Auvergne
![]() Kazen en andere stevige kost ![]() Hier eet je maaltijdsoepen, patrijs met linzen, schapenragoût, vleestaart en varkenspoot. Ook eet je hier fijne gedroogde Auvergne-hammen en worsten en, uit de rivieren, ombles (rode forel) en ombres (vlagzalm). Veel snoeperijen, wijnen, likeur en mineraalwater komen daar ook vandaan. Veehouderij Rund-, kalfs-, varkens-, en schapenvlees Gevogelte Paddenstoelen Eekhoorntjesbrood Cantharellen Morilles Vruchten pruimen bosbessen frambozen Walnoten Tamme kastanjes Vis Forel (vlugzalm) ombles (rode forel) Ombres (vlagzalm) Vleeswaren Confit van varkensfilet Pâté en terrine van wild Ham van Ussel en van Saint-Mathieu Fricandeau, bestaat uit spek en kalfsvlees Andouilles en ander worstsoorten Kaas Pouligny-Saint-Pierre Cantal, ook Fourme de Cantal genoemd Salers Saint-Nectaire Laguiole Bleu d'Auvergne Fourme d'Ambert Fourme de Montbrison Gaperon Wijnen Saint-Pourcin, fruitige en frisse rode en rosé wijnen die koud gedronken moeten worden Côtes d'Auvergne Chanturges Corent en Châteaugay Côtes Roannaises Boudes Côtes du Forez, allemaal wijnen die plaatselijk zeer op prijs worden gesteld. Ze smaken goed bij Cantal en Fourme d'Ambert Water Volvic en Vichy Saint-Yorre Vals-les-bains Likeur Gentiane Marc d'Auvergne La Verveine du Velay, met de smaak van wilde verbena die uit 33 planten bestaat. Liqueur de châtaigne Suiker- en banketbakkerswerk Chiques en Ducrétines de Montluçon Nougatines de Saint-Pourcin Brioche de Gannat Chardons de Gannat Vruchtenmoes Chocolade uit Royat Geglaceerde kastanjes uit Aubenas Bosbessentaart Noisettines d'Aubusson Kastanje crème. Gastronomie Matelotte met eieren Kip met bloedsaus Potée Auvergnate Gevulde kalfslever Lijster met ganzenlever Schapenbout Brayaude Gefarceerde kool Pekelvlees met linzen (petit-salé aux lentilles) Varkenspoot Vleestaart Tripoux (schapepootjes gevuld met slachtafval)! Friand Sanflarain, varkensvlees met groene kruiden in bladerdeeg Aligot (purée met kaas) Gebakken forel |