Webshop Eleveld Steenwijk
Aanmelden nieuwsbrief Eleveld Steenwijk
Eleveld Steenwijk

Bouillons...

Bouillons en wijn

Wijn vermengen met water (of water met een bouillonblokje, of zelfgemaakte bouillon) als basis van soepen en sausjes .


Hoe een bouillon te bereiden:
Neem bij voorkeur kalfsbotten (750 gr) om bouillon te trekken.
De oven voorverwarmen op 220°C.
In een braadslee, de botten, 750 gr soepvlees en 2 dikke uien, doorgesneden (hoeft niet gepeld), leggen.
Het geheel 45 minuten laten roosteren.
Botten, vlees en uien in een soeppan doen en wat water in de braadslee schenken.
De aanbaksels met een vork losmaken en het vocht in de pan schenken.
Twee preien, wat stelen bleekselderij in grove stukken gesneden, 2 teentjes knoflook en 1/2 bos peterselie + wat peperkorrels samen bij de botten en het vlees voegen.

Zoveel water toevoegen totdat alle ingrediënten ruim er onder staan.
Het geheel aan de kook brengen, zorgvuldig afschuimen en +/- 4 uur laten trekken.

De bouillon zeven, af laten koelen en ontvetten.
Dit is een goede basis voor sauzen, soepen en marinades.

Wil je dubbel-getrokken bouillon hebben, dan komt het volgende:

+/- 500 soepvlees, 1 gesneden prei, wat verse tijm bij de koude bouillon doen.
De bouillon aan de kook brengen, weer afschuimen en nog minimaal 1 uur laten trekken.
De koude bouillon ontvetten en zo kan het een basis zijn van soep.
Lekker bij gesneden bosuitjes, met dunne schijven wortels, met een ontvelde tomaat, met verse kruiden of met dun gesneden champignons.


Een goede bouillon is een goede basis voor uiensoep.
Ook in rissotto schotels, bijvoorbeeld wildbouillon of visbouillon.
Chineese fondue, sterke bouillon van kip of vis, iets witte wijn en veel kruiden.Lekker net allerlei groenten.


Court-bouillons.
Vloeistof die bereid wordt met een scheut fruitige witte wijn, wat water, diverse kruiden,
en dan gebruikt wordt als pocheervocht voor bijvoorbeeld vis.

- Pegasius-filets in court-bouillon gepocheerd met diverse groenten.

Court-bouillons zijn ook geschikt voor het buiten feesten!