Webshop Eleveld Steenwijk
Aanmelden nieuwsbrief Eleveld Steenwijk
Eleveld Steenwijk

Asperges en wijn

Asperges en wijn
Er zijn mensen die deze groente als een aartsvijand van wijn beschouwen.
Het is een feit dat asperges het zwavelachtige aminozuur methionine bevatten dat, gecombineerd met grassige aroma's vrijwel elke wijn naar...zeepsop doet smaken.


Om tegenwicht
aan het zacht-zalvende te geven zoek een frisse wijn met een bloemetje erin, kruidig maar niet te overheersend voor de subtiele smaak van de asperges.
Hierna een aantal wijnen die asperges kunnen begeleiden:

- Riesling uit de Elzas, fris, mineralig en kruidig
- Riesling uit Duitsland, fris maar zachter van smaak
- Pinot Blanc uit de Elzas, iets rokerig met frisse aroma's
- Pinot Blanc uit Hongarijë met een fruitig afdronk
- Pinot Grigio uit Italië, rond, droog en elegant
- Catarratto uit Sicilië, kruidig met zachte geur van een lente boeketje
- Viognier uit Zuid-Frankrijk, intens bloemig met een rijpe nasmaak
- Viognier uit Australië, zuiver en aromatisch
- Chardonnay uit de Bourgogne, elegant en fruitig
- Pouilly Fumé: echt heerlijk hoor, klassiek en puur genieten. Ook zonder asperges, geniet van die enorm lange afdronk van vers grapefruit ...
- Grauer Burgunder: Duitse benaming voor Pinot Gris/Grigio. Mooi rond, bijna warm en met een lekker kruidige afdronk.
- Pinot Grigio Reserva: Italiaans, dus zeer verfijnd, droog, zacht, veel geel fruit en wat aroma's van witte bloemen. Niet voor niets mateloos populair in Engeland, Amerika en Australië.
- Rueda: de Verdejo-druif is een beetje Sauvignon Blanc-achtig, maar dan uitbundiger, exotischer, vrolijker... typisch Spaans dus.
- Gruner Veltliner: dorstlessend, zacht, licht kruidig (witte peper) en zeer veelzijdig aan tafel. Tegenwoordig schijn je dat heel hip als Gru-Vee te moeten bestellen. Vooral llekker van genieten!
- Chardonnay: uit de nieuwe Wereld , heerlijk rond bij romige sauzen en lamsham.
Probeer maar!
- Fleurie: rood uit de Loire, licht gekoeld zeer smakelijk als er mooi vlees naast de asperges wordt geserveerd!
 

Asperge Bubbel TOP 3
In Italië worden asperges op vele wijzen gecombineerd met populaire bubbel van de streek: Prosecco!
Naast dat Prosecco op zichzelf natuurlijk erg lekker is, is het ook een ideale begeleider van asperges met hun delicate smaak.
De botersaus is geen enkel probleem omdat een kwaliteitsbubbel de mond als het ware schoonmaakt en de smaakpupillen weer verfrist voor de volgende hap genieten!
Voor éénieder die deze verrukkelijke combi wil proberen hier een top 3:
- Prosecco
- Cuvée Frederick
Pizzollato gemaakt van 100% Chardonnay druiven
- Cuvée 28 van Rotari, 28 maanden op hout gerijpt.

 

Klassieke combinaties 
- Pinot Blanc: Fruitige wijn met wat roomboter en honing. Maar vooral veel meloen en mango en mooie frisse zuren
- Riesling Classic: De verfrissende zuren worden mooi gebalanceerd met wat restsuiker en veel fruit. Je ruikt en proeft perzik, peer en citrus maar ook bloesem en wat honing.

 

Spannende combinatie
- Rueda Condessa Eylo: De smaken knallen het glas uit. Het is net zo stuivend als een goede Sauvignon Blanc, maar dan wel met een veel tropischer karakter.
- PhiliBERT Chardonnay! Dus puur Chardonnayfruit: een knallende wolk van citrus, abrikoos en tropisch fruit omringen het glas.
- Laguna, een blend gemaakt van Grillo en Grecanico (inheemse druiven uit Sicilië) en Chardonnay. De smaak is iets rokerig met een aangename bitterje in de afdronk.

Chique combinatie
- Bergsig Chardonnay: Een klassieke Zuid-Afrikaan die overloopt van tropisch fruit zoals passiefruit en mango enerzijds en van netels, asperges en kruisbes anderzijds.
- Grüner Veltliner: Licht prikkeltje en veel groene appel, maar ook gras, witte peper, frisse zuren en wat bloesem.

Elzas Asperges, Pinot Blanc of Muscat?
Pinot Blanc, die fris en loepzuiver is met tintelende kruidentonen.
Dat delicate wijnpalet maakt hem bij uitstek geschikt om hem te combineren met de tere smaak van verse asperges.
Maar omdat er ook culi’s en liefhebbers zijn, die vinden dat een Muscat uit de Elzas naast het witte goud hoort te staan een Bio Muscat Vieilles Vignes van Lucien Brand.
Hij is goudgeel van kleur en zijn kracht schuilt in zijn aromatische volheid . Probeer hem dit voorjaar ook eens bij uw asperges en proef dat het inderdaad een heel andere ervaring is:
de dorstlessende lichtheid van de Pinot Blanc tegenover de brede smaak van de Muscat!

W3 Wolfberger, een combinatie van 3 druiven uit de Elzas = WAUW!
Een fantastische blend van Riesling, Muscat en Pinot Gris.



Bron: Huybrecht Duyker - grapy - les vins d'Alsace -