Webshop Eleveld Steenwijk
Aanmelden nieuwsbrief Eleveld Steenwijk
Eleveld Steenwijk

Bordeaux

Bordeaux

Bordeaux is 's werelds beroemdste gebied voor rode wijnen en misschien wel voor wijn in het algemeen. 
Het is groot - met even veel wijngaarden als in heel Duitsland of Zuid-Afrika - en het heeft grandeur. 
Grootse wijnen komen er van grootse châteaux die meer op kastelen dan op boerderijen lijken. 
En uit vatenkelders waar strak geordende rijen barriques met honderden tegelijk in bijna gewijde stilte liggen te rijpen. 
Trefwoord: stijl.

Rode Bordeaux van topchâteaux is de verzamelaarswijn bij uitstek. 
Zij hebben de status van Grand Cru Classé, een bijna magische benaming. (Zie de paragraaf Crus). 
Dit soort wijnen komt vooral uit de gemeentes in de Haut-Médoc: Margaux, Saint-Julien, Pauillac en Saint-Estèphe
Handelsmerk van diezelfde Médoc zijn de dikke kiezellagen, arm en met een uitstekende drainage. 
Idem dito in Pessac-Léognan in de Graves. 
Topwijnen komen eveneens uit Saint-Emilion en Pomerol
In Médoc en Graves maakt men ze meestal met Cabernet Sauvignon als belangrijkste component. 
Merlot en in mindere mate Cabernet Franc zorgen voor aanvulling. 
In Saint-Emilon en Pomerol domineert de merlot. 

Daardoor zijn die wijnen in de regel wat soepeler dan de strenge Médocs. 
Het assembleren heeft als grote voordeel dat men wat speelruimte heeft bij het corrigeren van eventuele problemen in moeilijke jaren. 

Bordeaux is overigens heel veel meer dan enkel grote namen. 
Het telt vele duizenden petits châteaux in zogenaamde 'tweederangs' appellations. 
Op papier althans, want heel wat van die bedrijven laten zien over welk een potentieel die appellations beschikken. 

Zie het betere werk uit 
Fronsac, 
Côtes de Bourg, 
Côtes de Blaye, 
Côtes de Francs, 
Côtes de Castillon, 
Premières Côtes de Bordeaux etc. 
En in de Médoc zijn er nog de crus bourgeois. Uit 
Moulis, 
Listrac
de Bas-Médoc

Het aanbod aan goede wijnen in Bordeaux is eigenlijk onuitputtelijk. 
Bordeaux is ook veel meer dan rood alleen. 
Het produceert ook grote hoeveelheden witte wijn. Droog en zoet. 
De droge komt van Sauvignon en Sémillon, met als paradepaardjes de op hout vergiste Crus uit Pessac-Léognan. 
Voor het iets minder prestigieuze, modern op staal gevinifieerde werk tekent Entre-deux-Mers

Zoete Bordeaux in onovertroffen vorm komt uit Sauternes
De combinatie sémillon-botrytis resulteert daar in fantastisch rijke wijnen met als onbetwiste nummer 1 Château d'Yquem. Vloeibaar goud. 

WIIJNHUIZEN:


Chateau Feytit Clinet Pomerol 
De wijngaard van dit chateau omvat 7ha, gelegen tussen Ch. Trotanoy en Ch. Latour à Pomerol... en buurman van PETRUS 
Lange tijd was het domein uitgebaat door de familie Moueix maar sinds 1998 heeft de familie Chasseuil (de eigenaars) de touwtjes en de vinificatie in handen genomen. 
Het is nu Jeremy Chasseuil (sinds 2000) die de wijn vinifieert en de kwaliteit verbetert jaar na jaar en die de kwaliteiten van dit terroir volledig ontwikkelt. 
Zeker dit jaar opnieuw een heel mooie, complete Pomerol die een plaatsje verdient in uw kelder. 
Zeer lage rendementen (33hl/ha) in 2010. Dit is mooie, delicate Pomerol! 
Il s'agit d'une petite propriété, avec seulement 6,5 hectares sur un sol siliceux et argileux, planté en Merlot à 90% et de Cabernet Franc à 10%, l'âge moyen des vignes est de plus de 20 ans. 
Les vignes sont situées à proximité du cœur de l'appellation, juste en bas de la route du Clos l'Église, L'Eglise Clinet et Clinet lui-même. 
Ce ne sont que quelques-uns des illustres voisins de Feytit-Clinet. 
Il n'y a pas de grand château ici, malgré la déclaration de l'étiquette, le vin est fait dans un garage à l'arrière de la propriété, bien que tout l'équipement est moderne. 
La fermentation est à température contrôlée et le vin voit un long trempage pour augmenter l'extraction jusqu'à douze mois en fût de chêne  

2005  
Deze Ch. Feytit Clinet is een fruitvolle, stevige Pomerol met kruidige toets die zeker een tiental jaar zal kunnen bewaren. 
Rood, Intens purper. 
Druiven 95% Merlot 5% Cabernet 
Neus: Boeket van zwarte vruchten met cacaotoets. 
Mond: Sappige en ronde aanzet, mooi vloeiend en geconcentreerd in het midden zonder echter te ontbreken aan structuur. 
De tannines zijn wel present, maar edel en ze maken het plaatje compleet. 


