Bezoek Chili
Reis Chili - april 2016
6 april
Vlucht vanuit Schiphol naar Santiago via Buenos Aires.
Na 16 uren komen wij bij Viña Santa Carolina onder leiding van MarieJose en José. Onderweg komen wij al bekende wijngaarden tegen: Viña Indomita, Vistamar, Montes, Viña Errazuriz, Neyen, Vistamar.
Onze groep bestaat uit Joop, Dennis, Frans, Piet, Julien, Olaf, Arno & Gert.
Wij worden weggebracht naar een van de wijngaard van Santa Carolina waar een heerlijke lunch geserveerd wordt onder de pergola met uitzicht op de wijngaard en daarachter de Andes.
Wij drinken een Sauvignon Blanc Reserva uit de Leyda vallei met abalone en waterkers.
Daarna een Carmenere Reserva uit de Rapel vallei met een quiche gevuld met paddenstoelen en een salade van palmharten en avocado.
Bij het dessert kregen wij crêpes Suzette.
Dan gaan wij naar de kust in Paraideiso waar een aantal vrije uurtjes te besteden zijn.
Heerlijk hotel Sheraton aan een baai en alle kamers hebben uitzicht op de zee.
Borrelen met z' n allen, zwemmen voor een paar en dan gaan wij het stadje verkennen.
Omhoog met een zeer oude kabelbaan en na een wandeling door het stadje komen wij aan met la Concepcion.
Aperitief met Pisco Sour in een aangebouwde serre met uitzicht boven de stad, dan een aantal voorgerechten met Santa Carolina Sauvignon Blanc 2015 (ceviche: vis met avocado en rode uien, gegratineerde clams).
Dan een Santa Carolina Specialties Pinot Noir Reserva uit de Leyda vallei met 6 maanden hout met lam, ravioli gevuld met kingkrab en witvis.
Ook met deze gerechten wordt een Specialties 2013 gedronken, gemaakt van 60% Malbec aangevuld met Merlot, Carmenere en Cabernet Franc.
De selectie van de druiven wordt bij deze wijn bij de pluk gedaan (60 jaren oude wijstokken): was fantastisch met het lam!
7 april
Wij verlaten het strand voor een bezoek aan het Santa Carolina hoofdkwartier in Santiago. Een koloniaal huis midden in de stad, een oase met een pracht tuin en mooie gebouwen. (Wereld erfgoed).
Na de rondleiding in de fantastische kelders hebben wij een,, tasting ,,met Nicolas:
TASTING 1
1 - Antares Sauvignon Blanc, vroege oogst, 25 dagen fermentatie bij 12 graden
2 - Antares Chardonnay , easy drinking.
3 - Antares Moscato, een zoete wijn die naar cherimoya geurt
4 - Antares rosé, Cabernet Sauvignon: 2 à 3 uren maceratie van de schillen
5 - Antares Merlot, uit de Central Vallei met een koele fermentatie bij 7 graden vervolgend door een koele maceratie.
6 - Antares Cabernet, """"
7 - Antares Carmenere
8 - Antares Syrah.
TASTING 2 met Lucia die ons wijnen uit Argentinië laat proeven.
Misschien wordt het een nieuwe lijn bij Wijntransport. Zij bezitten 250 ha in zuid Mendoza in de Uco vallei (naast Michel Rolland) op 1200 m hoogte en daarom hebben de druiven dikkere schillen = meer kleur = meer tannines.
1 - Artes del Sur Cabernet Sauvignon, van een iets lager gelegen wijngaard = meer zon, met een hout opvoeding van 6 maanden. Vonden wij lekker
2 - Artes del Sur Malbec, vonden wij ook erg lekker.
Deze beide wijnen zouden +/- 6.50 of 7.00 euro moeten opbrengen.
3 - Artes del Sur Cabernet Reserva, geïrrigeerd met smeltwater van de Andes.
Puurheid van het water is terug te vinden in de smaak van de druiven.
6/8 maanden hout +++(+)
4 - Artes del Sur Malbec Reserva is fruitig en zwoel.
5 - Artes del Sur Cabernet Sauvignon gran Reserva = 85% Cabernet aangevuld met Petit Verdot en Malbec, 12 maanden hout +++(+)
6 - Artes del Sur Malbec Gran Reserva = 85% Malbec aangevuld met Cabernet en Petit Verdot (-+ +/-)
Voor de lunch worden wij naar de oude kelders gebracht waar een tafel gedekt is.
Bij het voorgerecht ( ceviche, zalm, witvis en octopus) drinken wij Santa Carolina Chardonnay Reserva 2013 uit Casablanca vallei, 8 maanden hout.
