. Assembleren van verschillende druivensoorten is er hier niet bij.
Wijnmaken is in de Bourgogne het tot uitdrukking brengen van subtiele variaties op een vast thema: terroir.
Voor rood gebeurt dat met de Pinot Noir, voor wit met de Chardonnay.
De nuances verschillen van
district tot district, van
gemeente tot gemeente, en van
wijngaard tot wijngaard.
Bovendien kent de Bourgogne een extreem versplinterd grondbezit.
Een wijngaard heeft soms wel tientallen verschillende eigenaars die ieder hun eigen
stijl wijn maken. Gecompliceerd en intrigerend tegelijk.
De Bourgogne is van noord naar zuid onderverdeeld in een aantal districten met een eigen karakteristiek:
Chablis,
Côte de Nuits en
Côte de Beaune - samen de
Côte d'Or,
Côte Chalonnaise en
Mâconnais.
Chablis is het meest noordelijke van alle districten.
Het ligt tegenwoordig geïsoleerd van de rest van de Bourgogne, op de grens van waar wijnbouw nog net mogelijk is.
Evenals in de Champagne is de kalkbodem hier verantwoordelijk voor het bijzondere, mineralige
karakter van de wijnen.
Die wijnen komen allemaal van de Chardonnay.
De beste wijngaarden van Chablis, Grands Crus en de top Premiers Crus, liggen op hellingen.
Daar bestaat namelijk het minste risico op nachtvorst, een van de grote plagen in deze streek.
Even ten zuiden van Dijon begint
de Côte d'Or. Dit is het hart van de Bourgogne .
Tot aan Beaune domineert de Pinot Noir, verder naar het zuiden wordt de Chardonnay steeds belangrijker.
Het klimaat is hier vrij koel en vochtig, maar vooral voor de pinot noir blijkt dat nu juist ideaal te zijn.
De Côte de Nuits - de noordelijke helft van de Côte d'Or - is zelfs 's werelds beste gebied voor deze druif.
Gemeentenamen klinken hier als een klok:
Gevrey-Chambertin,
Chambolle-Musigny,
Morey-Saint-Denis,
Vougeot,
Vosne-Romanée,
Nuits-Saint-Georges.
Het tweede deel van die namen verwijst telkens naar een befaamde Grand Cru in de gemeente. De Côte de Beaune begint met
Aloxe-Corton en telt verder gemeentes als
Beaune,
Pommard,
Volnay,
Meursault,
Puligny-Montrachet en
Chassagne-Montrachet.
Die laatste drie vormen het summum van chardonnaywijnen.
Verder naar het zuiden ligt de Côte Chalonnaise (met de gemeenteappellations
Rully,
Givry,
Mercurey en
Montagny), ook weer met zowel wit als rood.
Het laatste district is de Mâconnais, een groot gebied dat vooral bekend is om z'n witte.
De betere komen uit een beperkt aantal dorpen, Villages. De toppers hebben eigen AOCs:
Viré-Clessé,
Pouilly-Fuissé
Saint-Véran.
Beaujolais
Hoewel de Beaujolais eigenlijk tot de Bourgogne gerekend zou kunnen worden, is het als wijngebied volledig onafhankelijk daarvan.
Wat de twee gemeen hebben is dat ze aan elkaar grenzen.
Verder is de Beaujolais totaal anders.
Het is het begin van het Zuiden en het is het land van de Gamay-druif, of liever: Gamay Noir à Jus Blanc.
De van nature uitbundig groeiende gamay lijkt wel voorbestemd voor de arme granietbodems van de Beaujolais.
Toch moet hij wel zeer dicht worden aangeplant om de groei in toom te houden.
Beaujolais kent drie kwaliteitsniveaus.
Aan de basis van de piramide staat de AOC
Beaujolais.
Een trap hoger staat Beaujolais Villages.
De top tenslotte wordt gevormd door tien Crus.
Deze Crus zijn een soort gemeenteappellations,
Brouilly,
Côte de Brouilly,
Chénas,
Chiroubles,
Fleurie,
Juliénas,
Morgon,
Moulin à Vent,
Régnié,
Saint-Amour.
Qua stijl vind je zowel lichtvoetige, elegante wijnen als geconcentreerde met rijpingspotentieel.
Over het algemeen is Beaujolais echter geen wijn om lang te bewaren.