Château Le Sartre  

Met de allures van een Grand Cru Château Le Sartre is op papier een eenvoudige ‘Pessac Léognan’ maar overal wordt hij bejubeld als een heuse Grand Cru.

 Château Le Sartre situeert zich ten zuidwesten van Léognan, naast Château de Fieuzal, aan de rand van de Landes. 
De familie PERRIN 
(Château Carbonnieux) is sinds 1981 eigenaar en heeft de wijngaard volledig herplant. 
De bouw van het kasteel zelf dateert van de XIXe eeuw. 
De wijngaarden voor de witte wijn wordt ongeveer 7 hectaren bebouwd en wordt “bevolkt” door de cépages Sauvignon Blanc en Semillon. 
De witte wijn wordt gemaakt volgens moderne technieken o.a. vinificatie op lage temperatuur 
De cépages voor de rode wijnen - Cabernet-Sauvignon en Merlot — worden geteeld op 20 hectaren. 
Deze wijnen ademen de finesse van het terroir uit en zijn zeer veelbelovend. 
Na 15 maanden vatlagering presenteren zij een overweldigende charme en grootse finesse o.m. te wijten aan de edele tannines die een mooi bewaarpotentieel aankondigen. 

Bron & foto's: Chateau le Sartre - op de beeck 
 

Château Le Gay in Pomerol
Pomerol... is een legende geworden.
Deze kleine herkomstbenaming uit de bordeauxstreek, die niet voorkomt in de klasseringen en een halve eeuw geleden nog onbekend was, blijkt over een fantastisch potentieel te beschikken. h 
Haar belangrijkste druivenras, Merlot komt er volop tot uitdrukking en in Pomerol spreken de ingewijden over het plateau waar we "le gay" onder de meest prestigieuze cru's terugvinden.
VROUWELIJK SUCCES IN POMEROL
Catherine Péré-Vergé, die sinds 1985 in Pomerol is gevestigd, gaf al blijk van haar motivatie in deze appellatie. 
Ze verwezenlijkte immers een groot investeringsprogramma in haar wijngoed Château Montviel. Nu ze deze uitdaging tot een goed einde bracht, gaat ze door met een nog aantrekkelijker project, namelijk de acquisitie van Château Le Gay. 
Dit alom bekende en gerenommeerde wijngoed was in handen van twee beroemde dames uit Pomerol, Thérèse en Marie Robin, Nog andere vrouwen wisten zich in Pomerol met succes te onderscheiden: Sylviane Garcin-Cathiard (Clos de l'Eglise) en Isabelle Motte (Vieux Maillet)…

EEN BEGEERD TERROIR 
Het is een uitstekend terroir, in die mate dat Christian Moueix al een aantal jaren terug één van de percelen van Le Gay verwierf om de kwaliteit van Chateau La Fleur-Petrus te verbeteren, aldus Robert Parker. 
De Amerikaanse goeroe vervolgt: "In 1999 kreeg ik de kans om een Le Gay 1945, 1947, 1948 en 1950 in magnumflessen te proeven. Stuk voor stuk exquise wijnen, de 1945, 1947 en 1950 haast perfect". Na een ietwat teleurstellende periode lijkt dit kasteel, dankzij zijn terroir, zijn werkelijke reputatie te hebben herwonnen. 
Het lijdt geen twijfel dat de overname van dit prestigieuze domein door Chatherine Péré-Vergé, omringd door haar kinderen en haar vrienden, zijn vooruitgang beslist zal voortzetten.

