Webshop Eleveld Steenwijk
Aanmelden nieuwsbrief Eleveld Steenwijk
Eleveld Steenwijk

Botalcura

Botalcura 
Ten zuiden van Chili, Maule Valley op 350 km van Santiago, het stadje Botalcura (grote rots) is uitgekozen door gepassioneerde mensen, 
de Chileen Juan Fernando Waidele en 
de Franse vinificateur Philippe Debrus om hun domein te creëren.
 

Viña Botalcura is het gevolg van de passie van 2 mannen: 
De Chileen Juan Fernando Waidele, betoverd door de charme van het plaatsje Botalcura en haar inwoners, en 
oenoloog Philippe Debrus uit Frankrijk, die een sterk verlangen had om terug te keren naar de basis van wijn maken. 
Het ontstaan van deze wijngaard betekent niet alleen de mogelijkheid om perfecte wijn te maken. 
Het bedrijf brengt nieuw élan naar de regio, niet alleen in de natuur, maar ook bij de locale bevolking. 
Twee mannen, twee verschillende culturen , hebben technologie en werkgelegenheid gebracht naar de regio. 
Door het verenigen van de krachten hebben ze een droom waargemaakt: 
het maken van de beste Chileense wijnen op het mooiste stukje grond ter wereld. 
Uniek is de Nebbiolo van dit wijnhuis. 

Botalcura, een kleine négociant die van wanten weet. 
Eerst en vooral is hij hier niet alleen gekomen om hier druiven te verwerken, maar eerder omdat Juan Fernando Waidele, een van de eigenaars, hier land heeft. 
Net zoals vele andere Chileense wijnhuizen haalt Botalcura zijn druiven uit zowat heel het land. 
Zijn Sauvignon's komen meestal uit Casablanca, zijn Chardonnay's uit het koelere gedeelte van Maule, zijn Cabernet's francs uit Curico, zijn Merlot's uit Maule, enzovoort.

Maar dat is niet het belangrijkste van deze kelder, die gezien wordt als een van de meest originele. 
Zo koopt Philippe Debrus, oenoloog en mede-eigenaar, druiven aan van vergeten ‘vieilles vignes’ die zorgen voor ongebruikelijke assemblages , of plant hij druiven aan die men in Chili nog nooit gezien heeft (Nebbiolo bijvoorbeeld).

Behalve misschien dan voor de instapwijnen (een mens moet ook leven), wijkt men resoluut af van het rijpe fruit dat we zo vaak in Chili tegenkomen. 
Om platgetreden paden te vermijden gebruikt men ook andere druiven, of is de expressie ervan althans anders, en wordt er op zoek gegaan naar mineralen en spanning. 
Wat doet het ertoe of hun wijnen sommigen choqueren, wijnen met markante zuren of wijnen met robuuste tannines (zoals in de schitterende Cayao). 
Of wijnen met zo’n vloeiende structuur en zo’n elegantie dat men zou zweren dat ze Europees zijn. 

De oenologie is veranderd, en het nader uitwerken van meer persoonlijke wijnen is vandaag de dag aan de orde.
www.botalcura.cl 


Bron: Hervé Lalau (foto H. Lalau)