Op zoek naar iets bijzonders? Wat dan te denken van een Beaujolais Blanc?
Die wordt mondjesmaat geproduceerd in het noorden van de streek.
WIJNHUIZEN:
Domaine Romanée-Conti
Dit is zonder twijfel de beroemdste producent van de Bourgogne en wellicht zelfs van de hele wereld.
Domaine de la Romanée-Conti (ook wel afgekort tot DRC door de wijnliefhebbers) is op 22 september 1819 bij een openbare verkoop in twee gedeelten verkocht.
Het eerste was een wijngaard van Clos de la Romanée en het tweede een bijbehorend huis.
Het domein is gevestigd in Vosne-Romanée en bezit percelen binnen een zevental Grand Crus.
Hieronder bevinden zich ook een tweetal “monopoles’ (La Tache en La Romanée-Conti) waarvan men de enige eigenaar is.
Onlangs werd bekend dat men het bezit verder heeft uitgebreid met enkele percelen Corton.
Deze nieuwe wijnen zullen waarschijnlijk rond 2012 op de markt komen
La Tâche wijngaard
De wijngaard La Tâche is 6,06 hectare groot en behoort tot de beste wijngaarden van de Côte-d'Or, één van een handvol met daarin;
Romanée-Conti,
Chambertin,
Clos-de-Bèze,
La Romanée,
Les Musigny en (voor wit)
Le Montrachet.
La Tâche is een samenstelling van twee lieu-dits: La Tâche en La Tâche-Gaudichots.
De wijngaard ligt ten zuiden van Romanée-Conti en La Romanée en loopt parallel aan die twee wijngaarden, slechts gescheiden door een recente grand cru: La Grande-Rue.
De wijngaard ligt op een hoogte van tussen de 255 en 300 meter, is aan de top steiler dan aan de onderkant, maar heeft niettemin een uitstekende afwatering.
La Tâche doorloopt een aantal bodemkenmerken: verbrokkelde kalksteen van Prémeaux of wit oöliet bij de top, met een dunne laag kiezelstenen en kalksteen bedekt; aan de onderkant van de helling diepere, rijkere, kleiachtige grond, deels vermengd met fossiele overblijfselen van oesters.
Sinds 1985 wordt La Tâche - net als de overige wijngaarden van Domaine de la Romanée-Conti - biologisch bewerkt.
In dat jaar is halverwege de helling van de wijngaard een groot betonnen bassin geplaatst om bovenmatige erosie door de steile helling tegen te gaan.
Het water dat van het steile stuk naar beneden komt, komt eerst in het bassin terecht. Als het bassin overloopt wordt dat water via betonnen geulen in de wijngaard naar beneden afgevoerd. Dit voorkomt dat door erosie de toplaag in het bovenste stuk steeds dunner wordt en de toplaag beneden te dik wordt.
In 2001 heeft pedoloog Yves Hérody een uitgebreide studie gemaakt van de bodem van La Tâche.
Hij wijst op de uitstekende drainage (afwatering) van de wijngaard, door verschillende geologische lagen met een verschillende waterdoorlaatbaarheid en verschillende chemische samenstelling.
Bepaalde delen nemen gemakkelijk water op, andere delen staan juist gemakkelijk water af.
Door de hellingshoek in de wijngaard zorgt de druk van bovenaf ervoor dat het water naar de zijkanten wordt geperst. Een ander belangrijk punt is dat er over de helling van de wijngaard constant een warme bries waait, een valwind die onderaan de wijngaard weer omdraait. De temperatuur aan de onderkant van de wijngaard is hierdoor hoger, zodat de bodem snel droogt bij neerslag.
Geschiedenis
In 1793 schrijven de deskundigen inzake transacties naar aanleiding van de Franse Revolutie over La Tâche:
"Gegeven het feit dat La Romanée (van de prins de Conti) niet op de markt te koop is, gaat La Tâche door voor de mooiste wijn van de Bourgogne..."
De oorspronkelijke afmeting van La Tâche is 1 ha 43 a en 45 ca.
Van 1815 tot 1933 is het in handen van de familie Liger-Belair, samen met de even beroemde wijngaard La Romanée.
Vanwege financiële problemen en erfeniskwesties ziet die familie zich echter genoodzaakt de wijngaard te verkopen.