EEN HEUSE UITDAGING 
In december 2002 starten de grote veranderingen waarbij het erfgoed en diens geschiedenis zorgvuldig worden gerespecteerd, Het enige doel: de reputatie verstevigen. 
"Een grote wijn vinifiëren", aldus Michel Rolland, oenoloog en vriend van de familie, "betekent de kwaliteiten van de wijndruif en de expressie van het terroir zorgvuldig respecteren en tot hun recht laten komen; de conceptie van de nieuwe cuverie van het kasteel is overigens op dat principe gebaseerd".
Zo werd alles ontworpen en verwezenlijkt volgens een ideaal traject zodat de druiventrossen ongeschonden in de cuve terechtkomen. 
Een beschrijving van alle moderne technologie die hierbij komt kijken in de verschillende stadia tot en met de botteling, is hier totaal overbodig, we kunnen immers vertrouwen op Michel Rolland. 
We hebben hier te maken met een uitstekend instrument in dienst van een grote Pomerol. De chai werd volledig omgebouwd. 
Alleen het voorplein en de twee duiventillen die een traditioneel beeld van het kasteel geven bleven bewaard.
Het woongedeelte, een heus belvédère, werd volledig omgebouwd tot onthaalruimte en biedt een indrukwekkend uitzicht op de wijngaarden van Lalande de Pomerol en het beroemde plateau van Pomerol met de kastelen 
La Fleur, 
Pétrus, 
Evangile, 
Vieux Chateau Certan en op de kerktoren. 

TECHNISCHE FICHE 
Terroir: 10,5 ha in blok waarvan 6 op kiezel mergel beplant op het plateau van Pomerol. 
Druivenrassen: 35% Cabernet Franc (soepelheid, rondheid en fruitigheid), 65 % Merlot (finesse, body en fruitigheid), 
Leeftijd van de druivenstokken: gemiddeld 40 jaar. 
Vinificatie: manuele pluk in kratjes, dubbele sorteertafels met afristing, sorteren van de druiven, volledig uit eikenhout vervaardigde cuve, alles door zwaartekracht, manuele pigeage, permanente temperatuur- en vochtigheidscontrole... 
Rijping: alcoholische gisting in houten cuves gedurende de eerste maand van de vinificatie; voor de melkzuurgisting en de rijping wordt de wijn gedurende 20 maanden in vaten van nieuw eikenhout gelagerd. Productie: 1 200 kisten. 
Oenoloog: Michel Rolland. 
www.chateau-legay.com
Bron: Pallas - Le Gay - De weinschenker 


Thomas Barton

Overgave, elegantie, passie en plezier
Thomas Barton Reserve is meer dan zomaar een wijn.
Het is de naam voor een serie kwaliteitswijnen die met overgave, passie en plezier gemaakt wordt. Wijnen ook die een duidelijke afspiegeling zijn van al het goede van hun herkomstgebied. Een daarmee is Thomas Barton Reserve dus de uitgelezen mogelijkheid om Bordeaux te leren kennen zoals Bordeaux bedoeld is.

Een hommage
De serie Reserve-wijnen is vernoemd naar Thomas Barton.
Deze Ier kwam in 1725 naar Bordeaux waar hij een handelsfirma oprichtte.
Zijn bedrijfje groeide uit tot het meest gereputeerde handelshuis van Bordeaux, met contacten in heel Europa.
Als eerbetoon aan deze gedreven ondernemer selecteerden wij een zestal wijnen uit het hart van de belangrijkste appellaties in de regio: Margaux, Saint-Emilion, Medoc, Graves en Sauternes . Het zijn klassieke, 18e eeuwse wijnen in een moderne uitvoering .
Ze combineren rijkdom, fruitigheid en elegantie van lagering op hout.
Precies zoals Thomas Barton ze het liefst zelf had gedronken.
Het begint allemaal in de wijngaard.
De wijnmakers van Thomas Barton Reserve selecteerden alleen de beste percelen met de mooiste terroirs.
De opbrengsten per hectare houden ze bewust laag en de geoogste vruchtjes worden aan de sorteertafels nogmaals op kwaliteit gecontroleerd.
De druivensoorten worden vervolgens apart vergist en opgevoed op eiken vaten .
Elke variant behoudt zo zijn unieke authentieke karakter maar deelt in de uiteindelijke assemblage zijn gulle smaak, rondeur, generositeit en uitstekende rijpingspotentieel.

