Antica Enotria
Biologische wijnen uit Puglia van de familie di Tuccio
Ze noemen hun biologische wijze van werken het ondergaan van het `ritme van de aarde`.
Er wordt niet alleen wijn gemaakt maar ook olijven, olijfolie, gedroogde tomaten en perziken.
In Apulië (Puglia) maakt men ongeveer evenveel wijn als in heel Australië.
De meeste wijn uit deze streek is echter van inferieure kwaliteit en komt niet eens ‘op fles’, maar dat kan absoluut niet gezegd worden van de wijnen van Luigi Di Tuccio.
Integendeel.
De wijnen van Luigi zijn ‘groots’ en bovendien afkomstig van biologisch geteelde druiven .
De ‘Azienda Agrobiologica Antica Enotria’ is gelegen in de provincie Foggia, in het dorpje Posta Uccello, ongeveer 20 kilometer van de Adriatische zee, dichtbij de zoutwinning van Margherita di Savoia.
Antica Enotria is een gecertificeerd biologisch (CEE) werkend familiebedrijf, dat naast wijn ook andere producten (o.a. olijfolie) op de markt brengt.
Vader Raffaele Di Tuccio heeft zich inmiddels teruggetrokken en zoon Luigi runt de dagelijkse gang van zaken in de kelder, bijgestaan door de oenoloog Aldo Avello.
Het domein is in zijn totaliteit 41 hectare groot, waarvan 12 hectare beplant met wijnstokken.
De jaarproductie bedraagt ongeveer 100.000 flessen.
De wijngaarden liggen in de binnenlanden van Puglia, in de heuvels, op 800 meter en hoger.
Alle wijnen van deze azienda bezitten, voor Zuid-Italiaanse begrippen, een ongekende elegantie en frisheid.
En juist ook dit maakt het domein zo enorm interessant.
Op de harde bodem, met veel ‘calcareo argilloso’ (argillo calcaire) werkt de familie uitsluitend met inheemse, authentiek Italiaanse, druiven als
Nero di Troia,
Aglianico,
Montepulciano en Falanghina (een witte druif die vooral op vulkanische grond zeer fraaie wijnen voort kan brengen).
Zuivere wijnen, met een enorm hoog ‘doordrink’ karakter.
Op dit moment niet beschikbaar!
Bron: Pallas - Wijntherapeut
|