Azienda Pietroso
Azienda Pietroso is opgericht in 1970 door Domenico Berni en is gelegen in het kloppend hart van Toscane, op de hellingen van Montalcino, ligt het Azienda Pietroso. Vandaag de dag is de leiding in handen van Gianni Pignattai.
Men bezit ca. 3,5 hectaren wijngaarden,
welke beplant zijn met Sangiovese druiven en zijn verdeeld over 3 afgescheiden locaties in Montalcino.
De bodem en het microklimaat zijn ideaal voor de wijnbouw.
In de kelder heeft men eikenhouten vaten met een capaciteit van 30 hl. ten behoeve van de lagering van de wijnen. Na de lagering laat men de wijn nog gedurende een periode van 6 maanden verder rusten in een ruimte met een constante temperatuur van 15°C.
Op de wijnboerderij van Pietroso in Toscane zet men al 40 jaar hun liefde voor wijnen om in prachtige Brunello en Rosso di Montalcino wijnen.
Brunello behoort tot de grootste wijnen van Italië, samen met de Barolo uit Piëmonte en de Amarone uit Veneto. Brunello vindt zijn oorsprong in de provincie Toscane, die we ook kennen van de wereldberoemde Chianti. Brunello komt uit het zuidoostelijke deel van het gebied en is uiteraard in het bezit van de DOCG status.
Het ontstaan van de Brunello is te danken aan Feruccio Biondi Santi.
Brunello bestaat voor 100% uit Sangiovese Grosso en alleen de druiven van de oudere stokken mogen worden gebruikt voor de wijnproduktie.
DE WIJNEN:
- Pietroso Rosso di Montalcino
100% Sangiovese. 12 maanden op eikenhouten vaten gelagerd en vervolgens nog 6 maanden op fles.
De druiven komen van dezelfde wijngaarden als de Brunello, het verschil is dat ze minder lang op eikenhouten vat verblijven.
Lekker met rood en wit vlees, gegrilde lamsrack, wildgerechten, pasta’s en rijpe, harde kazen.
- Pietroso Brunello di Montalcino
100% Sangiovese. 36 maanden op eikenhouten vaten gelagerd en vervolgens nog 6 maanden op fles.
Heerlijk met rood vlees, wildgerechten en oude kazen.
Decanteren is aanbevolen.
Eenmaal op dronk (liefst na 10 jaar na de oogst) heeft hij een prachtig aroma van kruiden, wild, venkel en wilde tabak.
Het is een topwijn met een geweldige afdronk en veel finesse, die met gemak enkele tientallen jaren bewaard kan worden.
Bron & foto's: WT - Pietroso