Normandie
Een onvergelijkbaar rijke streek...
De zee die zijn kusten omspoelt, draagt in overvloed schelp- en schaaldieren en allerlei soorten vis zoals
oesters, kokkels, garnalen, hartschelpjes, mosselen, kreeft,
praires, Jacobsmosselen en tong.
Het achterland herbergt forelrijke stroompjes.
Op de groene weiden grazen koeien die voor volle melk, dikke room, boter en smakelijk vlees zorgen.
Drie stadjes hebben in de wereld aan beroemde kazen hun naam verleend:
Camembert (in 1790 uitgevonden door een boerin),
Pont l'Evêque (sinds de XIII eeuw) en
Livarot (de oudste) oftewel de Kolonel.
Verder kent de Normandië de Gourmay, de Pavé d'Auge, de Saint Paulin, de Coeur de Bray en
de Bondon de Neufchâtel (Monsieur-Fromage).
Suiker en banketbakkerswerk
Bourdelots (hele appels in een deegjasje)
Brioches
Douillons (gebak gevuld met peer, boter en kaneel)
Aperitief:
Pommeau, samengesteld uit 20 % appelmost en 1/3 Calvados. Wordt koud gedronken.
Dranken:
Cider, de plaatselijke drank die perfekt past bij de Normandische keuken.
Het is een sprankelende, fruitige drank die lekker geurt naar zon en appelen.
Komt in twee kwaliteiten: zoet en heel droog.
Appelsap.
(Helaas geen wijn in Normandië!)
Bier
Brandewijn
Calvados is een Eau-de-Vie van grote klasse, die verkregen wordt na het distilleren van Cider.
Halverwege en na de maaltijd wordt hij gedronken (men noemt dit het "trou Normand") = bevordert de spijsvertering.
Bénédictine de Fécamp, goud van kleur, in de XVI eeuw door de monniken van Fécamp gecreeërd als middel om aan te sterken.
Gemaakt van brandewijn waar tal van jodiumrijke planten (liefst 27 soorten) van de klippen in zijn afgetrokken.
Vormt een heerlijk besluit van een goede maaltijd.
Gastronomie:
Warme garnalen
Gebakken tong in boter
Normandische tong (met room en cider)
Marmite Dieppoise (rijk gevulde vis roomsoep)
Jacobsschelp op houtvuur gegaard
Lamsbout van Cotentin (pré-salé)
Kip vallée d'Auge
Mosselen met roomsaus
konijn à la Havraise
Andouille de Vire (gedurende 6 à 8 weken gerookte ingewanden, en dan gekookt gedurende 4 uren)
Plateau de Fruits de Mer
Oesters en Praires uit Courseulles-sur Mer en Saint-Vaast-la-Hougue met een licht jodiumhoudende smaak.
Caramel,
Sucre de pomme de Rouen,
Galets de Dieppe,
Brioche,
Appeltaart,
Mirlitons en Duchesse Normande.
Allerlei gerechten gemaakt van de Bayeux varken!
De normandische keuken.
De hoofdingrediënten zijn altijd boter en room.
Gevogelte, vlees, eieren en vis uit deze streek -zeevis als zoetwatervis- genieten grote bekendheid.
De omstandigheden zijn er zo optimaal dat een keur van gezonde eersteklasprodukten op de markt gebracht kan worden.
Huwelijken van normandische produkten:
Cauchoise keuken = keuken van de Pays de Caux, gerechten met witte wijn of cider bereidt
Rouennaise keuken = keuken uit Rouen, bekend om zijn eenden gerechten
Vallée d'Auge keuken = keuken uit de Pays d'Auge, gerechten met Calvados en crême fraîche
Keuken à la Dieppoise = keuken uit Dieppe zijn het gerechten met mosselen, witte wijn en champignons bereidt.
|
|