Ook dezelfde Chardonnay bij de gegratineerde coquilles.
Bij een fantastische biefstuk, drinken wij een Gran Reserva Cabernet uit 2012 met 12 maanden hout.
Als dessert is er panna cotta met passievrucht.
Transfer naar het hotel Atton, midden in de stad.
Momentje rust voor het avondeten.
'S avond eten wij met José en de commerciële directeur van Santa Carolina in een leuk en trendy restaurant.
Wij drinken een Santa Carolina Reserva Sauvignon Blanc bij een carpaccio van rauwe tonijn en jacobsvruchten.
Dan volgt een Santa Carolina Carignan Reserva bij een witvis met een balsamico/soja toppunt en gnocchi gevuld met paddenstoelen en vlees.
Het is een bijzondere wijn, moeilijk te drinken (Bert noemt hem stoffig!).
Maar zeker een culinaire wijn want bij het eten presenteert hij zichzelf veel beter.
Vrijdag 8 april
Wij rijden naar Santa Carolina in de Colchapoal vallei. Een rit van 1.30 uur.
Eerst een rondleiding door de winery en de kelders en dan een tasting van de premium wijnen en de twee icoonwijnen onder begeleiding van Nicolas.
De wijngaarden zijn prachtig gelegen en na een wandeling daarin wacht ons een bbq in de wijngaard.
1 - Sauvignon Blanc Reserva 2015, Leyda vallei (gelegen aan de oceaan die hier erg koud is), veel graniet en kwarts) Geen hout rijping en 12/15 jaar oude wijnstokken +++
2 - Sauvignon Blanc Specialties 2015 komt van een ander deel van de Leyda vallei.
Hij geurde sterk naar asperges -/+/-
3 - Chardonnay Reserva 2015 uit de Rapel vallei +++
4 - Chardonnay Reserva family 2014 uit de Limari vallei, (veel kalk) gelegen 450 km ten noorden van Santiago. Opgevoed in houten foeders, zonder zwavel, battonage en sur lies. +++(+)
5 - Reserva Pinot Noir 2015 uit de Leyda Vallei, mooi fruit met een roze pepertje, vonden wij lekkerder dan de Specialties van 2 dagen eerder. 10 maanden oud hout. ++/-?
6 - Reserva Carmenere 2014 uit de Cachapoal vallei, met Amerikaanse houten staven opgevoed. Zeer laat geoogste druiven (juni) -/+/- -
7 - Reserva Cabernet Sauvignon 2014 uit de Cachapoal vallei, oude houten staven, zacht en fruitig +++
8 - Specialties Carignan met zijn 15% alkohol, blijft moeilijk (iets groen en .... stoffig!) + +/- Wel een culinaire wijn.
9 - Reserva familia Carmenere 2013, 14.5% is erg lekker +++
En dan de 2 iconen:
10 - VSC 136, uit de Cachapoal vallei; Carmenere aangevuld met Petit Syrah, Mourvedre en Petit Verdot. +++(+). Deze wordt niet uitgespuugd! VSC staat voor Villa Santa Carolina en 136 voor het aantal jaren dat het bedrijf bestaat.
11 - Herencia Carmenere 2010 uitgeroepen tot de beste Carmenere van Chili; een D.O. Pneumonie, 14,8% alcohol. Een blend van 90% Carmenere aangevuld met iets Mourvedre en Cabernet Sauvignon. Wauw, wat lekker maar kan nog verouderen! +++(+)
Na een wandeling in de wijngaarden waar wij Syrah en Cabernet proeven, sluiten wij ons aan bij een bbq, midden in de wijngaarden.
Rib van het rund en een varken, blije kip en worst.
Salades (capresse, sla, olijven en appel).
Wij drinken hierbij de Reserva chardonnay en de Reserva Carmenere.
Bij het fruitdessert, krijgen wij op verzoek van Julien een late harvest Sauvignon Blanc uit de Rapel vallei.
Wij proeven cactusvruchten, ananas, appels en aardbeien.
Wij eindigen met de 2 eerder geproefde iconen.
WAUW, wat een fantastische middag.
Terug naar Santiago voor een opfrissingen dan gaan wij naar een trendy pizzeria voor een ' light' diner.
Bij de pizza drinken wij de Chardonnay Reserva en een Merlot uit 2014.
Dan een afzakkertje in een cocktail bar en moe maar voldaan naar ons 5 sterren hotel.
Zaterdag 9 april
Uitchecken en dan gaan we een stadsrondwandeling doen.
