Bert's coq au vin
Bert's Coq au vin
Een geliefde recept van Joke en Bert
Haal 2 kilo kip stukken (of 1 kilo kipfilets) door 125 gram bloem dat gekruid is met zout en peper.
Verhit op een matig vuur 2 el olijfolie in een grote koekenpan met een antiaanbaklaag en fruit daarin de kip, in kleine porties ± 10 minuten totdat ze rondom bruin zijn.
Haal de kip uit de pan en laat de stukken uitlekken op absorberend keukenpapier.
Doe vervolgens 2 teentjes knoflook , 12 verse zilveruitjes (of sjalotten) en 8 plakjes bacon in een pan en fruit deze, al roerend, 5 minuten totdat de uien goudkleurig zijn.
Leg dan de kip terug in de pan en schenk 750 ml rode wijn (liefst Bourgogne of Rhône wijn) en 500 ml kippenbouillon erbij en breng alles aan de kook.
Matig dan het vuur, doe er een deksel op en laat het koken totdat de kip gaar is.
Verwen jezelf met een glas Bourgogne (of Rhône) en roer af en toe.
Voeg dan, na ± 1 uur (of 1 1/4 uur) 250 gram verse champignons toe, maal wat verse peper erboven en kook nog eens 10 minuten.
Bert en Joke serveren deze Coq au vin met aardappelpuree en sperziebonen en schenken de zelfde rode wijn erbij.
P.S.
Hoe lekkerder de kip, hoe lekkerder het gerecht.
Blauwe potten, witte veren en rode kam = le poulet tricolore of tewel de Bressekip.
Hoe lekkerder de wijn, hoe lekkerder het gerecht.
Kan ook met witte wijn bereid worden.