Bordeaux
Wijn in de hoofdrol
Het wijnbouwgebied van Bordeaux strekt zich over het hele departement van de Gironde, in het Zuid-Westen van Frankrijk, en brengt zo'n 500 miljoen flessen per jaar voort.
Er komen meer dan 50 appellations d'Origine Contrôlées (A.O.C.) voor en meer dan 4000 châteaux.
Veehouderij
Rund- varkens- en schapenvlees
Gevogelte, vooral ganzen en eenden
Wild
Landbouwproducten
Primeurs
Aardbeien van Perigord staan bekend om hun heerlijke geur.
Aquitaine is het belangrijkste productiegebied van aardbeien in Frankrijk.
Cèpes
Truffels
Vis
Kaviaar van de Gironde (steureitjes)
Suiker- en banketbakkerswerk
Caprices de la Belle Fille de Parthenay
Angelique de Niort
Nougatines de Poitiers
Duchesses d'Agoulême
Couronne bordelaise
Bouchons et Fauchonnettes bordelaises
Macarons de Saint-Emilion
Kaas
Chabichou, stevig, wit geitenkaas met een vrij sterke smaak
Wijnen
Rode wijnen:
Medoc en Graves
Men treft hier de volgende appellations aan:
Medoc,
Haut Medoc,
Saint-Esthèphe,
Pauillac,
Saint-Julien,
Moulis,
Listrac,
Margaux, stuk voor stuk wijnen met veel elegantie en een fijn boeket.
Er bestaan vijf premiers grands crus:
Château Lafite-Rothschild
Château Margaux,
Château Mouton-Rothschild,
Château Latour en
Château Haut-Brion (Graves).
Saint-Emilion en
Pomerol zijn rode wijn die vol en zachter zijn.
Bordeaux en Côtes de Bordeaux zijn prettige en eerlijke rode wijnen.
Men treft hier de volgende appellations aan:
Bordeaux
Bordeaux Superieur
Première Côtes de Bordeaux
Côtes de Bourg
Premières Côtes de Blaye
Côtes de Castillon en
Graves de Vayres
Witte wijnen
Graves,
Entre deux-Mers en
Côtes de Blaye zijn droge fruitige wijnen met veel boeket, sommige Graves zijn zoet en fluwelig van smaak.
Zoete witte wijnen
Het Sauternes gebied brengt de beste zoete wijnen ter wereld voort.
Sauternes en Barsac zijn witte wijnen met een heerlijk bloemig honingachtig boeket.
De aangrenzende appellations van
Cérons,
Sainte-Croix-du-Mont
Loupiac
Cadillac en
Premières Côtes de Bordeaux geven ook mollige witte wijnen.
Likeur
Ardine Bardinet
Anisette Marie-Brizard
Gastronomie
Chaudrée van aal
Mongettes à la Saintongeaise
Pain de Porée
Entrecôte Bordelaise (met sjalotjes)
Paddenstoelen à la Bordelaise
Bourride (vissoep)
De CIB (Conseil Interprofessionnel du vin de Bordeaux) heeft een website gelanceerd voor zowel vakhandel als consument.
Iedereen die interesse heeft voor de wijnen uit Bordeaux kan nu www.bordeaux.com raadplegen.
De website is in zes talen en heeft verschillende rubrieken.
|