Samen met Carlos, rijden wij langs alle streken van Santiago. Hij weet alle belangrijke data, alle bomen en kent alle presidenten en stadshoofden.
Wij stappen uit bij de drukste straat, bij de mercado (vis), bij een aantal kerken en verschillende pleinen.
Wij lunchen 'light' bij een Frans restaurant Baco en delen 4 voorgerechten:
Foie gras, oesters, gebakken camembert en tartaar.
Wij drinken hierbij de laatste Sauvignon Reserva van Santa Carolina.
Daarna delen wij 4 hoofdgerechten: rog, tarbot, boeuf Bourguignon en drinken hierbij de Cabernet Sauvignon Reserva.
Dan delen wij 3 desserts: mouelleux au chocolat met ijs, tarte tatin en crème brulee.
Voor de liefhebbers, espresso na en dan nemen we afscheid van José en Marie-Jose.
Om 15.00 uur stappen wij in een andere bus van Caliterra die ons naar Santa Cruz gaat brengen.
2.5 uur verder, installeren wij ons in een Koloniaal hotel aan het centrale plein van Santa Cruz.
Na een wandeling is het tijd voor het diner in ons hotel.
Wij drinken
1 - Caliterra Tributo Sauvignon Blanc 2015 bij een ceviche en empanadas met kaas en vlees en met een heerlijke salsa.
2 - Caliterra Tributo Pinot Noir 2015 (++ +/-)
3 - Edicion Limitada À. 2011, 55% Malbec, 35% Carmenere aangevuld met Cabernet en Syrah ++ +/- ? Bij biefstuk, frites, gebakken uien en.....gebakken eieren!
Dessert om te delen: Chocolade bosbessen taart, vers fruit. crème Catalane. caramel dessert en gebakken pannenkoekjes.
Zondag 10 april
9.30 uur vertrek naar wijnhuis Caliterra (middel in de wildernis). Welkomstdrankje is verscherimoyasap (mmmmm...).
Wij maken kennis met Rodrigo en Ben en daarna gelijk op het paard.
Wij gaan in de aanhangwagen achter een traktor naar de wijngaarden.
Daar staat een witte parasol met een lief blond meisje en gekoelde rosé.
Even een verhaal van de wijnboer, de wijnmaker en de grond specialist. Waarom is daar de Syrah aangeplant en ergens anders de Carmenere?
Dan met z'n allen in de aanhangwagen naar een andere heuvel van de 450 ha grote wijngaard.
Daar zijn bijzondere Malbecs aangeplant waarvan hier een bijzondere wijn wordt gemaakt: Malbec anniversary voor het vieren van het 20 jarig bestaan van het bedrijf.
Ook hier vertellen Rodrigo en Ben hun verhaal over grondsoorten en hun filosofie over wijn maken.
Terugkeer in het boerderijtje voor een lichte lunch:
Guacamoletaart
Blije kalkoen filet
Salade capresse en
gemengde sla.
Wij drinken Caliterra Chardonnay Reserve 2015 en
Caliterra Tributo 2014, laat in april / begin mei geoogst ++ +/-
Dessert is appelgebak met ijs.
De vogel de op het etiket afgebeeld is = Chucao, een soort roodborstje.
TASTING onder leiding van Ben, Rodrigo en Xavier.
1 - Caliterra Sauvignon Blanc Reserva uit Casablanca vallei 2015, juli gebotteld +++
2 - Caliterra Saauvignon Blanc Tributo 2015 uit de Leyda vallei = bestaat uit een blend Sauvignon uit Casablanca. Handgeoogst en in september gebotteld + +/- ?
3 - Caliterra Chardonnay Reserva 2015 , 35% gebruikte hout. Casablanca + +/- ?
4 - Caliterra Tributo Chardonnay 2015, 8 maanden op lies vervolgd door hout rijping. Hand geoogst druiven + +/- ?
5 - Carmenere Reserva 2015 2015, koel jaar 6/7 maanden hout ++/-
6 - Carmenere Tributo 2014 Colchagua = 93% Carmenere, 5% Malbec en 2% Petit Verdot. Droge jaar 100% hout ++ +/-
7 - Cabernet Sauvignon Reserva 2015 met 12 maanden hout ++/- +
8 - Cabernet Sauvignon Tributo 2014 100% Colghagua = 94% CS, 2% Cabernet Franc 1% Petit Verdot en 3% Syrah, 12 maanden hout, december gebotteld +++(+)
9 - Malbec Reserva Tributo 2014, 12 maanden in 2e en 3e jaars hout, januari gebotteld -+ -/+
10 - Syrah Reserva 2014 Tributo, 97% Syrah, 3% Carignan, 100% 2 en 3e jaar hout en barrel gefermenteerd. Deze wijn is kruidig en stoer ++ +/-
11 - DSTNTO 2015, 46% Malbec, 14% Carignan, 13% Petit Verdot, 16% Syrah en 11% Carmenere. Maceration carbonique = spannend +++(+)
12 - Edicion Limitada 2013 A (Andes) = 38% Carmenere, 58% Malbec, 4% Petit Verdot ++/- ?