Edmond de Villaine en Jacques Chambon, eigenaren van het Domaine de la Romanée-Conti, verkopen enkele percelen in de premier crus Les Boudots, Aux Malconsorts, Les Petits Monts en Les Beaux Monts om voldoende middelen beschikbaar te krijgen de wijngaard te kunnen kopen.
Vrijwel direct na de aankoop wordt La Tâche samengevoegd met Les Gaudichots, een lieu-dit waarvan de afzonderlijke delen in 1834, 1839 en 1859 door de heer Duvault-Blochet zijn gekocht en daardoor in 1933 in eigendom zijn van Domaine de la Romanée-Conti.
Samengevoegd meten deze wijngaarden 4 ha 62 a 95 ca.
Reeds in 1932 mogen die samengevoegde delen op basis van een rechterlijke uitspraak worden gebotteld onder de naam La Tâche.
Na de aankoop van de wijngaard van de familie Liger-Belair wordt de vroegere wijngaard Les Gaudichots samengevoegd met het oorspronkelijke deel van La Tâche en is er sprake van één wijngaard.
Op 11 september 1936 wordt deze per decreet erkend als grand cru.
Juli 2012 - Bezoek bij de Domaine
Wij proeven eerst de
Vosne-Romanée 1er Cru.
Deze premier cru wordt gemaakt met druiven afkomstig van diverse Domaine Romanée-Conti Grand Cru percelen maar dan van de jongere wijnstokken en ook van de tweede oogst, een premier cru maar al zo lekker en bijna helemaal af!
Echézeaux, de volgende wijn. Elegant en vrouwelijk.
Grands Echézeaux, mannelijker en gespieder.
Richebourg, ‘l’homme musclé en séduisant’ .
Romanée Saint Vivant, ‘la féline, la chatte’.
La Tâche, stevig, veel fruit en viooltjes met een eindeloze afdronk.
la Romanée Conti, die het koelste plekje in de kelder heeft gekregen.
Eén van de meest gevraagde wijnen ter wereld.
Deze wijn wordt beschreven als "een huwelijk van satijn en fluweel" (Roald Dahl noemde het proeven van deze wijn "een orgasme op de tong") en het is de duurste wijn ter wereld.
Bernard Noblet, de kelder meester heeft het graag over de menselijke kenmerken van zijn wijnen,
de ene wat vrouwelijker, de andere charmeur, nog een andere streelt je eerst om je achteraf een coup de griffe te geven in je rug.
Wij nemen afscheid van de jaargang 2011.
De schatkamer, waar de flessen etiketloos op elkaar gestapeld liggen, in rekken, in hoekjes, in nissen. In die kelder heerst volledige rust.
En dan proeven wij:
Grands Echézeaux 1999, zonnig jaar.
13 jaar oud, ideale leeftijd voor vele wijnen, vindt Bernard Noblet.
De volgende stofferige fles,
Grands Echézeaux 1990!
mooi jaar in de Bourgogne met veel licht.
Une promenade en forêt...
"Passons au blanc maintenant".
Het wordt een cuvée die enkel op het domein wordt gedronken, slechts 200 tot 300 flessen per jaar... Bâtard Montrachet.
Wij schatten hem minstens een tiental jaren oud, het is een Bâtard Montrachet uit 1998.
Dit is de finale. l’aperitief de la maison, pour se faire plaisir”
Een wijn waar je helemaal stil van werd.
Complex in de neus: brioche, hazelnoot en een hele lichte houttoets.
Een mooie vettigheid doorspekt met mineralen en fijne zuren.
Een eindeloze volle en lange afdronk.
Een absolute 'een keer in je leven’ ervaring!
Dus zo begin juni 2012 mochten we wijnen proeven die waarschijnlijk op de meest elitaire plekken op aarde worden gedronken in het gezelschap van de maker van die wijnen.
Even waren wij in de hemel!
Bij ons te koop: ZEER BEPERKT!!!
Romanée Saint Vivant 2009 gebotteld 21/22/23 februari 2011 (0748)
Echezeaux 2009 gebotteld 28/29/30 maart 2011 (0748)
Domaine Meo Camuzet
Jean-Nicolas Méo wordt algemeen beschouwd als één van de allerbeste producenten van rode Bourgognes.
Zijn wijnen hebben een unieke stijl.
