Webshop Eleveld Steenwijk
Aanmelden nieuwsbrief Eleveld Steenwijk
Eleveld Steenwijk

Amerika

Amerika
 

Als we het over de Amerikaanse keuken hebben dan spreken we eigenlijk altijd over hamburgers, patat, barbecue, McDonald’s en BurgerKing.
Het is moeilijk om te spreken over een echt typische Amerikaanse keuken, voornamelijk omdat Amerika een land is van zoveel verschillende culturen.
Al die culturen brengen verschillende recepten met zich mee, die beïnvloed worden door andere culturen, waardoor weer geheel nieuwe gerechten ontstaan.
Wie zijn best doet zal een keuken ontdekken om van te smullen.

Veel Amerikaanse gerechten bestaan uit vlees.
De Amerikaanse keuken staat dan ook bekend als een echte vlees keuken.
Geen gerecht zonder vlees .

De ontbijtgerechten zijn in bijna alle streken gelijk.
Het ontbijt bestaat vaak uit cornflakes, wafels en donuts of gebakken eieren, spek en pannenkoeken.

 

De lunch bevat in de meeste gevallen geen broodje met ham of kaas.
In de meeste gevallen zijn de gerechten voor de lunch een stuk uitgebreider dan in Nederland.
Een gebakken omelet komt vaak vergezeld met wat patat en een uitgebreide salade. Genoeg in elk geval om de hele dag niks meer te hoeven eten.

 

De Amerikaanse dinerrecepten verschillen echt enorm van noord tot zuid.
In Florida is alligator een echte delicatesse.
Alligatorsteak vind je in bijna elk restaurant wel op de menukaart.

BBQ vlees in Texas tot tortilla en bonenschotel in New Mexico.




Recepten:

Amerikaans Spareribs voor op grill of BBQ
Snijd 1 groot ui en 5 tenen knoflook fijn.
Doe alle 1 deel ketjap,
1 deel mosterd,
1 deel Sambal,
2 delen chilisaus en
2 delen ketchup

in een kom bij elkaar.
Smeer de ribs goed dik in en laat ongeveer 1 uur afgedekt marineren in de koelkast.
Als je de ribs op een barbecue gaar wilt maken is het verstandig om ze voor het marineren heel even te koken anders verbrand de marinade voordat de ribs gaar zijn.
Wanneer je de ribs in de oven klaar maakt is dit niet nodig, maar moet je de oven wel voorverwarmen op ongeveer 150 graden Celsius.
Het is lastig om te zien of ribs gaar zijn omdat ze in heel verschillende diktes verkrijgbaar zijn en dit is dus een kwestie van proberen. er is een gouden regel, Je vlees moet schoon van het bot afkomen zonder dat er restjes vlees op blijven zitten...


Peper Ribey-steak met cognac
Wrijf het vlees rondom in met 2 eetlepels cognac en 2 eetlepels olijfolie en bestrooi het met 1 eetlepels gekneusde peperbesjes .
Meng 1 theelepel ingemaakte groene peperbesjes met 1 dl zure room , 1/2 theelepel tijm en een snufje zout tot een sausje .

Steek de barbecue aan of verwarm de grill voor.
Grilleer de steaks aan beide kanten bruin en rosé van binnen (+/- 2 min. aan elke kan, afhankelijk van de dikte van de steaks)
Bestrooi het vlees met wat zout. Serveer het sausje erbij...
Geef hierbij aardappelsalade met lente uitjes of een eenvoudige groene salade met stukjes tomaat en bijvoorbeeld een thousend Island dressing

Chocolade brownies
Bekleed een lage cakevorm of bakblik met ingevet bakpapier.
Smelt 100 gr boter , roer er 50 gr cacao door.
Klop in een kom 2 eieren en 225 gr lichtbruine basterdsuiker schuimig.
Voeg het botermengsel en de 1 theelepel vanille essence toe.
Zeef 50 gr zelfrijzend bakmeel erbij.
Schep het deeg in de vorm, strijk de bovenkant glad en bak het deeg bij 180 graden (voorverwarmd) in circa 30 min gaar.
Laat het gebak 10 min afkoelen, snijd het gebak in vierkantjes.
De brownies zijn altijd een beetje vochtig, ze zijn dus wel goed gaar.

Popcorn 




Bron: receptenwereld