Ananas likeur
ANANASLIKEUR
Sterkte 30%
Hoeveelheid 1,5 ltr.
Voor kleinere hoeveelheid pas alle ingrediënten aan.
Bestanddelen
200 gr ananasmoes*
1 ltr. alcohol 45 - 50 %
1/2 gespleten vanillestok
1/2 kaneelstok
1 kruidnagel
2 gr. Saffraan
*Ananasmoes verkrijgt men door een rijpe ananas in 8 stukken te snijden en daarna te schrapen met uitzondering van de witte harde kern.
Bereiding
Voeg alle bestanddelen samen.
Laat dit 3 weken staan.
Af en toe schudden.
Verwijder echter na 1 week de kruidnagels en het kaneelstokje.
Zijn de 3 weken om dan kan men het geheel filteren b.v. door middel van een koffiefilter. Voeg tenslotte nog
200 gr. suiker toe opgelost in 0,2 ltr. Water,
3 theelepels glycerine.
Laat de likeur nog 1 week rusten alvorens er van te genieten.
Enkele opmerkingen
Daar het aroma van de ananas erg teer is wordt aanbevolen deze likeur niet te oud te laten worden,
de likeur gaat al na 6-12 maanden in smaak achteruit.
Wil men deze langer behouden, verhoog dan alcoholgehalte van 25-30 % naar 40-45%. Saffraan is in deze likeur een erg dure ingrediënt en dient hier alleen voor de kleur, men mag gerust wat minder nemen dan hier in het recept staat vermeld.
Ik heb hier zelf wel eens mee geëxperimenteerd en 1 zakje saffraan (120 mg.) geeft al een aardig resultaat.
De likeur wordt dan wat minder geel van kleur.
Bron: scarlet - marie