Webshop Eleveld Steenwijk
Aanmelden nieuwsbrief Eleveld Steenwijk
Eleveld Steenwijk

Bourgogne - Centre

Bourgogne
Elke fijnproever begint te watertanden als hij de afslag "Beaune"ziet

Het eigenlijke Bourgondische wijngebied vangt ten zuiden van Dijon en eindigt in de buurt van Mâcon.
Hier treft men de grote Bourgognewijnen aan met indruwekkende namen zoals Côtes de Nuits (Chambertin, Musigny, Clos de Vougeot, Romanée-Conti, Nuits Saint-Georges) en
Côtes de Beaune
(Volnay, Pommard, Aloxe-Corton, Corton-Charlemagne, Meursault, Montrachet, Savigny, Mercurey, Givry) enz.
De appellation Crémant de Bourgogne is een bruisende, aangename, licht schuimende wijn.

Veehouwerij
Rund- en varkensvlees
Gevogelte

Vis
Forel
Zeelt
Snoek

Vleeswaren
Warme pâté
Ham in gelei met peterselie
Gerookte ham

Kaas
Langres
Emmentaler
Carré de l'Est

Suiker en banketbakkerswerk
Madelaines de Commercy
- Caisses de Wassy
- Ontbijtkoek
- Nonnettes de Dijon
- Vruchtenmoes
- Anis de Flavigny
- Jam's

Condimenten
De befaamde Dijon-mosterd
- Augurken
- Tafelzuur

Wijnen
Bourgogne Grand Cru
Bourgogne Premier Cru
Bourgogne
Bourgogne Aligoté
Crémant de Bourgogne
Crème de Cassis zelf maken >>>
(Kir = 1/5 deel crème de Cassis op 4/5 deel Bourgogne Aligoté)

Gastronomie
Slakken uit de Bourgogne
- Potée
- Quiche
Boeuf Bourguignon
- Gebraden haantje au Chambertin
- Rivierkreeftjes "à la nage"
- Fondue Bourguignonne
- Oeuf Meurette

Bijzonder
La Romanée Conti
La Romanée
Corton
Bourgogne, ook het middelpunt van de Romaanse en Gotische kunst. 

STREEKGERECHTEN
 
Boeuf Bourguignon: stoofpot van rundvlees met uien en rode wijn, recept>>> 
Escargots à la Bourguignonne: wijngaardslakken met boter, knoflook en peterselie 
Salmis de Pintadeau: ragout van parelhoen 
Côte grillée aux sarments: op wijnranken gegrild vlees 
Râble de lièvre: hazenrug 
Civet de lièvre: hazeragout recept>>>
Coq au vin: de bekende kip in rode wijn recept>>>
 Lapereau à la moutarde: konijn in mosterdsaus 
 Meurette de Poisson: vis in rode wijnsaus 
OF Oeufs en meurette: eieren gepocheerd in wijnsaus
Pot-au-feu: een oud, maar nog levendig, stevig gerecht dat uit verschillende vleessoorten kan bestaan maar vaak verschillende delen van het rund bevat. 
Daarnaast gaan in de stoofpot ook meerdere groenten. 
Allereerst wordt de bouillon opgediend, vervolgens het vlees en de groenten.
- Suprême de brochet: snoek in een fluwelige saus 
- Truite Mâconnaise: forel met rode wijnsaus 


Bron: Maison Française - mrooier - Pierrette - cuisine passion - la cuisine de Fabrice