Webshop Eleveld Steenwijk
Aanmelden nieuwsbrief Eleveld Steenwijk
Eleveld Steenwijk

Auvergne

Auvergne
Kazen en andere stevige kost


De Auvergne, land van bergen en groene weiden, heeft een prachtige collectie kaas van koemelk.
Hier eet je maaltijdsoepen, patrijs met linzen, schapenragoût, vleestaart en varkenspoot.
Ook eet je hier fijne gedroogde Auvergne-hammen en worsten en, uit de rivieren, ombles (rode forel) en ombres (vlagzalm).
Veel snoeperijen, wijnen, likeur en mineraalwater komen daar ook vandaan.

Veehouderij
Rund-, kalfs-, varkens-, en schapenvlees
Gevogelte

Paddenstoelen
Eekhoorntjesbrood
Cantharellen
Morilles

Vruchten
pruimen
bosbessen
frambozen
Walnoten
Tamme kastanjes

Vis
Forel (vlugzalm)
ombles (rode forel)
Ombres (vlagzalm)

Vleeswaren
Confit van varkensfilet
Pâté en terrine van wild
Ham van Ussel en van Saint-Mathieu
Fricandeau, bestaat uit spek en kalfsvlees
Andouilles en ander worstsoorten

Kaas
Pouligny-Saint-Pierre
Cantal, ook Fourme de Cantal genoemd
Salers
Saint-Nectaire
Laguiole 
Bleu d'Auvergne
Fourme d'Ambert
Fourme de Montbrison
Gaperon
Wijnen
Saint-Pourcin, fruitige en frisse rode en rosé wijnen die koud gedronken moeten worden
Côtes d'Auvergne
Chanturges
Corent en Châteaugay
Côtes Roannaises
Boudes
Côtes du Forez
,
allemaal wijnen die plaatselijk zeer op prijs worden gesteld. Ze smaken goed bij Cantal en Fourme d'Ambert

Water
Volvic en
Vichy Saint-Yorre
Vals-les-bains

Likeur
Gentiane 
Marc d'Auvergne
La Verveine du Velay, met de smaak van wilde verbena die uit 33 planten bestaat.
Liqueur de châtaigne

Suiker- en banketbakkerswerk
Chiques en Ducrétines de Montluçon
Nougatines de Saint-Pourcin
Brioche de Gannat
Chardons de Gannat
Vruchtenmoes
Chocolade uit Royat
Geglaceerde kastanjes uit Aubenas
Bosbessentaart
Noisettines d'Aubusson
Kastanje crème.

Gastronomie
Matelotte met eieren
Kip met bloedsaus
Potée Auvergnate 
Gevulde kalfslever
Lijster met ganzenlever
Schapenbout Brayaude
Gefarceerde kool
Pekelvlees met linzen (petit-salé aux lentilles)
Varkenspoot
Vleestaart
Tripoux (schapepootjes gevuld met slachtafval)!
Friand Sanflarain, varkensvlees met groene kruiden in bladerdeeg
Aligot (purée met kaas)
Gebakken forel