Amêijoas à Bulhão Pato
Venusschelpen met witte wijn chili & knoflook
(Amêijoas à Bulhão Pato)
Met deze venusschelpen zet je in een handomdraai een bijzonder en heerlijk voorgerecht op tafel.
Het is één van de meest gegeten gerechten in Chili.
De schelpdiertjes zijn fijn op smaak gebracht met witte wijn, chili flakes en knoflook. Waan je even aan de kust van de Pacifische Ocean terwijl je lekker wat brood doopt in de saus van dit gerechtje.
Maak 1 1/2 kilo Venusschelpen schoon.
Houd ze onder stromend water en verwijder eventuele resten van algen met een borsteltje of met de handen.
Gooi geopende of kapotte schelpen weg. Vraag je visleverancier hoe je de schelpen het beste kunt schoonmaken.
Rooster nu 2 el brood en kruimel dit vervolgens, snijd ook de koriander en de peterselie fijn. Kneus de knoflook (5 tenen) en snijd deze fijn.
Tijd om een ruime hoge pan op het vuur te zetten, de schelpen moeten ruimte hebben om zich te openen.
Verhit de olie en fruit op medium vuur de knoflook, broodkruimels en (naar smaak) de chili-flakes totdat het zacht is en licht begint te kleuren (minuut of 4).
Voeg de schelpen en de 200 ml witte droge wijn toe en kook de schelpen met deksel op de pan in 4 tot 7 minuten, totdat ze geopend zijn. Schud ze een aantal keer voorzichtig om ze gelijkmatig te koken.
Serveer de schelpen op borden en schenk het kookvocht over de schelpen.
Bestrooi ze met wat koriander en peterselie en besprenkel ze tot slot met een paar druppels goede olijfolie.
Lekker met brood om te dopen in de saus. Eet smakelijk!
Drink hierbij een volle wijn met een zonnige afdronk, b.v. een Laguna uit Sicilië... of een frissere Falanghina.
Bron: foodies