Absinth
ABSINTH
Benodigdheden
1/2 ltr alcohol van 80 vol %
10 gr venkelzaad
5 amandelen
4 gr anijszaad
5 gr zoethoutwortel
5 gr alsem
Bereiding
Laat dit alles bij elkaar 1 week trekken.
Af en toe schudden.
Dan filtreren en op drinksterkte brengen.
Suiker naar smaak toevoegen.
2 theelepels glycerine toevoegen.
Een maand op fles laten rijpen.
Bijwerkingen
Dranken en likeuren die bereidt worden met absinth (een extract uit absinth-alsemtoppen en anijs) zijn in vele landen verboden.
Zo is bv. de met het kruid gemaakte absinth-jenever in België en Nederland verboden. Deze Jenever bevat heel veel van de etherische olie thujon, dat tot vergiftigingen kan leiden (overgeven, darmkrampen, nierbeschadigingen, stoornissen centraal zenuwstelsel; misbruik als abortusmiddel.
Wel zijn er andere, onschuldige dranken op de markt zoals Pastis en Anisette.
Bijwerkingen en vergiftigingen zijn bij normaal absinth-gebruik niet te vrezen.
Het gebruik van dosissen normaal absinthkruid boven de 10 - 15 gram per liter drank is af te raden.
Er bestaat tegenwoordig echter een nieuwe soort absinthkruid dat de gevaarlijke stof thujon niet meer bevat.
Houdt U echter aan de voorgeschreven hoeveelheid als U niet zeker bent van de afkomst van het kruid.
Drink in het buitenland ook geen absinth-drankjes waarvan U de herkomst of samenstelling niet kunt achterhalen.
Voorkomen is beter dan genezen....!!!
Bron: Scarlet - wikipedia