Bier en herwig van Hove
'Bier kan een eersteklas begeleider zijn'
In het dagelijks leven is Herwig van Hove als doctor in de Toegepaste Wetenschappen verbonden aan de universiteit van Leuven.
Maar 'gekender' is deze Vlaming natuurlijk als de smeuïge meesterkok van 1000 seconden, zijn populaire kookprogramma op de Belgische TV.
Met ingang van deze Drank en Service gaan wij ook uit zijn gastronomische kennis putten, voor onze vaste rubriek 'Bière Culinair'.
Hij gaat ons met name leren welk bier bij een bepaald gerecht past en vooral ook waarom.
Niet altijd blind staren op wijn
"In mijn programma '1000 seconden' komt in wezen het goede eten van door de week aan de orde", zegt Van Hove thuis in het schilderachtige Sint Jorisweert.
"Ik adviseer daar vaak een bepaald bier bij. Mensen moeten zich niet langer blind staren op wijn als vaste drank bij een goed gerecht.
Pas op, niks tegen wijn hè, maar bier kan ook een eersteklas begeleider zijn.
En zeker als men naar een restaurant gaat is het aanmerkelijk prettiger geprijsd.
Ik las laatst nog over een man die zijn huiswijn schenkt voor het zevenvoudige van de inkoop.
Het is niet smakelijk eten bij een restaurateur die met de ene hand streelt en met de ander steelt. Met bier hebt ge dat probleem niet." En met een steelse grijns: "dat is voor jullie Nederlanders toch ook belangrijk."
Ook bier vraagt om een sommelier
In de horeca gaan eten en drinken steeds meer samen.
Cafés, brasseriën, ze beschikken bijna allemaal over een keuken.
Van Hove signaleert dat deze ontwikkeling de weg vrij maakt voor meer bier bij de maaltijd. Daarbij moeten we er volgens hem wel voor waken dat bier vrij blijft van de 'wijnkapsones'.
"Bier is een eerlijke drank die past bij een eerlijke keuken.
Maar dat neemt niet weg", zo benadrukt hij, "dat bier aan tafel met evenveel eerbied moet worden behandeld als wijn.
Er dient gebruik te worden gemaakt van de juiste glazen en net als wijn vraagt ook bier eigenlijk een goede sommelier.
Want niet ieder bier kan zomaar bij elk willekeurig gerecht gedronken worden."
Wat drink je waarbij en waarom?
"De smaak van het gerecht en het bier moeten bij elkaar passen.
Anders doet men beide tekort. En uiteindelijk dus zijn gasten." Onze meesterkok doceert verder: "In gerechten is altijd een tweedeling aan te brengen. Zoals bijvoorbeeld tussen zuur en zoet of vis en vlees; natuurlijk met alle nuances die er tussenin liggen.
Een soortgelijke onderverdeling kan men maken voor bieren."
Hij wijst op de gastronomisch parallellen tussen bier en wijn.
"Hoegaarden Wit heeft aan tafel bijvoorbeeld de functie van droge witte wijn met een zuur accent, zoals een Chablis of Muscadet.
Terwijl een Leffe Blond overeen komt met een grote rode Bordeaux of een Chianti Classico Riserva."
Zoeken naar de juiste combinatie.
Ook het gewone pils krijgt van Van Hove een plaats aan tafel:
"Bij gegrild vlees onder meer.
Zou men het echter drinken bij tarbot dan versterkt de drank het frisse van de vis, waardoor ander smaken wegvallen.
Leffe Blond is een complexer bier, dat die match wel heel mooi aankan."
"Bij Zeeuwse mosselen is het bijvoorbeeld weer van belang of men ze met brood of met friet eet.
Friet is vet, hoe men het ook wendt of keert. En vet 'tappisseert' (lett. behangt) de mond. Het bedekt dus als het ware de smaakpapillen.
Brood kent dat bezwaar niet. Ook een dergelijke keuze bepaalt het begeleidende bier. Zo is het een voortdurend zoeken naar de synergie tussen gerecht en bier."
Voor ieder gerecht een eigen bier
"Het bijzondere aan Interbrew", rondt Van Hove af , "is dat het als enige in de wereld in staat is voor ieder gerecht een passende begeleider op tafel te brengen.”
Simpelweg omdat het de gehele range aan bieren voert.
Bron: Herwig van Hove
|