Webshop Eleveld Steenwijk
Aanmelden nieuwsbrief Eleveld Steenwijk
Eleveld Steenwijk

Beaujolais

Beaujolais
Hoewel de Beaujolais eigenlijk tot de Bourgogne gerekend zou kunnen worden, is het als wijngebied volledig onafhankelijk daarvan.
Wat de twee gemeen hebben is dat ze aan elkaar grenzen.
Verder is de Beaujolais totaal anders.
Het is het begin van het Zuiden en het is het land van de Gamay-druif, of liever: Gamay Noir à Jus Blanc.
De van nature uitbundig groeiende gamay lijkt wel voorbestemd voor de arme granietbodems van de Beaujolais.
Toch moet hij wel zeer dicht worden aangeplant om de groei in toom te houden.

Beaujolais kent drie kwaliteitsniveaus.
Aan de basis van de piramide staat de AOC
Beaujolais.

Een trap hoger staat Beaujolais Villages.
De top tenslotte wordt gevormd door tien Crus.
Deze Crus zijn een soort gemeenteappellations,
Brouilly,
Côte de Brouilly,
Chénas,
Chiroubles,
Fleurie,
Juliénas,
Morgon,
Moulin à Vent,
Régnié,
Saint-Amour.

Qua stijl vind je zowel lichtvoetige, elegante wijnen als geconcentreerde met rijpingspotentieel.
Over het algemeen is Beaujolais echter geen wijn om lang te bewaren.
Op zoek naar iets bijzonders? Wat dan te denken van een Beaujolais Blanc?
Die wordt mondjesmaat geproduceerd in het noorden van de streek.

Hospices de Beaujeu 
Een historisch domein dat al sinds 1240 deels met eigen gronden (uit schenkingen) en metayage werkt.
Enkele jaren geleden bekwam Mommesin het recht op de vinificatie en de verdeling van de wijnen van het Hospice, waarmee een hospitaal wordt gefinancierd.
Lydie Nesme selecteert de druiven, vinifieert volgens het principe van de perceelselectie en bepaalt welke wijnen geschikt zijn om onder het label van de Hospices gecommercialiseerd te worden. Wijn uit goede jaren rijpt op eik en komt nu pas later op de markt.
De ‘Bourgondische inslag’ is duidelijk bij deze wijnen: lange maceraties leiden tot een pinot-stijl en wijnen met een uitgesproken bewaarpotentieel zoals de kruidige Régnié.
'Neus met wilde kruiden en klein zwart fruit. Erg evenwichtige aanzet gevolgd door een genereus en gebald fruitpalet. Tikkeltje aards en mineraal, maar groots in structuur en lengte'.

Domaine Breton
Catherine en Pierre Breton maken Bourgueil, rode Loirewijn die volledig van de Cabernet-franc druif wordt gemaakt.
Deze druif wordt in deze streek, toevallig, ook Breton genoemd.


"Onze wijnen zijn de levende weerspiegeling van hun terroir, de gebruikte druivensoort en het wijnjaar. “Vins de fruit”(wijnen die gelijk op dronk zijn) of “Vins de garde” (bewaarwijnen) zij dienen gulzig te worden gedronken, zonder timiditeit of angst voor de volgende dag. "

Het doel: wijnen maken die per “terroir” verschillen
Bourgueil ligt tussen Tours en Saumur op de noordelijke oever van de Loire.
Samen met Chinon en Saumur-Champigny op de zuidelijke oever zijn het drie gebieden die de Cabernet franc in ere houden.

Het jonge echtpaar Breton runt een domaine van 14 ha. in het hart van de Loire op ecologische wijze.
De wijnen van Breton zijn biologisch gecertificeerd en hij hangt de biodynamische leer aan.
Hij werkt uitsluitend met de natuurlijke gist die op de schillen zit .
De kunst bij Cabernet franc is mooie rijpe druiven te krijgen zodat er geen geuren van groene paprika overheersen.
Breton werkt met lage rendementen per hectare en oude stokken en besteedt zo veel aandacht aan zijn wijngaardbeheer dat het hem lukt perfect rijpe druiven binnen te halen.
De pluk geschiedt handmatig en de vinificatie vindt plaats zonder toevoeging van chemische stoffen.
De wijnen die door hun fijnheid vooral in de zomer het best tot hun recht komen.
De Chinon-Beaumont is een wijn gemaakt van 50 jaar oude wijnstokken en heeft als voedingsbodem klei en veel leisteen.
De wijn krijgt een fustlagering van 5 maanden.
Chinon wijnen zijn als altijd gemaakt van de Cabernet Franc-druif.

Bourgeuil is een opvallende wijn met een combinatie van langgerijpt fruit en een opmerkelijke frisheid (zurenstructuur).
Het is niet voor niets dat vooraanstaande chefs, de rode Loirewijnen graag, het liefst iets gekoeld, schenken in menu's.
Ze hebben de frisheid van een witte wijn en zijn de schakel naar een vollere rode wijn.
Het zijn toegankelijke wijnen, bedoeld voor direct drink plezier.
Breton noemt het een ‘vin de fruit’ (wijn van vruchten)
Hij voed zijn wijnen op roestvrij staal en ze zijn ongefilterd gebotteld.
Enkele wijnen krijgen een hout opvoeding op Frans eiken barriques
Deze Loirewijnen moeten worden bewaard in een koele kelder en bij een temperatuur van 12/15 graden en dienen gekoeld gedronken te worden

www.domainebreton.net
Bron en foto's: Breton - wineterroirs - wine doktor