Buitengewone flessenvorm
De uitstraling en flessenvorm voor de Reserve serie herinnert ook aan de tijd van Thomas Barton.
De korte, gekleurde capsule en het sober bedrukte etiket op de elegant Bordeauxfles naar 18e eeuws model, zullen direct tot de verbeelding spreken van menig wijnliefhebber
Dat Bordeaux voorbestemd was om herkomstgebied te worden van 's werelds verfijndste wijnen, is grotendeels te danken aan de enorme verscheidenheid aan bodemtypen en microklimaten die de streek rijk is.
De kracht en elegantie van de Thomas Barton Bordeaux zijn daarnaast het resultaat van een sublieme assemblage van cabernet sauvignon en merlot.
Als een van de oudste streken van Bordeaux wordt Graves ook geroemd om zijn witte wijnen.
Die zijn meestal gemaakt van semillon (structuur) en sauvignon blanc (fraicheur en fruitigheid).
Beide druiven- van de beste wijngaarden in dit deel van de regio- komen in aanmerking voor de Reserve witte Graves.
Ze staan garant voor complexe geurindrukken van citrus, wit fruit en minerale tonen.
Uiteraard in goede balans met frissappige zuren en versmolten houttonen.
De linkeroever van Bordeaux is natuurlijk's werelds bekendste tuin voor cabernet sauvignondruiven.
In een knappe assemblage met merlot leverde dat de Medoc's op die krachtig zwart fruit combineert met gemalen peper, drop en chocola.
De Romeinen ondekten al dat de Saint-Emilionstreek zeer geschikt is voor wijnbouw .
Tegenwoordig wordt de regio beschouwd als het centrum voor merlotwijnen .
De bodemgesteldheid van dit deel van Bordeaux speelt daarbij natuurlijk een evidente rol.
Het wijnmakersteam selecteerde hier de beste druiven voor de verfijnde, naar donkere kersen geurende Merlot Reservewijnen.
De gravelige grond in de regio Margaux en Graves is ideaal voor zowel cabernet sauignon als merlot.
Van de beste wijngaarden beplant met deze variëteiten is het fruit afkomstig voor de Reserve Margaux.
Die ruikt en smaakt verleidelijk naar zoete kersen, chocola en cederhout
Sauterneswijnen danken hun roem grotendeels aan het unieke microklimaat van hun herkomstgebied.
Daarnaast bepalen de zorgvuldigheid en methodiek van de wijnmakers de kwaliteit van de wijn.
Het team dat verantwoordelijk is voor de Sauternes Reserve plukt in vijf achtereenvolgende sessies alleen de allerrijpste druiven.
Het verrukkelijke bouquet ademt tonen van honing, marmelade, abrikoos en tropische vruchtjes.
Medoc Reserve Privée
Als 18e eeuws pionier in de Medoc dwong Thoms Barton veel respect af in de wijnwereld.
Geen handelaar had zo veel kennis en expertise van Bordeaux als hij. De Reserve Privée is een eerbetoon aan zijn vakmanschap.
In nauwe samenwerking met 18 druiventelers in Medoc maakt Laurent Prada deze prestige cuvée van het allerbeste fruit van oude druivenstokken met een laag rendement .
Na zijn traditionele vergisting en anderhalf jaar rijping op Frans eiken, worden slechts 12000 flessen van deze klassieker gebotteld.

De Wijnen:
- Thomas Barton Reserve Bordeaux
De wijn heeft een aantrekkelijke, volrijpe geur van frambozen en tabak. In de mond is hij ook volumineus en met lekker veel fruit, in goede balans met aangename tannines. De R�serve Bordeaux is een charmante begeleider van pastagerechten op basis van tomaat, van gevulde kip, biefstuk en belegen kaas.
- Thomas Barton Reserve Graves
Zijn afdronk is indrukwekkend en daarmee verdient deze wijn - koel geschonken - een plek aan tafel bij smaakrijke bereidingen van vis, schelp- en schaaldieren. Ook fantastisch als aperitief of glas bij geitenkaas.
- Thomas Barton Reserve Medoc
Zijn onmiskenbare gepolijste (cabernet-)tannines, stevige structuur en vruchtenconcentratie maken hem tot een voorbeeld van de streek. Een geweldige wijn bij paddenstoelentrio, paella, gegrild vlees, stoofpotten en harde gerijpte kazen.
- Thomas Barton Reserve Saint-Emilion
Hij is vol en rijpfruitig van smaak, mooi in balans en zijn zachte tannines en lange afdronk maken hem ideaal bij gebraden eend en - ietsje gekoeld - fantastisch bij vlezige vis.
- Thomas Barton Reserve Margaux
De wijn is bovendien gul, rond en een beetje vettig van structuur.
Ideaal dus in combinatie met biefstuk in champignonroomsaus, gekruid lamsvlees, zilte kazen, goede vrienden en openhaardvuur
- Thomas Barton Reserve Sauternes
De smaak van deze wijn is volfruitig, goed geconcentreerd, romig en in wonderlijke balans met voldoende zuren.
Overweldigend en onweerstaanbaar bij crème brulée met citrusvruchten, bereidingen van gevogeltelever en blauwaderkazen.
- Thomas Barton Reserve Privée Medoc
In de complexe geur domineren zwarte bessen en peper.
In de mond verrast de wijn door zijn elegante en vooral boeiende balans, aromapalet en lange smakelijke finale.
Dit type Bordeaux verrijkt -zeker de komende tien jaar- klassieke gerechten als ossobuco, geroosterde lamsbout met verse kruiden, tournedos, wild en stevige kazen.


Op dit moment niet op voorraad!
Bron: Kwast - thomas barton - vossen