13 - Edicion Limitada 2013 B (Bordeaux) = 53% Carmenere, 40% Cabernet Sauvignon, 7% Petit Verdot, 100% hout.
14 - Edecion Limitada 2013 M(Mediterran) = 63% Syrah, 23% Grenache, 13% Carignan en 1% Roussanne. 100% hout gedurende 18 maanden. +++(+)
15 - Cenit 2010, ikoon van het bedrijf! 2009 was een blend van C.S., Malbec, Carmenere en Petit Verdot. 2010 kwam Rodrigo in dienst. Heeft de 2010 geblend.
2013 = 53% Malbec, 25% Petit Verdot en 20% Cabernet. Is nog niet op de markt (Provence wij bij de wijn/spijs tasting). +++(+)
2014 is volgens Rodrigo de beste die hij gemaakt heeft. Van hooggelegen Malbec en Petit Verdot, aangevuld met Cabernet en Carmenere. 18 maanden hout.
Diner in het restaurant NOI blend.
1 - Tributo Chardonnay 2014 bij zee-egel en sla.
2 - Tributo Pinot Noir 2014 gekarafeerd ook bij het voorgerecht.
3 - Tributo Malbec gekarafeerd bij konijn
4 - Tributo Malbec 2014, maar dan niet belucht!
Dessert was een mousse van pompoen met praline.
Maandag 11
Sun-rise bij het zenit punt.
Verzamelen om 6.15 uur, naar Caliterra en dan met onze taxi naar het hoogste punt van het bedrijf. Daar was Laetitia met koffie en thee. Wij hadden gelukkig dekens gekregen; dat bleek nodig te zijn.
De zon liet lang op zich wachten en verstopte zich achter de wolken. Jammer voor ons maar het uitzicht was fantastisch.
Ondertussen werd een heerlijk ontbijt bij de boerderij van Caliterra voorbereid.
Wij kwamen aan en konden toen buiten in het zonnetje (die nu volop scheen!) ontbijten.
In de wijngaarden lopen de alpaca' s los!
Tijd om druiven te oogsten.
Eerst kregen allemaal en mooie leren hoed om niet te verbranden.Wij werden naar een wijngaard met Cabernet gebracht (weer met onze taxi), kregen wat advies, handschoenen, een schaar en een grote bak.
Zon op je hoofd en plukken maar. Iedereen had een bak vol en het totaal was +/- 200kg. Wij waren er trots op maar volgens Ben was het niet een indrukwekkend rijke oogst.
SEMINAR BLENDING
1 - fles 1 = Edicion Limitada B 2014, gebotteld in februari. 40% Cabernet, Cabernet Franc, Malbec en Petit Verdot. Cabernet is duidelijk aanwezig, veel besjes, iets laurier en tannines.
2 - fles 2 = Edicion Limitada M 2013. 30% nieuw hout.
Blend 2013 = 63% Syrah, 29% Grenache, 13% Carignan e 1% Roussanne.
Blend 2014 = 45% Syrah, 42% Grenache, 8% Sangiovese (voor het eerst!) aangevuld met iets Carignan. Fris, fruitig, kruidig, roze peperbesjes en iet van... wit fruit.
3 - fles 3 = Edicion Limitada A
Blend 2013 = 38% Carmenere, 58% Mabec en 4% Petit Verdot
Blend 2014 = 59% Malbec en 41% Carmenere.
Rodrigo is een fan van de ' Argentijnse' Malbec. Hij heeft veel vernieuwende ideeën voor de toekomst van het bedrijf en durft bijzondere blends te proberen.
MAKE YOUR OWN BLEND!
Wij krijgen 3 maatbekers:
1 - Carmenere = paprika, zachte tannines, chocolade, cassis en een beetje peper.
2 - Cabernet Sauvignon = cassis, iets olijven, zoetig, kruidig, koffie en tannines.
3 - Malbec = cranberry's, seringen, kaneel, zoetig, zachte tannines en en vibratie acidity.
Poging 1 = 50% Malbec, 35% Carmenere en 15% Cabernet = Iets te stroef!
