De Australische keuken
Net als de Amerikaanse keuken kan men ook van de Australische keuken moeilijk zeggen, dat is nou typisch Australisch.
Vandaag de dag bevatten gerechten uit de Australische keuken invloeden uit zoveel verschillende delen van de wereld, dat men nauwelijks kan spreken van echt Australische recepten.
De Australische keuken van nu wordt ook wel de ‘Mod oz’ genoemd, afgeleid van 'modern Australian'.
Oftewel de moderne Australische keuken.
De Australische keuken kent een kortere geschiedenis dan de gemiddelde Europese keuken.
Het is dan ook eerder een mengelmoes van verschillende Europese, Aziatische, Pacifische en Aboriginal stijlen dan een op zichzelf staande keuken.
Jarenlang stond de Aussie keuken niet bepaald bekend als een culinaire hoogvlieger, maar de laatste jaren krijgen ze ook Down Under steeds meer aandacht en waardering voor hun maaltijden.
Er staan bijzondere gerechten op het menu als
Thaise kangoeroe staart,
geroosterde forel met salsa verde en
avocado-mihoensalade met macadamia noten.
De basis voor de Australische keuken ligt in die van de Engelsen.
Zij brachten simpele boeren gerechten als
stewed chops,
potato dumplings en
jam pudding mee.
Sommige recepten, zoals lamb roast en kidney pie, worden nog steeds veel gegeten in Australië.
De Engelse keuken kreeg echter al snel gezelschap van de Duitse immigranten die augurken, gekruide worst en traditioneel gebak mee brachten.
De Grieken introduceerden onder andere olijfolie en feta en de Italianen pasta, basilicum en oregano.
Ook het traditionele voedsel van Aboriginals heeft een grote invloed gehad op de Australische keuken:
lemon myrtle (bladeren van de myrtle-boom),
warrugul greens (inheemse spinazie) en
bush tomatoes (tomaat achtig fruit) worden steeds vaker gebruikt in de Australische keuken, net als
krokodillen vlees of
emoe.
Sinds kort is zelfs kangoeroevlees toegestaan en in korte tijd is dit erg populair geworden.
Een bush food item heeft de wereld veroverd en kun je ook hier in Nederland krijgen: macadamia noten.
De Australiërs hebben ook veel inspiratie gehaald uit Azië.
Typisch Aziatische kruiden als koriander, chili, kardemom en citroengras zijn helemaal ingeburgerd en worden in combinatie met typisch Europese gerechten gebruikt.
De Australiërs zijn internationaal dan ook toonaangevend als het aankomt op het mixen van verschillende keukens.
De laatste jaren is 'organic' het modewoord in de Australische keuken.
Het assortiment van organic producten, oftewel biologisch geteeld, neemt zowel in speciaalzaken als in supermarkten in rap tempo toe.
Dus als je van lekker, gezond en origineel eten houdt, ben je in Australië zeker op je plek!
De gemiddelde Australiër eet tijdens zijn of haar leven ongeveer
17 koeien,
92 lammetjes,
406 broden,
12.000 eieren,
8 ton fruit,
10 ton groenten en een
halve ton kaas.
Een Aussie eet per jaar 106 kg vlees en staat na de Amerikaan (118 kg) op nr 2 op de lijst van grootste vlees consument van de wereld.
De langste worst ooit gemaakt in Australië was maar liefst 11 kilometer lang?
Elke Australische staat kent zijn eigen specialiteit?
Voor rots oesters, honing en lamsvlees moet je naar New South Wales,
voor zuivel naar Victoria,
uitstekende zalm vind je in Tasmanie,
Queensland biedt exotisch fruit,
Western Australia kaas en
Northern Territory blinkt uit in bush tucker-gerechten.
'Damper' is een typisch Australische broodsoort.
Dit eenvoudige brood werd vroeger in de outback gebakken door de swagman, arme Australische arbeiders die te voet op zoek naar tijdelijk werk gingen.
Het deeg werd rond een stok gesmeerd en in het nog hete as van een kampvuur gebakken.
Vaak werd er nog wat bier aan het deeg toegevoegd voor wat meer smaak.
Vegemite
AUSTRALIAN PIE
Football, bier, Holden Cars en meat pies!
Voor de meeste Australiërs, vooral mannen, zijn dit de ultieme ingrediënten voor hun vrije tijd.
Hoewel Australië een culinaire doorstart maakt, staat de meat pie voor vele Aussies nog steeds met stip op een.
Met z'n allen eten ze er zo'n 260 miljoen per jaar en kun je ze werkelijk overal krijgen.
En als true Aussie kun je niet een football game kijken zonder een (of meerdere) meat pies te hebben verorberd. Om ook de smaak te pakken te krijgen, heb je hier het recept!
Voor 8 meat pies:
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Meng samen in een grote braadpan:
750 gr rundergehakt
2 fijngesneden uien
2 eetlepels meel
1/2 theelepel oregano
1 mespuntje nootmuskaat
2 theelepels Worcestershiresaus
375 ml water
2 tabletten runderbouillon
zout en peper.
Bak alles zo'n 30 minuten op een laag vuur.
Druk in 8 kleine ronde bakvormpje een plak bladerdeeg en vul het vervolgens met het vleesmengsel.
Je kunt er nog een topping van geklopte melk met een eierdooier aan toevoegen.
Maak dan wel een klein gaatje in het midden om stoom vrij te kunnen laten.
Bak de meat pies zo'n 15 a 20 min in de oven totdat ze goudbruin zijn.
Serveer ze met ketchup. Enjoy your meal!!
Bron: receptenwereld.nl - Australie.nl - AH - Ingres - flirkr - anfil - aussieinfo
foto: eatlittlebird
|