Boeren....
BOERENJONGENS
In koude winterdagen of bij verkoudheid kan de drank opgewarmd genuttigd worden.
Heerlijk!
Benodigdheden
300 gram grote donkere rozijnen
200 gram suiker
1 kruidnagel
20 gram pijpkaneel
0,7 ltr inmaakbrandewijn
Bereiding
De rozijnen in lauw water wassen en in een 0,5 liter (of iets minder) water een nacht laten weken.
Ze in het weekwater aan de kook brengen, direct van het vuur nemen, de suiker oplossen en af laten koelen.
De rozijnen met het vocht in een fles met een wijde hals scheppen.
De kaneel en de kruidnagel erbij leggen en de brandewijn erop gieten.
De fles afsluiten met een goed passende stop en minstens 14 dagen laten staan, af en toe omscheppen.
Boerenjongens worden in kleine borrelglaasjes geserveerd: een paar rozijntjes onderin het glas scheppen en vullen met de geurige brandewijn.
BOERENMEISJES
Minstens 2 maanden laten trekken.
Hoe langer het staat, des te lekkerder wordt het!
Benodigdheden
500 gram gedroogde abrikozen
schilletje van 1 citroen
1 kruidnagel
300 gram suiker
0,7 ltr inmaakbrandewijn
Bereiding
De abrikozen wassen.
Het citroenschilletje in 0,5 l water aan de kook brengen en hierin de suiker oplossen.
Van het vuur af de abrikozen en de kruidnagel erbij doen en deze, met het deksel op de pan, 24 uur laten weken.
De volgende dag de abrikozen met het suikerstroopje in een stopfles doen en de brandewijn erover gieten.
Bron: Scarlet - worldcook