Poging 2 = 40% Malbec, 15% Cabernet en 45% Carmenere = Is lekker!
Poging 3 = 25% Cabernet, 42% Carmenere en 33% Malbec. Ruikt heerlijk maar smaakt niet OK
Poging 4 = 15% Cabernet, 45% Malbec en 40%. Carmenere. = Vinden wij het beste en geven deze 4e poging ter keuring.
Iedereen mocht om de beurt proeven, daarna proefden Ben en Rodrigo.
De winnende blend was die van Gert en Dennis. 60% Cabernet en 40% Malbec.
WIJN/SPIJS met Rodrigo en Josefina.
4 seizoenen:
ZOMER = Sauvignon Blanc Reserva Tributo 2015 + Ceviche zalm met citroenpeper.
Niet verwacht, maar een heerlijke combinatie.
HERFST = Tributo Syrah 2014 + Quinoa met puree van wortel en kerrie + peterselie.
De Syrah werd ontzettend zacht en zelfs iets fluwelig. Weer een combi die we niet verwacht zouden hebben!
WINTER = Edicion Limitada A 2012, blend van 45% Carmenere en 45% Malbec + Aubergine met een groene erwten puree, ham en munt.
Wijn was fantastisch en won van het gerecht. Gerecht mist iets krokants en iets peper voor de wijn.
VOORJAAR = Cenit 2013, blend van 53% Malbec, 25% Petit Verdot en 20% Cabernet Sauvignon = een blend die nog niet op de markt is + Chip van biet, paté van kip en kweepeer compote.
Dit was een WAUW combinatie!
SURPRISE = live muziek en dance.
Vervolgens LUNCH
1 - Tributo Chardonnay 2015 met gemengde sla, gele linzen salade met sinaasappel en kip
2 - Tributo Carmenere 2014 met rund (rosbief achtig) en de allerlekkerste spareribs ter wereld!!!!!
3 - Late harvest Carmenere, een exclusieve dessert wijn die niet te koop is. De eerste poging van Rodrigo om een dessert wijn te maken van een Carmenere aangetast door de pourriture Noble. Was fantastisch met de kazen, lekker bij de cake, goed met de chocoladedessert en weer top bij de caramel tompouce.
Meer dan voldaan, nemen we afscheid van dit idyllische plekje.
In de bus is iedereen rustig en we laten onze spijsvertering rustig zijn werk doen.
'S Avond's heeft niemand meer zin in een uitgebreid diner, maar Ben neemt ons mee naar de pizzeria Bello in Santa Cruz.
Wij nemen geen voorgerecht, alleen een glas Sauvignon Blanc Reserva en bij het hoofdgerecht, moge wij kiezen uit:
1 - Tributo Cabernet Sauvignon of
2 - Edicion Limitada B
Dinsdag 12
Wij nemen afscheid van Santa Cruz om naar Santiago terug te gaan met onze bijzondere chauffeur! Na het inchecken bij het hotel, hebben een vrije middag te besteden.
Wij zoeken het hoger op en gaan wij de nummer 5 hoogste toren van de wereld bezoeken.
Het is wel de hoogste toren van Zuid Amerika.
Even door de winkel galerij, koffie drinken, biertje drinken en de middag is om.
'S avonds nemen we afscheid van Ben en Marie Louisa van Caliterra bij een restaurant die CAV heet. Dit is een restaurant dat wijnen ook per flesverkoopt voor thuisgebruik, heel origineel en heel veel soorten wijn.
Wij drinken Caliterra Sauvignon Blanc bij een aantal voorgerechten, daarna de Edicion Limitada B 2012.
Dan wordt er een wijn van Torres geschonken, gemaakt van een inheemse druif ,,Pais,,genoemd, een fair trade wijn uit 2014, Reserva del pueblo.
Dan een wijn van Errazuriz 2013. Carmenere uit de Aconcagua vallei; bij etranche en geschoeide tonijn.
De desserts zijn: chocolade taart met caramel, nougat parfait en ijs.
In plaats van koffie wordt er een fles Viognier van Bisquertt, la Joya Gran Reserva 2012 besteld.
Zo proeven wij op deze laatste avond de concurrentie!
En zoals altijd bij een reis, komt er een eind aan.
8.15 uur verzamelen bij het hotel om naar het vliegveld te gaan.
Via Buenos Aires, vliegen wij terug naar Amsterdam waar wij de volgende dag rond 10.00 uur zullen landen.....
DANK Wijntransport, Joop, Team Santa Carolina, Team Caliterra.