Ze bezitten een sensuele fluwelen structuur, complexiteit, rijkdom, diepgang en een betoverend parfum.
Ze doen sterk denken aan de wijnen van de overleden Henri Jayer (volgens velen de grootste wijnmaker uit de moderne geschiedenis van de Bourgogne).
Dit is niet vreemd, van Jayer leerde Jean Méo het vak en hij was lange tijd verbonden als adviseur bij Méo-Camuzet.
De familie Camuzet is al enkele generaties eigenaar van enkele van de hoogst aangeschreven wijngaarden in en om het dorp Vosne-Romanée.
In totaal zo’n 12 hectare, verdeeld over enkele van de meest illustere akkers van de gehele Bourgogne
Clos de Vougeot,
Corton,
Richebourg,
Echézeaux en
diverse premiers crus in Vosne-Romanée en Nuits-Saint-Georges.
Eve & Michel Rey uit Vergisson
Vergisson, een dorpje om te bezoeken.
In dit dorpje wonen Eve en Michel en samen bezitten ze hier 4.5 hectare wijngaarden.
Deze wijngaarden liggen ingeklemd tussen twee gigantische rotspartijen (Roche de Vergisson en Roche de Solutré).
Vergisson is een van de vier gemeenten die de appellatie Pouilly Fuissé mogen voeren.
Eve stamt uit een oude wijnmakersgeslacht in Julienas, waar ze ook nog 1 hectare bezitten.
Ze werkt samen met haar man Michel, die het vak leerde van zijn schoonvader.
Eve en Michel Rey runnen samen dit kleine domaine in het prachtig gelegen dorpje Vergisson.
Zij doen zelf al het werk in de kelder en de wijngaard en kennen dus iedere wijnstok.
Michel is als wijnmaker buitengewoon leergierig. Hij is één van de snel rijzende sterren uit de Maconnais.
Deze gedreven, jonge wijnmaker weet precies wat hij wil, namelijk de absolute top halen.
De druivensoort is vanzelfstrekend Chardonnay.
Eve en Michel maken van elke wijngaard een aparte wijn omdat zij het belang van de invloed van de terroir inzien.
Het kost wat extra moeite, maar het loont zeker!!!
Ze gebruiken zo weinig mogelijk nieuw ekenhout om de frisheid en de mineralen in de smaak te behouden.
Rey is een van de weinigen die zijn plukkers verschillende malen door de wingerd laat gaan zodat alleen optimaal rijpe druiven geoogst worden.
In de kelders wordt de wijn zo min mogelijk gestoord.
Rijping gebeurt op kleine houten vaatjes en de wijn wordt ongefilterd op fles gebracht zodat alle geur- en smaakstoffen behouden blijven
Ze hebben verschillende prijzen gewonnen met een Pouilly Fuissé et met hun Saint Veran.
Wat een heerlijke en jong drinkbare wijnen voor dit geld!
De wijnen:
Wij verkopen van Michel Rey alleen de Macon Vergisson:
Traditionele wittewijn vinificatie met een opvoeding op frans eikenvaten (gedeeltelijk nieuw hout: 25 %)
De wijn wordt niet gefilterd.
Mede omdat Michel Rey nog geen sterrenstatus geniet, zijn de wijnen nog bijzonder redelijk geprijsd.
Bron: Pallas - Jacques Roos
CHABLIS
Domaine Isabella & Denis Pommier
Chablis
In het gehucht Poincy, naast het dorp Chablis bezitten Denis en Isabella ruim 11 hectaren wijngaard.
In 1990 zijn ze gestart met 2 hectaren.
Basis in hun proces is de wijngaard en met name de bodem, "het terroir".
Hun wijnen zijn mineralig, het gevolg van merendeels oude wijnstokken in kleine wijngaardjes op de heuvels rond Chablis.
Denis en Isabella vermijden liefst het gebruik van nieuw eikenhout, omdat dat de fraicheur en elegance van de wijnen wegneemt.
Dit alles is niet geheim gebleven en naast lokale roem, hebben ze inmiddels ook de rest van de wereld veroverd gezien de commentaren in internationale tijdschriften en prijzen op internationale concoursen.
Zij voeren meerdere soorten Chablis.
De door ons verkochte Chablis:
Chablis a.o.c.
Bron: Pommier - Jacques Roos