Webshop Eleveld Steenwijk
Aanmelden nieuwsbrief Eleveld Steenwijk
Eleveld Steenwijk

Blanquette de poulet

Blanquette de poulet
Merci Maman pour ta recette.


In een grote braadpan, een aantal sjalotjes , 1 winterwortel (in schijven gesneden),
1 dikke prei (met veel wit in grove stukken gesneden),
wat knoflook in plakjes, iets foelie , laurierblad , tijm , peperkorrels , wat kruidnagels in een ui gestoken, zout en wat peterseliesteeltjes samen voegen met 1 potje kippenfond en wat water.

De kipfilet met citroen inwrijven en bij de groenten en vocht toevoegen.
Het geheel aan de kook brengen. Regelmatig afschuimen en +/- 45 minuten zachtjes laten pruttelen.

Ondertussen de witte en/of bruine stevige champignons bakken in wat olie tot hun vocht is ingetrokken.

Het vlees uit de bouillon nemen en tot kleine blokjes snijden.
Bouillon zeven boven een maatbeker en +/- een halve liter meten. Aanvullen met room.

Wat boter in een pan doen en zachtjes laten smelten.
Met een garde wat bloem erdoor roeren en de bouillon beetje bij beetje erop schenken. Goed doorroeren.
Het vlees en de champignons door de saus scheppen en eventueel de gare wortels en uien (dit is een persoonlijke keuze),
eventueel nog wat extra room toevoegen (naar eigen smaak)
en het gerecht nogmaals door en door verwarmen en op smaak brengen met zout en peper.
Strooi flink wat gesneden peterselie erover en dien het op voorverwarmde borden.

Serveer dit gerecht met rijst.

Drink een frisse rode wijn zoals een Cru van een Beaujolais of een Sancerre als je liever wit hebt.

P.S. de originele recept van Blanquette "Blanquette de veau" wordt gemaakt van kalfsvlees (liefst uit de schouder).
Voordat het gerecht dan op tafel komt, wordt er 1 eidooier, gemengd met citroensap en room aan de saus toegevoegd.
Let wel op dat het dan niet meer kookt!